Ve svých receptech někdy uvádím mezi surovinami "tonka fazoli" a je pravdou, že se poměrně často ptáte, čím tuto, pro vás neznámou, plodinu nahradit. Svou specifickou vůní a chutí tonka fazole připomíná kombinaci mandlí, vanilky, nugátu, karamelu a marcipánu. Dodává dezertu, krému, omáčce, pudinku, čokoládě, zmrzlině, koktejlu nebo vaječnému likéru skvělé aroma, které se těžko popisuj...
Akademie
Ráda bych se s vámi podělila o zajímavé informace, které na své "cestě" získávám. Do této rubriky budu postupně přidávat gastrotipy ze zahraničí i z domova, bližší informace o surovinách nebo kuchařských technikách a chybět nebudou ani zajímavosti z gastronomie. O uveřejnění nového článku vás budu informovat přes sociální sítě nebo emailem, proto se nezapomeňte registrovat k jejich odběru (formulář naleznete nad patičkou každé stránky mého webu).
#všechny články
KAMBODŽA Koncem roku 2022 jsem měla možnost vařit a prezentovat jídla inspirovaná českou a slovenskou kuchyní v Singapuru. Když už jsem byla na této straně zeměkoule, připadalo mi škoda neprocestovat Asii. Na tuto cestu jsem si vyhradila celé dva měsíce, a její start začal tedy v Singapuru. Mimo Thajska, Vietnamu a Bali jsem se vypravila i do Kambodže, přesněji do Kampotu. Kampotský ...
Technika solného nálevu (BRINE) Upéct šťavnaté a nevysušené celé kuře je někdy oříšek. Existuje kuchařská technika s názvem BRINING, se kterou se docílí správná křehkost a šťavnatost nejenom drůbežího masa a ta spočívá v solení, přesněji ponoření celého kusu masa do solného roztoku. "Brining" je prastará kuchařská technika, která si nese původ ze způsobu konzervace potravin již před ...
S mámou máme už pár let tradici, že si každoročně na pár dnů někam společně vyrazíme. Snažíme se v plánech zkombinovat její zájmy s tými mými - takže památky a jídlo. Letos jsme se vypravily do Neapole. Sepsala jsem pro vás pár praktických tipů. Snad se vám budou hodit, když plánujete cestu stejným směrem. Neapol (italsky Napoli) je třetím největším městem v Itálii. Díky své poloze na...
Do Kodaně jsem se přestěhovala začátkem roku 2023 za prací, kterou jsem získala v restauraci Geranium. Řadí se mezi nejlepší restaurace světa, získala 3 michelinské hvězdy a dokonce zastává první příčku v prestižním žebříčku The World 50 Best Restaurant. Sídli na netradičním místě, v 8.patře fotbalového stadionu Parken. Dánsko jsem ještě nestihla procestovat a tak v tomto textu u...
Historie Michelinu bratři André a Édouard Bratři André a Édouard Michelinovi z Francie vyráběli od roku 1889 pneumatiky. Ve Francii se tehdy pohybovalo kolem 3000 aut a téměř všechny se soustředily v Paríži. Na cestách mimo města chyběly značky, milníky nebo ukazovatele směru a tak auta z města téměř nevyjížděly a tím šetřily své pneumatiky. Nebyla potřeba jich často měnit a Michelin...
Bez černý, lidově bezinka, je snad naše nejstarší léčivá bylina, ze které se využívají všechny její části - kořen, listy, květy i plody. Má celé spektrum léčivých účinků - působí na rýmu, ledviny, pocení a taky nervy. Bezový keř najdete opravdu všude ve svém okolí, roste volně v přírodě a proto není problém si jej nasbírat a doma zpracovat. Květe na přelome měsíců květen a červen, kd...