#Domácí chleba

Neznám snad lepší večeři než domácí chleba s máslem. Nedělám ho tak často, proto jsem použila droždí a ne čerstvý kvásek, ale i tak nám chutná. Největší boj je o kůrku, která je po upečení nádherně křupavá. Tady je náš rodinný recept!

chleba-made-by-kristina

Suroviny

Těsto

  • 1 kg hladké mouky + mouka navíc
  • 200 g vařených brambor
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky celého kmínu
  • 2 lžice octu
  • 1 dcl vody (dle hustoty těsta lze přidat)

Na kvásek

  • 5 dkg žitné mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 dcl vlažné vody

Na potření

  • voda se solí

Recept

V misce si udělám kvásek, droždí rozmíchám se žitnou moukou, cukrem a 1,5 dcl vody. Přikryju utěrkou a dám na teplé místo vykvasit, přibližně na 20 minut. Dobrý kvásek je nadýchaný a má „sněhovou“ čepičku.

Do velké mísy vysypu 1 kg mouky, přimíchám sůl a kmín. Uvařím si doměkka oloupané brambory, nechám chvíli vystydnout. Pak je rozmačkám a přidám do mouky. Začnu zpracovávat těsto pomocí kuchyňského robotu a přilévám kvásek, vodu a ocet. Nechám pořádně prohníst v robotu. Někdy přidám i semínka (dýňová/slunečnicová/piniová) nebo ořechy. Těsto nesmí být tekuté. Zasypu ho troškou mouky, přikryju čistou a suchou utěrkou a nechám na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Po vykynutí těsto vyndám na pomoučeněnou plochu, mírně vyválím a párkrát přes sebe přeložím, až následně vytvořím bochník.
Na plech vysypaný cca 100 g hladké mouky položím hotový bochník těsta, opět přikryju utěrkou a nechám dokynout asi 15-20 minut.
Před pečením ho někdy mírně naříznu a vytvořím tak na kůrce strukturu.

Předehřeju si troubu na 220 °C a dám bochník péct na 30 minut. Následně vyndám plech, potřu „nedopečený“ chleba slanou vodou a nechám péct ještě 10 minut.
Když se vytvoří hnedá křupavá kůrka je hotovo.

Můj tip

Jak píšu v úvodu, není nad chleba s máslem a tak nesmí chybět ani domácí máslo, které si připravím vždy den před pečením chleba. Stačí mi na to smetana ke šlehání (33 %), kterou si vyndám z lednice 4 hodiny před šleháním. Pak začnu šlehat tak dlouho, až se začne srážet a oddělovat máslo. Mírně osolím. Máslo přendám do síta a několikrát ho propláchnu studenou vodou a ručně vytvaruji nebo přendám do nádoby. Nechám v lednici ztuhnout a druhý den pak mažu na ještě mírně teplý chleba.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.