#Pralinková pasta

Tento recept na PRALINKOVOU PASTU jsem se naučila na škole Le Cordon Bleu. Překvapilo mě, jak je jednoduchý. Budete potřebovat jenom oříšky, cukr a výkonný mixér s teploměrem uvnitř. Pokud máte doma Thermomix, máte vyhráno :) Pastu využívám zejména k přípravě krému do zákusků, na plnění koláčů a buchet nebo si ji ujídám jen tak. 

pralinka3

Suroviny

Na 4 skleničky pralinkové pasty (přibližně 600-700 ml) 

  • 400 g loupaných naturálních pistácií (nebo lískových oříšků)
  • 200 g naturálních mandlí
  • 300 g krystal cukru

Recept

Rozehřeji si troubu na 160 °C.

Na plech vyložený pečicím papírem si nasypu mandle a ořechy dle libosti (nejlepší jsou podle mě lískové oříšky nebo pistácie). Oříšky volím naturální, nesolené a bez jakékoliv další chutě. Dám péct na 15 minut do rozehřáté trouby, aby oříšky uvolnily svou chuť a vůni.

Čas využiju na přípravu suchého karamelu. Karamel můžete připravovat dvěma způsoby – cukr + voda, nebo jenom cukr. Asi už víte, který z nich bude suchý :)

V rendlíku si nechám pozvolna rozpustit cukr, dokud mi nedosáhne zlatavé barvy a nevytvoří se tekutý karamel. Vyndám plech s upečenými oříšky z trouby a zaliju je karamelem. Nechám vše vystydnout.

Vznikne mi tvrdý karamelový plát s oříšky. Nalámu ho na menší kousky a dám do Thermomixu rozmixovat. Pozor, ne každý mixér dokáže tuto hmotu dobře rozmixovat. Chce to opravdu silný robot, nejlépe s vnitřní teplotní sondou.

Směs bude na začátku mixování sypká, pak se začne měnit v tekutější hmotu.

Dávám pozor a sleduji teplotu uvnitř mixéru, neměla by překročit více než 40-50 °C. Pokud směs dosáhne této teploty, odstavím ji a nechám vychladit v lednici (nebo i v mrazáku) a poté znova pokračuji v mixování do hladké konzistence.

Pralinková pasta, nebo-li domácí nugeta, je hotová! Naliju ji do menších skleněných nádob a uzavřu víčkem. Nechám zcela vychladnout.

Pralinkovou pastu skladuji v pokojové teplotě v tmavší místnosti (špajz, kuchyňská skřínka). Rozhodně ji nedávám do lednice. Je běžné, že se časem oddělí olej od pasty, v tom případě stačí sklenku obrátit víčkem dolů a po pár hodinách je původní konzistence zpět. 

VIDEORECEPT

Můj tip

Můžete si zaexperimentovat s kombinací oříšků. Dodržte poměr mandlí a k nim vždy přidejte své oblíbené. Nemám dobrou zkušenost s vlašskými ořechy - pasta mi zhořkla a nedosáhla jsem správné konzistence. Hotovou pastou můžete naplnit BUCHTY nebo BABKU. Recept na ně najdete níže. 

Inspirace na použití pralinkové pasty:

Kliknutím na obrázek babky a buchty se dostanete přímo do receptu.

babka2_web  ceske-buchty-made-by-kristina 

 
Dobrou chuť,
vaše Kristína 

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE