#Vanilkovo-skořicové šneky

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
kynute sneky
Sladké Chléb & pečivo

Kynuté šneky s vanilkovým krémem

#Vanilkovo-skořicové šneky

 

20 - 25 2 hod 2

Stejné kynuté těsto jako na klasické buchty, doplněné o skořici, vanilkový krém a zatočené do tvaru VANILKOVÝCH ŠNEKŮ. Dobrota! Není tajemstvím, že buchty jsou nejlepší v den upečení, proto doporučuji s jejich přípravou začít už dopoledne, abyste si na nich pochutnali odpoledne ke kafíčku. To už budou vychlazené. :)

Jdu na to

Suroviny

Na kynuté těsto

  • 250 ml vlažného mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 3 vejce
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ kostky droždí (asi 30 g)

Na vanilkový krém (Crème pâtissière)

  • 150 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 40 g vaječných žloutků
  • 20 g cukru krystal
  • 10 g hladké mouky
  • 10 g kukuřičné mouky (škrobu)

Na dochucení (dle vlastní fantazie)

  • skořice
  • lískové oříšky (nebo vlašské ořechy)
  • rum na marinování
  • rozinky
  • 50 g másla na vymazání pekáče

Na potření šneků

  • 200 ml rumu (klidně i tuzemáku)
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla

Na servis

  • moučkový cukr

Postup

Začnu přípravou základního cukrářského krému, který se nazývá Crème pâtissière. Chutná po vanilce a není příliš sladký, proto ho můžu dochutit dle vlastní fantazie.

V rendlíku za stálého míchání metličkou přivedu k bodu varu mléko s vanilkou a polovinou množství cukru (10 g). Ve vedlejší misce si metličkou vyšlehám žloutky se zbytkem cukru (10 g), přidám mouku a kukuřičný škrob a pak do této směsi zamíchám i část ohřátého vanilkového mléka. Vše znovu vyliji do rendlíku a za stálého míchání přivedu k varu, dokud směs nezhoustne jako pudink. Uvařený a zahuštěný krém rozetřu rovnoměrně cukrářskou stěrkou na menší pekáč nebo do misky a zakryju potravinovou folií tak, aby se fólie přímo dotýkala krému. Tímto způsobem zamezím kontaktu se vzduchem a na krému se při chlazení nevytvoří škraloup. Pekáč s krémem dám vychladit do lednice a vrhnu se na přípravu kynutého těsta.

Ve vlažném mléku rozmíchám cukr (krupicový + vanilkový), přidám sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky (bílky si odložím pro jiný recept, třeba na #Pavlovu), máslo a olej. Přisypu polohrubou i hladkou mouku, droždí a asi 15 minut nechám míchat v robotu. Následně mísu přikryji suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechám přibližně 1 hodinu vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem. V tomto receptu si nedělám předem kvásek, ale vše promíchám a nechám kynout.

Rozinky si v menší misce namočím do rumu a nechám chvíli marinovat. Nasekám si oříšky na menší kousky a odložím stranou. V malém rendlíku si nechám rozpustit máslo a pomocí mašlovačky ním štědře vymažu pečicí plech. Část másla si nechám v rendlíku. 

Těsto po vykynutí vyválím válečkem na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku přibližně 0,5-1 cm a to nejlépe do tvaru většího obdélníku. Rovnoměrně na něj navrstvím vychlazený vanilkový krém, rozmístím rumové rozinky, nadrcené oříšky a popráším mletou skořicí. Můžu přidat i vanilkový cukr. Plát těsta zaroluji a ostrým nožem nakrájím jednotlivé "šneky" se stejnou šířkou, přibližně 2,5-3 cm. Ty postupně přenesu do máslem vymazaného plechu a každý jemně vykoupu ze stran v másle buď přímo na pekáči nebo v rendlíku. Každému šneku dopřeji dostatek prostoru, nepokládám je těsně k sobě (neměly by se dotýkat). Já využila pekáč Fabini, ale dá se použít i dortová forma, zapékací mísa nebo litinový hrnec. Naplněný pekáč opět přikryji utěrkou a nechám dalších 30 minut kynout, ideálně na teplém místě, nebo využiju funkci "kynutí" na troubě.

Vykynuté šneky peču v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Hned po upečení je mašlovačkou potřu rumovým sirupem, který si připravím během pečení – v rendlíku si nechám povolit máslo, přiliju rum, přidám cukr a nechám chvíli redukovat vařením až do konzistence sirupu. 

Šneky servíruji přímo v pekáči, který postavím doprostřed jídelního stolu. Před podáváním posypu přes sítko moučkovým cukrem.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu