#Vanilkovo-skořicové šneky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vanilkovo-skořicové šneky
Stejné kynuté těsto jako na klasické buchty, doplněné o skořici, vanilkový krém a zatočené do tvaru VANILKOVÝCH ŠNEKŮ. Dobrota! Není tajemstvím, že buchty jsou nejlepší v den upečení, proto doporučuji s jejich přípravou začít už dopoledne, abyste si na nich pochutnali odpoledne ke kafíčku. To už budou vychlazené. :)
Suroviny
Na kynuté těsto
- 250 ml vlažného mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 3 vejce
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 ml slunečnicového oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- ¾ kostky droždí (asi 30 g)
Na vanilkový krém (Crème pâtissière)
- 150 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 40 g vaječných žloutků
- 20 g cukru krystal
- 10 g hladké mouky
- 10 g kukuřičné mouky (škrobu)
Na dochucení (dle vlastní fantazie)
- skořice
- lískové oříšky (nebo vlašské ořechy)
- rum na marinování
- rozinky
- 50 g másla na vymazání pekáče
Na potření šneků
- 200 ml rumu (klidně i tuzemáku)
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
Na servis
- moučkový cukr
Postup
Začnu přípravou základního cukrářského krému, který se nazývá Crème pâtissière. Chutná po vanilce a není příliš sladký, proto ho můžu dochutit dle vlastní fantazie.
V rendlíku za stálého míchání metličkou přivedu k bodu varu mléko s vanilkou a polovinou množství cukru (10 g). Ve vedlejší misce si metličkou vyšlehám žloutky se zbytkem cukru (10 g), přidám mouku a kukuřičný škrob a pak do této směsi zamíchám i část ohřátého vanilkového mléka. Vše znovu vyliji do rendlíku a za stálého míchání přivedu k varu, dokud směs nezhoustne jako pudink. Uvařený a zahuštěný krém rozetřu rovnoměrně cukrářskou stěrkou na menší pekáč nebo do misky a zakryju potravinovou folií tak, aby se fólie přímo dotýkala krému. Tímto způsobem zamezím kontaktu se vzduchem a na krému se při chlazení nevytvoří škraloup. Pekáč s krémem dám vychladit do lednice a vrhnu se na přípravu kynutého těsta.
Ve vlažném mléku rozmíchám cukr (krupicový + vanilkový), přidám sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky (bílky si odložím pro jiný recept, třeba na #Pavlovu), máslo a olej. Přisypu polohrubou i hladkou mouku, droždí a asi 15 minut nechám míchat v robotu. Následně mísu přikryji suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechám přibližně 1 hodinu vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem. V tomto receptu si nedělám předem kvásek, ale vše promíchám a nechám kynout.
Rozinky si v menší misce namočím do rumu a nechám chvíli marinovat. Nasekám si oříšky na menší kousky a odložím stranou. V malém rendlíku si nechám rozpustit máslo a pomocí mašlovačky ním štědře vymažu pečicí plech. Část másla si nechám v rendlíku.
Těsto po vykynutí vyválím válečkem na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku přibližně 0,5-1 cm a to nejlépe do tvaru většího obdélníku. Rovnoměrně na něj navrstvím vychlazený vanilkový krém, rozmístím rumové rozinky, nadrcené oříšky a popráším mletou skořicí. Můžu přidat i vanilkový cukr. Plát těsta zaroluji a ostrým nožem nakrájím jednotlivé "šneky" se stejnou šířkou, přibližně 2,5-3 cm. Ty postupně přenesu do máslem vymazaného plechu a každý jemně vykoupu ze stran v másle buď přímo na pekáči nebo v rendlíku. Každému šneku dopřeji dostatek prostoru, nepokládám je těsně k sobě (neměly by se dotýkat). Já využila pekáč Fabini, ale dá se použít i dortová forma, zapékací mísa nebo litinový hrnec. Naplněný pekáč opět přikryji utěrkou a nechám dalších 30 minut kynout, ideálně na teplém místě, nebo využiju funkci "kynutí" na troubě.
Vykynuté šneky peču v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Hned po upečení je mašlovačkou potřu rumovým sirupem, který si připravím během pečení – v rendlíku si nechám povolit máslo, přiliju rum, přidám cukr a nechám chvíli redukovat vařením až do konzistence sirupu.
Šneky servíruji přímo v pekáči, který postavím doprostřed jídelního stolu. Před podáváním posypu přes sítko moučkovým cukrem.