Neznám snad lepší večeři než DOMÁCÍ CHLEBA s máslem. Nedělám ho tak často, proto jsem použila droždí a ne čerstvý kvásek, ale i tak nám chutná. Největší boj je o kůrku, která je po upečení nádherně křupavá. Tady je náš rodinný recept!
Suroviny
Těsto
- 1 kg hladké mouky + mouka navíc
- 200 g vařených brambor
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky celého kmínu
- 2 lžice octu
- 1 dcl vody (dle hustoty těsta lze přidat)
Na kvásek
- 5 dkg žitné mouky
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce cukru
- 1,5 dcl vlažné vody
Na potření
- voda se solí
Recept
V misce si udělám kvásek, droždí rozmíchám se žitnou moukou, cukrem a 1,5 dcl vody. Přikryju utěrkou a dám na teplé místo vykvasit, přibližně na 20 minut. Dobrý kvásek je nadýchaný a má „sněhovou“ čepičku.
Do velké mísy vysypu 1 kg mouky, přimíchám sůl a kmín. Uvařím si doměkka oloupané brambory, nechám chvíli vystydnout. Pak je rozmačkám a přidám do mouky. Začnu zpracovávat těsto pomocí kuchyňského robotu a přilévám kvásek, vodu a ocet. Nechám pořádně prohníst v robotu. Někdy přidám i semínka (dýňová/slunečnicová/piniová) nebo ořechy. Těsto nesmí být tekuté. Zasypu ho troškou mouky, přikryju čistou a suchou utěrkou a nechám na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Po vykynutí těsto vyndám na pomoučeněnou plochu, mírně vyválím a párkrát přes sebe přeložím, až následně vytvořím bochník.
Na plech vysypaný cca 100 g hladké mouky položím hotový bochník těsta, opět přikryju utěrkou a nechám dokynout asi 15-20 minut.
Před pečením ho někdy mírně naříznu a vytvořím tak na kůrce strukturu.
Předehřeju si troubu na 220 °C a dám bochník péct na 30 minut. Následně vyndám plech, potřu „nedopečený“ chleba slanou vodou a nechám péct ještě 10 minut.
Když se vytvoří hnedá křupavá kůrka je hotovo.
Dělám k chlebu máslo nebo domácí pomazánky, na které recept najdete tady:
Můj tip
Jak píšu v úvodu, není nad chleba s máslem a tak nesmí chybět ani domácí máslo, které si připravím vždy den před pečením chleba. Stačí mi na to smetana ke šlehání (33 %), kterou si vyndám z lednice 4 hodiny před šleháním. Pak začnu šlehat tak dlouho, až se začne srážet a oddělovat máslo. Mírně osolím. Máslo přendám do síta a několikrát ho propláchnu studenou vodou a ručně vytvaruji nebo přendám do nádoby. Nechám v lednici ztuhnout a druhý den pak mažu na ještě mírně teplý chleba.
Dobrou chuť,
vaše Kristína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!