#Vánočka

VÁNOČKA neodmyslitelně patří v Vánocům a my ji doma ujídáme během Štědrého dne, kdy držíme půst a maso jíme až večer. Vánočku si také děláme někdy o víkendech. A když se nesní čerstvě upečená, na druhý den z ní dělám francouzské tousty nebo žemlovku (najdete taky mezi mými recepty). 

vanocka_web

Suroviny

Na vymazlenou vánočku

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 25 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g másla
  • 115 ml mléka
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • kůra z 1 citronu
  • 2 špetky skořice
  • hrst rozinek
  • rum (na namočení rozinek)
  • 1 vejce na potření

Na dozdobení

  • plátky mandlí
  • moučkový cukr

Recept

Rozinky namočím do rumu a nechám je během dalších příprav nasát aroma. 

Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.

V míse od robotu si smíchám všechny sypké suroviny, promíchám a přidám vejce, mléko, kůru z pomeranče a z citronu, rumové rozinky a máslo, které si předtím nechám propustit v rendlíku na plotně. Na závěr přileji vykynutý kvásek a nechám zpracovat hnětacím hákem v robotu. Hotové těsto by se nemělo lepit na strany mísy. Pokud se těsto lepí, stačí maličko přidat mouku.

Vypracované těsto přikryji utěrkou a nechám hodinu kynout. 

Připravím si čistou pracovní plochu, nebo desku na válení a kuchyňskou váhu. Vykynuté těsto přesunu na desku, moc s ním nemanipuluji a celé ho zvážím. Pak těsto rozdělím na 6 dílů se stejnou váhou. Poté je dlaněmi vyválím na stejně dlouhé válečky (přibližně 30 cm) a začnu plést. Jakmile mám upleteno, oba konce vtisknu pod vánočku. Návod na pletení doporučuji vyhledat na Youtube, je jich tam opravdu mnoho a pletení se těžko popisuje.

Připravím si plech na pečení a vyložím ho pečicím papírem. Upletenou vánočku jemně přenesu na plech a nechám kynout zhruba 45-60 minut, dokud hezky nenakyne. Potom ji ze všech stran potřu rozšlehaným vajíčkem, zasypu plátky mandlí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 30-35 minut.

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.

Můj tip

Když vám vánočka zbyde, zkuste ji využít do mého receptu na žemlovku z kuchařky #UPGRADE - zatím každému chutnala! :)

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Kristína