#Thajské kari

Pokud bych měla jmenovat nejlepší jídlo, které dělá můj táta, tak by to 100% bylo právě KARI. Když před několika lety navštívil Thajsko, vrátil se a zkoušel uvařit doma kari podobné tomu, co ochutnal tam. Po několika pokusech si to vyšperkoval a dělá nám ho pokaždé, když nám chce udělat radost (nebo spíš sobě?).

kari1_web

Suroviny

Na thajské kari

  • 500 g kuřecích prsou
  • 500-600 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce žluté kari pasty nebo 1 lžíce prášku kari madras
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • hrst zelených fazolových lusků (mražených)
  • červená a žlutá paprika
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 10 cm délky pórku
  • hrst naturálních kešu oříšků
  • čerstvé lístky thajské bazalky
  • čerstvé lístky koriandru
  • čerstvé chilli
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Na přílohu

  • jasmínovou rýži

Recept

Před samotným vařením si připravím všechny ingredience, abych pak měla vše po ruce. Krájím dle toho, jak veliké kousky máme doma rádi, proto si rozměry upravte dle libosti.

Maso si omyji, očistím, nakrájím na tenčí nudličky a dám do misky, kde ho promíchám se 2 lžícemi sójové omáčky a nechám marinovat po dobu příprav dalších surovin.

Cibuli zbavím slupky, rozkrojím podélně na 4 části (čtvrtky) a rozdělím na jednotlivé vrstvy. Papriky nakrájím na kostky s rozměrem 1,5 x 1,5 cm, očištěnou mrkev nakrájím na kolečka. Pokud jsou fazolové lusky moc dlouhé, nakrájím si je na 3-4 cm dlouhé stejné díly. Řapíkatý celer očistím z vnější strany škrabkou na brambory (zbavím ho vlasců) a nakrájím stonky na půlměsíčky s tloušťkou přibližně 0,5 cm. Pórek omyji, zbavím zeminy a nakrájím na centimetrová kolečka.

Teď je čas na založení rýže. Několikrát propláchnu v sítku rýži (opravdu důkladně!) a přesypu do hrnce, kde ji zaliji vodou. Poměr rýže a vody je 1:1,5 (pomůžu si hrnkem = 1 hrnek rýže + 1,5 hrnku vody). Přidám 1/2 lžičky soli, promíchám, přikryji skleněnou pokličkou, abych měla přehled a přivedu k varu. Pak plamen snížím na jemnější vaření a když už nevidím vodu, hrnec z plamene odstavím a pod pokličkou nechám rýži dojít. Celé vaření rýže mi zabere přibližně 15-20 minut.

Ve wok pánví rozpálím rostlinný olej, hodím do ní kešu oříšky, které jemně opeču (nesmí zhnědnout), přidám maso a zprudka opékám. Během toho přidám lžíci rybí omáčky a míchám, dokud maso nepustí šťávu. Přidám kari koření (pastu), promíchám minutku, aby se vše obalilo, přidám nadrobno nasekané chilli, přimíchám 2 lžíce ústřicové omáčky a minutu povařím. Přiliji horký vývar tak, aby bylo maso ponořené. Přikryji pokličkou a nechám dusit 10-15 minut.

Přidám kokosové mléko, převařím a když je málo omáčky, přidám vývar. Na závěr přidám nakrájenou zeleninu a nechám provařit maximálně minutu, aby zůstala křupavá. Přidám lístky koriandru a thajské bazalky a hned podávám.

Kari naservíruji do misky a dozdobím čerstvým chilli nebo lístky koriandru. Ve druhé misce servíruji uvařenou jasmínovou rýži.

Můj tip

Kuřecí maso můžu nahradit krůtím, nebo třeba krevetami. Kari je nejlepší hned po uvaření a důležitá je kvalita omáček. Do popisu jsem vám nastavila i odkazy na omáčky, které používám při vaření já.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

IMG_4102_new

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarmaJenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!

RECEPTY_baner_KNIHA4