#Medovníčky

Existuje milion ověřených receptů na měkké VÁNOČNÍ MEDOVNÍČKY. Já je peču každý rok, ale nikdy jsem je neměla tak měkké jako moje dětská doktorka, paní Hálová. S tou udržujeme už léta tradici. Vždy o Vánocích jí přineseme naše domácí kysané zelí a ona nám dá na oplátku své medovníčky. Lepší jsem nikdy nejedla! Po několika letech přemlouvání jsem od ní získala recept a co myslíte? Jasně, že jsou ty její lepší! Tradice tak zůstává zachována a tenhle rok opět vyměníme zelí za perníčky. Předávám vám recept - zkuste je a dejte mi vědět, jak se vám povedly. 

Vanoce_medovnicky4_web

Suroviny

Na těsto

  • 1 kg hladké mouky
  • 450 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 8 lžiček jedlé sody
  • 5 vajec
  • 100 g másla (nebo Hery)
  • 150 g medu
  • 1/2 lžičky soli

Na bílkovou polevu

  • 1 bílek
  • 100 - 120 g moučkového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy

Na zdobení, když není čas na malování polevou

  • 1 balení marcipánu
  • moučkový cukr na poprášení plochy

Recept

Ve vodní lázni si nechám povolit med, aby byl tekutější. Pokud už doma tekutější med mám, tenhle krok přeskočím.

Ve větší míse nebo nejlépe v míse od robotu si promíchám sypké přísady a postupně přidám vejce, rozpuštěný vlažný med a povolené máslo (nebo Heru). V robotu vymíchám těsto. Pokud nemám robot, chce to opravdu důkladně zpracovat všechny ingredience do hladkého těsta. Připravím si vál nebo silikonovou podložku na válení a přendám na ni těsto. Pokud je těsto ještě lepivé, přidám mouku a ručně ji do těsta zapracuju. Těsto si rozdělím na 2 části a každou zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet minimálně 5 hodin (nejlépe ale 10).

Těsto vyndám z lednice a nechám povolit. Vál posypu hladkou moukou. Z první části těsta na něm vyválím 2 - 3 mm silný plát. Pomocí vykrajovacích formiček vykrajuju tvary a přendám na plech vyložený pečicím papírem.

Troubu předehřeju na 190 °C a každý plech peču 6 minut. Pozor, vždy záleží na troubě, první plech tedy nenechám bez dozoru a "vychytám" si teplotu i čas.

Medovníčky po upečení nechám vystydnout při pokojové teplotě, přendám do uzavíratelné nádoby a dám do špízu (doporučuji skladovat na chladnějším místě).

Bílkovou polevou zdobím nejdřív na druhý den! Tu si připravím vyšleháním jednoho bílku do tuhého sněhu. Přes sítko přidám cukr a škrob a lžičku citronové šťávy. Přendám do igelitového cukrářského sáčku a odstřihnu malinkou dírku na jeho konci. Čím tenčí, tím bude kresba detailnější. 

Když není čas na zdobení, pomůžu si marcipánem. Ten rozválím na tenkou vrstvu na moučkovým cukrem poprášené ploše a vykrajuji stejné tvary jako na perníčky. Ty pomocí bílkové polevy přichytím o perník a nevěřila bych, do rána byly medovníčky díky marcipánu měkké. Zkuste to a uvidíte!

A teď rada mé doktorky, kterou někdy sama nedodržuji, proto nechám na vás, jak s ní naložíte: "Medovníčky po upečení nechám vystydnout při pokojové teplotě, vyskládám je na plech a přikryju dobře vyždímanou mokrou kuchyňskou utěrkou. Takto přikrytý plech vložím do velké igelitky a nechám odpočívat 1 - 2 hodiny. Pak plech vybalím, otočím medovníčky vlhčí horní stranou dolů a opět na 1 - 2 hodiny přikryju. Důležité je kontrolovat, aby perníčky příliš nezvlhly! Po této "sauně" je přendám do uzavřené plechové krabice a nechám do druhého dne v lednici. Až na druhý den zdobím polevou nebo čokoládou." 

Můj tip

Pečení mám ráda, ale zdobení mě nebaví. Nemám tolik trpělivosti a tak si ráda pomáhám zlatým prachem a dalšími zdobítky. Medovníčky ve tvaru prasátka vždy popíšu jménem každého člena naší rodiny a na Vánoce se smějeme, kdo je větší.... :o). A proč mají moje medovníčky dírku? Tenhle rok bych nimi ráda ozdobila stromeček, nebo je dávám na provázek a v krabičce daruji svým přátelům. Vyrobený dárek je nejvíc!

Šťastné a veselé Vánoce vám všem,
vaše Kristína

 

pernicky

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné