#České buchty
Kategorie: | Recepty |
---|
#České buchty
ČESKÉ BUCHTY s tvarohem, povidly, marmeládou nebo mákem jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Často mě honí mlsná a přesně vím, že mám chuť právě na tyto buchty! Rovnou vám ale řeknu tajemství - ať jich uděláte kolik chcete, vždy to bude málo :-)
Suroviny
Na těsto
- 250 ml vlažného mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 3 vejce
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 ml slunečnicového oleje (+na potření buchet)
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- ¾ kostky droždí (asi 30 g)
Na náplň (vyberte si, co máte rádi)
- švestková povidla
- tvaroh s rozinkami
- mletý mák smíchaný s marmeládou
- oříšková pasta Diana dochucena cukrem
Na dochucení
- moučkový cukr
Postup
Ve vlažném mléku rozmíchám cukr (krupicový + vanilkový), přidám sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky, máslo a olej. Přisypu polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut nechám míchat v robotu.Následně mísu přikryji suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechám přibližně 1 hodinu vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem. Je to recept, ve kterém si nedělám předem kvásek, ale vše promíchám a nechám kynout.
Po vykynutívyválím válečkem na pomoučněné ploše na tloušťku těsta 1 cm a nakrájím čtverečky ve velikosti přibližně 7 x 7 cm. Doprostřed každého čtverce dám náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu, namletý mák s povidly, tvaroh s rozinkami nebo dochucenou oříškovou pastu) a zabalím.
Pekáčpomocí mašlovačky vymažu vrstvou oleje. Každou buchtu potřu kolem dokola olejem a položím “spojem” dolů do pekáče.
Nikdy je nepokládám těsně k sobě, nechám každé buchtě prostor (mohou se navzájem dotýkat, ale netlačím je k sobě).Naplněný pekáč opět přikryji utěrkou a nechám buchty dalších 30 minut kynout, ideálně na teplém místě (dá se využít i funkce "kynutí" na troubě).
Nakynuté buchty potřu cukrářským štětcem zbývajícími bílky a peču ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení nechám vystydnout a podávám jemně poprášeny moučkovým cukrem. A už zbývá jen se zakousnout!