#Vánočka

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Vánočka | Kristína Nemčková
Sladké Chléb & pečivo Vánoce

vanocka_web

#Vánočka

 

6 - 8 3 hod 3

VÁNOČKA neodmyslitelně patří v Vánocům a my ji doma ujídáme během Štědrého dne, kdy držíme půst a maso jíme až večer. Vánočku si také děláme někdy o víkendech. A když se nesní čerstvě upečená, na druhý den z ní dělám francouzské tousty nebo žemlovku (najdete taky mezi mými recepty).

Jdu na to

Suroviny

Na vymazlenou vánočku

  • 115 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 špetky skořice
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • kůra z 1 citronu
  • hrst rozinek
  • rum (na namočení rozinek)
  • 1 vejce na potření

Na dozdobení

  • plátky mandlí
  • moučkový cukr

Postup

Rozinky namočím do rumu a nechám je během dalších příprav nasát aroma. 

Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.

V míse od robotu si smíchám všechny sypké suroviny (hladkou a polohrubou mouku, cukr krupice, vanilkový cukr, špetku soli dvě špetky skořice), promíchám a přidám celé vejce, kůru z pomeranče a z citronu (použiju struhadlo Microplane), rumové rozinky a máslo, které si předtím nechám propustit v rendlíku na plotně. Na závěr přileji vykynutý kvásek a nechám zpracovat hnětacím hákem v robotu. Hotové těsto by se nemělo lepit na strany mísy. Pokud se těsto lepí, stačí maličko přidat mouku.

Vypracované těsto přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám hodinu kynout. 

Připravím si čistou pracovní plochu, nebo desku na válení a kuchyňskou váhu. Vykynuté těsto přesunu na desku, moc s ním nemanipuluji a celé ho zvážím. Pak těsto pomocí kuchařské karty rozdělím na 6 dílů se stejnou váhou. Poté je dlaněmi vyválím na stejně dlouhé válečky (přibližně 30 cm) a začnu plést. Jakmile mám upleteno, oba konce vtisknu pod vánočku. Návod na pletení doporučuji vyhledat na Youtube, je jich tam opravdu mnoho a pletení se těžko popisuje.

Připravím si plech na pečení a vyložím ho pečicím papírem nebo silikonovou podložkou Silpat. Upletenou vánočku jemně přenesu na plech a nechám kynout zhruba 45-60 minut, dokud hezky nenakyne. Potom ji ze všech stran pomocí mašlovačky potřu rozšlehaným vajíčkem, zasypu plátky mandlí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 30-35 minut.

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.

NACO SI DÁVAT POZOR U KYNUTÉHO TĚSTA?

  • všechny suroviny, které se přidávají do těsta, by měly mít stejnou teplotu (to platí všeobecně pro jakékoliv pečení),
  • mouka se prosívá přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo (ale taky nato někdy zapomenu :o),
  • kvalita mouky pro jakékoliv kynuté těsto je zásadní a každá mouka obsahuje jiný poměr lepku, tedy i jinak absorbuje vlhkost. Chce to více pokusů, až si najdete tu pravou.
  • přidání cukru do kynutého těsta má svůj důvod - pomáhá kynutí, během kterého vyživuje kvasinky. Při správném poměru a čase kynutí pak v těstě sladkost z cukru nezůstává. Případná sladká chuť pečiva, které by sladké nemělo být, je způsobena nedostatečným kynutím, kdy kvasinky nestihly cukr zcela spořádat.
  • teplota během kynutí je alfa-omega a měla by se pohybovat kolem 30 - 35 °C, kdy se nejlépe daří kvasinkám. Při nižší teplotě, tedy pokojové, kynutí zabere více času a proto se v receptech s kynutými těsty uvádějí vždy přibližné časy. Při teplotě více než 35 °C dochází tzv spaření těsta a kynutí se přeruší, protože se kvasinky přestanou množit. Proto si opravdu dávejte pozor a při použití pečící trouby na proces kynutí si hlídejte teplotu teploměrem nebo nebo použijte automatický program na kynutí. Třeba pečící trouby Miele mají tento speciální program ve výbavě a já jej ráda využívám.
  • čerstvé droždí je čerstvé jenom 14 dnů a to při skladování v lednici. Neskladujte jej déle! Když víte, že čerstvé droždí po nákupu do 2 týdnů neupotřebíte, zamrazte jej uschované v uzavíratelné potravinové dóze. Před spotřebou ho nechte 24 hodin v lednici rozmrazit a další den spotřebujte.
  • droždí se aktivuje v teplé vodě nebo v teplém mléce s lžící krystalového cukru. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 35°C.
  • čerstvé droždí se dá nahradit instantním (sušeným) a to v poměru: 2,5 gramu čerstvého droždí = 1 gram sušeného droždí.
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál.
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut opět kynout.
  • každý dotyk a práce s těstem vyžaduje následné dokynutí, takže když jej vytvarujete do buchet, rohlíků či jiných tvarů, před pečením je nechte 20-30 minut dokynout.

Co by se vám mohlo hodit?

5
14x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
N Avatar autora | 23.12.2023
užasný recept a výsledek, si myslím, dopadl nádherně. :-)
5
T Avatar autora | 23.12.2022
Super recept, pekla jsem poprvé a vydařilo se! Jen jsem si nebyla jistá, když mléko použiju celé na kvásek, tak kolik mléka poté přidat do směsi, možná bych trošku upravila popis, ať je to více srozumitelné. Pecka!
5
A Avatar autora | 22.12.2022
Recept skvělý, teď jsem vytáhla dvě. Krásné Vánoce ❤️
5
H Avatar autora | 21.12.2022
Je skvěla, jsem trochu bojovník s kynutým těštem a vykynula a je výborná, moooc děkuji
5
P Avatar autora | 20.12.2022
Vyborna, snedli jsme ji za 2 dny :)
5
P Avatar autora | 3.11.2022
Skvělé, děkuji za recept.
5
Avatar autora | 7.4.2022
Výborný recept. Děkuji :*
Zpět do obchodu