#Medovníčky | Perníčky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Medovníčky
Existuje milion ověřených receptů na měkké VÁNOČNÍ MEDOVNÍČKY. Já je peču každý rok, ale nikdy jsem je neměla tak měkké jako moje dětská doktorka, paní Hálová. S tou udržujeme už léta tradici. Vždy o Vánocích jí přineseme naše domácí kysané zelí a ona nám dá na oplátku své medovníčky. Lepší jsem nikdy nejedla! Po několika letech přemlouvání jsem od ní získala recept a co myslíte? Jasně, že jsou ty její lepší! Tradice tak zůstává zachována a tenhle rok opět vyměníme zelí za perníčky. Předávám vám recept - zkuste je a dejte mi vědět, jak se vám povedly.
Suroviny
Na těsto
- 1 kg hladké mouky
- 450 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 8 lžiček jedlé sody
- 5 vajec
- 100 g másla (nebo Hery)
- 150 g medu
- 1/2 lžičky soli
Na bílkovou polevu
- 1 bílek
- 100 - 120 g moučkového cukru
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
Na zdobení, když není čas na malování polevou
- 1 balení marcipánu
- moučkový cukr na poprášení plochy
Postup
Ve vodní lázni si nechám povolit med, aby byl tekutější. Pokud už doma tekutější med mám, tenhle krok přeskočím.
Ve větší míse nebo nejlépe v míse od robotu si promíchám sypké přísady a postupně přidám vejce, rozpuštěný vlažný med a povolené máslo (nebo Heru). V robotu vymíchám těsto. Pokud nemám robot, chce to opravdu důkladně zpracovat všechny ingredience do hladkého těsta. Připravím si vál nebo silikonovou podložku na válení a přendám na ni těsto. Pokud je těsto ještě lepivé, přidám mouku a ručně ji do těsta zapracuju. Těsto si rozdělím na 2 části a každou zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet minimálně 5 hodin (nejlépe ale 10).
Těsto vyndám z lednice a nechám povolit. Vál posypu hladkou moukou. Z první části těsta na něm vyválím 2 - 3 mm silný plát. Pomocí vykrajovacích formiček vykrajuju tvary a přendám na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřeju na 190 °C a každý plech peču 6 minut. Pozor, vždy záleží na troubě, první plech tedy nenechám bez dozoru a "vychytám" si teplotu i čas.
Medovníčky po upečení nechám vystydnout při pokojové teplotě, přendám do uzavíratelné nádoby a dám do špízu (doporučuji skladovat na chladnějším místě).
Bílkovou polevou zdobím nejdřív na druhý den! Tu si připravím vyšleháním jednoho bílku do tuhého sněhu. Přes sítko přidám cukr a škrob a lžičku citronové šťávy. Přendám do igelitového cukrářského sáčku a odstřihnu malinkou dírku na jeho konci. Čím tenčí, tím bude kresba detailnější.
Když není čas na zdobení, pomůžu si marcipánem. Ten rozválím na tenkou vrstvu na moučkovým cukrem poprášené ploše a vykrajuji stejné tvary jako na perníčky. Ty pomocí bílkové polevy přichytím o perník a nevěřila bych, do rána byly medovníčky díky marcipánu měkké. Zkuste to a uvidíte!
A teď rada mé doktorky, kterou někdy sama nedodržuji, proto nechám na vás, jak s ní naložíte: "Medovníčky po upečení nechám vystydnout při pokojové teplotě, vyskládám je na plech a přikryju dobře vyždímanou mokrou kuchyňskou utěrkou. Takto přikrytý plech vložím do velké igelitky a nechám odpočívat 1 - 2 hodiny. Pak plech vybalím, otočím medovníčky vlhčí horní stranou dolů a opět na 1 - 2 hodiny přikryju. Důležité je kontrolovat, aby perníčky příliš nezvlhly! Po této "sauně" je přendám do uzavřené plechové krabice a nechám do druhého dne v lednici. Až na druhý den zdobím polevou nebo čokoládou."