#Indické butter chicken a placky Naan

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
india web2
Drůběž Slané

Tikka Masala

#Indické Butter Chicken s plackami NAAN

4 - 5 45 min 2

Indickou kuchyni mám ráda a nejvíc mi chutnala přímo v Indii, kde jsem byla před léty na dovolené. BUTTER CHICKEN (máslové kuře) patří mezi jídlo, které si nejčastěji v indické restauraci objednávám a tak nesmí chybět i tady, mezi mými recepty. V postupu uvádím hned dva recepty na placky Naan, ten z kynutého těsta vyžaduje na přípravu více času a nebo recept bez kynutí (na úvodní fotce). Oba mají něco do sebe a lze je využít i v kombinaci s jinými recepty jako třeba ke kari nebo hummusu.

 

Jdu na to

Suroviny

Na kuře

  • 800 g vykostěných kuřecích stehen
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička garam masaly
  • 1/2 lžičky soli

Na omáčku

  • 2 lžíce másla
  • rostlinný olej
  • 2 stroučky česneku
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička garam masaly
  • 800 g nakrájených rajčat z plechovky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • cukr krystal

Na placky NAAN (bez kynutí, příprava 3/4 hodiny)

  • 120 g hladké mouky
  • 1 - 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžičky oleje
  • 60 ml mléka

Na placky NAAN (kynuté, příprava 1,5 hodiny)

  • 260 ml vlažné vody
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 15 g čerstvého droždí (5 g sušeného)
  • 500 g hladké mouky (chlebová)
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje (plus na hnětení)

Na potření placek

  • máslo ghí
  • nasekané bylinky (petrželová nať nebo koriandr)
  • vločková sůl

Na servis

  • rýže basmati
  • teplý čočkový salát
  • nasekaný čerstvý koriandr

Postup

Máslové kuře (butter chicken)

Omyté a vykostěné kuřecí stehna nakrájím na desce na krájení ostrým nožem na malé kostky (s rozměrem přibližně 2 x 2 cm).

V nerezové misce smíchám jogurt, kurkumu, sůl, sušený koriandr, drcený římský kmín a koření garam masala (najdete ji v obchodě mezi kořením). Nic nepokazím i lžičkou šťávy z citronu. Kyselá složka (jogurt nebo citron) dodá marinovanému masu křehkost. Do této marinády naložím kuřecí kousky a nechám marinovat minimálně hodinu, nejlépe přes noc.

Před přípravou máslového kuřete rozehřeji ve větším hrnci rostlinný olej s jednou lžíci másla a opeču na něm kousky marinovaného kuřete. Kousky kuřete opékám postupně, nikdy ne najednou, aby se nedusilo, ale každý kousek se hezky propekl. Opečené kousky kuřete vyberu z hrnce do čisté nerezové misky a dám na chvíli stranou. 

Výpek v hrnci využiju a přidám do něj nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Vše opeču dosklovita a přidám koření (koriandr, garam masala) a další minutu opékám. Přidám nakrájená rajčata z plechovky a směs chvíli povařím. Poté mixérem rozmixuji dohladka (můžu použít tyčový mixér nebo thermomix) a na mírném plameni varní desky vařím chvíli dál. Směs dochutím cukrem a solí a přidám orestované kousky kuřete. Nechám pomalu vařit, dokud se mi kuřecí kousky neuvaří. Na závěr přiliju smetanu a pořádně směs vařečkou promíchám a přidám lžíci másla. 

Placky NAAN (nekynuté)

V míse smíchám všechny suché ingredience, do kterých nejdříve vidličkou a pak ručně zapracuji mléko s olej. Vypracuji hladké, pružné a nelepivé těsto a nechám jej chvíli odpočívat. Nezabere mi to více než 15 minut. Pak těsto přendám na moukou poprášenou pracovní plochu a kuchařskou stěrkou rozdělím na stejně velké díly. 

Každý díl těsta vyválím válečkem na tenkou placku s průměrem přibližně 15-20 cm.

Na plotně si rozehřeju suchou nejlépe litinovou pánev (bez oleje) a každou placku na ní opeču z obou stran až do vytvoření tmavých, opečených skvrn.

V malém kastrůlku si ohřeju máslo ghí a po rozpuštění odstavím z plotny. Přimíchám do něj najemno nasekané bylinky. Já použila petrželovou nať, ale může být i koriandr. Pomocí cukrářského štětce potřu upečenou placku ohřátým máslem s bylinkami a ještě teplé podávám jako přílohu třeba k indickému tikka masala.

Placky NAAN (kynuté)

V míse smíchám vlažnou vodu o teplotě přibližně 35-37 °C s cukrem a droždím, až se vše nerozpustí a na chvíli (5 minut) odložím stranou. Do směsi pak přidám 100 g jogurtu, lžíci olivového oleje a vše metličkou promíchám.

Do další větší mísy si smíchám hladkou mouku a sůl, uprostřed udělám důlek a naliju do něj kvasnicovou směs a opět metličkou nebo vidličkou jemně promíchám, až se těsto propojí. Těsto nechám 15 minut odpočívat.

Pracovní plochu (desku) si lehce potřu olivovým olejem a vyklopím na ní nakynuté těsto, které začnu hnětat rukama a během toho si ruce několikrát naolejuji. Těsto bude ze začátku hodně lepivé, ale hnětením přestaně lepit a stane se hladkým, měkkým a poddejným. Hnětení mi zabere přibližně 7-10 minut. Těsto pak vložím do olejem vymazané mísy, jemně popráším moukou, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám 30 - 45 minut na teplém místě kynout. Můžu využít i speciální funci "kynutí" v pečící troubě. Těsto by kynutím mělo zdvojnásobit svůj objem.

Po vykynutí přendám těsto na pomoučenou pracovní plochu a kuchařskou stěrkou rozdělím na stejně velkých 12-14 dílů. Každý z nich pomocí válečku vyválím do oválného tvaru o tlošťce 3-5 mm a dám stranou na pomoučenou plochu, přikryji utěrkou a věnuji se zbývajícím kouskům těsta. Při válení těsta se snažím rolovat směrem ven a ne tam a zpět, pak se těsto tolik při pečení nesrazí. Dodržím tloušťku vyváleného těsta, placky by neměly být moc tenké.

V malém rendlíku si ohřeju máslo ghí a po rozpuštění odstavím z plotny. Přimíchám do něj najemno nasekané čerstvé bylinky (petrželovou nať nebo koriandr).

Na pečení placek se mi bude hodit litinová pánev, kterou si na středním stupni nechám rozehřát. Do horké pánve bez jakéhokoliv oleje vložím nakynutou placku naan a nechám asi minutu-dvě péct z jedné strany, dokud se na povrchu těsta nezačnou tvořit bublinky. Naan otočím a nechám další minutu-dvě opéct z druhé strany, přičemž placku kontroluji, zda se nepálí. Pokud mi to litinová pánev svým průměrem dovolí, peču více placek naraz. 

Ihned po upečení každou placku naan potřu pomocí mašlovačky rozpuštěným bylinkovým máslem a posypu špetkou vločkové soli.

Placky Naan se podávají teplé a kým si nedokončím ostatní komponenty z receptu na butter chicken, vložím je po upečení a potření máslem na ohřívací program do pečící trouby.

PŘÍLOHA

I když k máslovému kuřeti (Butter Chicken) stačí podávat jako přílohu placky Naan, můžu přilohy nakombinovat s vařenou rýži a s teplým čočkovým salátem. Na ten recept vám dopíšu později :). Před servisem zasypu nasekaným čerstvým koriandrem.

Co by se vám mohlo hodit?

5
13x
4
1x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
C Avatar autora | 14.3.2024
Luxus!!!
5
L Avatar autora | 21.5.2023
Vynikající
5
P Avatar autora | 12.3.2023
Je to skvělý recept
5
M Avatar autora | 24.2.2023
Kolko priblizne cukru ide do receptu ? Dakujem
4
H Avatar autora | 7.1.2023
Děkuji za recept :) Výborná konzistence těsta i výsledných placek! Určitě budu brzy dělat znovu, jen příště vynechám cukr, takhle jsou pro mě moc sladké.
5
Avatar autora | 6.10.2022
O víkendu zkusím, díky za recept
Zpět do obchodu