#Tradiční žemlovka
Kategorie: | Recepty |
---|
#Tradiční žemlovka
Propadne vás někdy chuť na klasickou žemlovku plnou šťavnatých jablíček a tvarohu? Mně se to stalo právě před chvílí a tak jsem hned udělala velký pekáč. Voní po vanilce a má lahodnou chuť - té jsem docílila oříškovým hnědým máslem, se kterým jsem nešetřila. Už se vám sbíhají sliny? Vyzkoušejte tuto poctivou ŽEMLOVKU!
Suroviny
Na velký plech žemlovky (přibližně 10 porcí)
Na servis
- moučkový cukr
- ořechy
Postup
Vánočku si nakrájím na centimetrové plátky. Do velké mísy naleju celý litr mléka, přidám 3 žloutky, oddělené bílky odložím stranou. Do mléka ještě přidám 2 balení vanilkového cukru, špetku kardamomu a vše dobře promíchám.
V kastrůlku si nechám rozpustit celé máslo (250 g) na středním stupni ohřevu. Pak ohřev stáhnu na nižší stupeň a nechám máslo přepouštět asi 20 minut. Jakmile máslo přestane pěnit, začne měnit barvu. Ohřívám ho, dokud nedosáhnu tmavě zlaté barvy a oříškové vůně, občas promíchám, aby se nespálilo. Pak ihned odstavím z plotny a nechám samovolně odkapat do mísy přes jemné síto s gázou. Když nemám látkovou gázu, používám dětskou látkovou plenu. Oříškové máslo, které nespotřebuju v receptu, uchovávám v lednici v uzavřené nádobě maximálně týden. Hodí se do každého vaření a geniálně ochutí jídlo. Poctivý postup se rozhodně vyplatí!
V misce si rozmíchám tvaroh s jedním vajíčkem a celým množstvím moučkového cukru.
Nakrájím nebo nastrouhám na celé plátky oloupaná jablíčka, promíchám je s 3 lžícemi rumu a zakápnu jemně citronovou šťávou. Část šťávy si odložím do bílkového sněhu.
Připravím si hluboký plech s rozměrem 30 x 40 cm, který důkladně vymažu máslem a začnu vrstvit žemlovku. Každý krajíc vánočky namočím do mléka, ale dávám pozor, aby nenasákl úplně a vánočka se zcela nerozmočila, plátky "nekoupu". Na vymaštěný plech je položím těsně vedle sebe a vytvořím tak první vrstvu, kterou zakápnu oříškovým máslem. Na ni navrstvím tvaroh a přidám vrstvu jablečných plátku, kterou mírně zasypu skořicovým cukrem. Jedno balení skořice mi vystačí na celý plech. Vrstvím dokud mám všechny suroviny. Poslední vrstvu by měla tvořit vánočka.
Předehřeju si troubu na 180°C a dám péct na přibližně 35 minut. Před koncem prvního pečení si vyšlehám odložené bílky do tuhého sněhu, přidám 20 g moučkového cukru, špetku soli a šťávu z půlky citronu. Ta dodá žemlovce jemnou kyselou chuť.
Žemlovku vyndám z trouby, navrstvím ušlehaný sníh a někdy zasypu mandlovými plátky a dám péct ještě na 5-10 minut do zhnědnutí pěny.
Před podáváním posypu moučkovým cukrem. Někdy na talíř přidávám na pánvičce opečené ořechy (vlašské nebo pekanové), které dodají žemlovce křupavost.