#Vánočka
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vánočka
VÁNOČKA neodmyslitelně patří v Vánocům a my ji doma ujídáme během Štědrého dne, kdy držíme půst a maso jíme až večer. Vánočku si také děláme někdy o víkendech. A když se nesní čerstvě upečená, na druhý den z ní dělám francouzské tousty nebo žemlovku (najdete taky mezi mými recepty).
Suroviny
Na vymazlenou vánočku
- 250 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 25 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 80 g másla
- 115 ml mléka
- špetka soli
- kůra z 1/2 pomeranče
- kůra z 1 citronu
- 2 špetky skořice
- hrst rozinek
- rum (na namočení rozinek)
- 1 vejce na potření
Na dozdobení
- plátky mandlí
- moučkový cukr
Postup
Rozinky namočím do rumu a nechám je během dalších příprav nasát aroma.
Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.
V míse od robotu si smíchám všechny sypké suroviny, promíchám a přidám vejce, mléko, kůru z pomeranče a z citronu, rumové rozinky a máslo, které si předtím nechám propustit v rendlíku na plotně. Na závěr přileji vykynutý kvásek a nechám zpracovat hnětacím hákem v robotu. Hotové těsto by se nemělo lepit na strany mísy. Pokud se těsto lepí, stačí maličko přidat mouku.
Vypracované těsto přikryji utěrkou a nechám hodinu kynout.
Připravím si čistou pracovní plochu, nebo desku na válení a kuchyňskou váhu. Vykynuté těsto přesunu na desku, moc s ním nemanipuluji a celé ho zvážím. Pak těsto rozdělím na 6 dílů se stejnou váhou. Poté je dlaněmi vyválím na stejně dlouhé válečky (přibližně 30 cm) a začnu plést. Jakmile mám upleteno, oba konce vtisknu pod vánočku. Návod na pletení doporučuji vyhledat na Youtube, je jich tam opravdu mnoho a pletení se těžko popisuje.
Připravím si plech na pečení a vyložím ho pečicím papírem. Upletenou vánočku jemně přenesu na plech a nechám kynout zhruba 45-60 minut, dokud hezky nenakyne. Potom ji ze všech stran potřu rozšlehaným vajíčkem, zasypu plátky mandlí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 30-35 minut.
Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.