#Hummus
Kategorie: | Recepty |
---|
#Hummus
HUMMUS není "humus"! Ale skvělá a zdravá pochoutka, která je oblíbená nejen v arabských zemích. Cizrnu v kuchyni ráda používám, a tak mezi mými recepty nesmí chybět ani tato cizrnová klasika. Moje nejdůležitější rada pro přípravu kvalitního hummusu? Dopřejte mu čas na přípravu. O to víc vám bude chutnat :)
Suroviny
Na 1 kg hummusu
- 500 g cizrny
- 2 špetky jedlé sody
- 3-4 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
- voda z vařené cizrny
- cca 300 ml panenského olivového oleje
- sůl
- 1-2 lžičky kvalitní mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky kardamomu
- římský kmín
- 1 menší palička česneku
- šťáva z 1-2 citronů
Na servis
- čerstvá petrželová nať
- sézamová semínka
- píniové oříšky
- sušená rajčata
- pita chléb
Postup
Den 1:
S přípravou je potřeba začít dva dny předem. Nejdřív si namočím cizrnu do vody, do které přidám 2 špetky jedlé sody. Ta pomůže luštěnině změknout. Nelekněte se, namočená cizrna vydává zvuky, děláme si doma legraci, že "prdí".
Den 2:
Druhý den cizrnu opláchnu a dám ji vařit do čisté vody. Nesolím! Nechám ji vařit zvolna zhruba 2 hodiny, dokud není měkká. Originální recepty na hummus uvádějí, že se cizrna má vařit dokonce až 8 hodin, tak dlouho ale nikdy nevydržím.
Po uvaření měkkou cizrnu odstavím. Teprve teď vývar osolím a cizrnu ve něm nechám vychladnout, vývar mezitím trochu zgelovatí. Čím je cizrna před mixováním studenější, tím je to lepší.
Den 3 - tedy Den D:
Z palice česneku odříznu vršek tak, aby z každého stroužku koukal alespoň malý kousek. Pak dám celou palici naříznutého česneku na alobal, osolím, zakápnu olivovým olejem, zabalím a dám péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 45 minut. Česnek "zkaramelizuje" a získá nasládlou a mírně oříškovou chuť, která se perfektně hodí k hummusu.
Cizrnu scedím a vývar si dám stranou, budu ním ředit hummus. Bokem si také odložím pár kuliček cizrny na dozdobení.
Do mixéru dám uvařenou cizrnu, oloupané upečené stroužky česneku a pastu tahini. Během mixování přidávám olivový olej a vodu z cizrnového vývaru. Důležité je kontrolovat hustotu hummusu - musí být tak akorát. Na závěr hummus dochutím paprikou, kardamomem, špetkou mletého římského kmínu, solí a šťávou z 1 až 2 citronů, dle vlastní chuti.
Je důležité, aby byla cizrna rozmixovaná do opravdu jemné konzistence, proto doporučuju použít kvalitní mixér. Já používám Thermomix, který má snad nejvýkonnější motor jaký znám a doporučili mi ho na pracovních stážích v profi restauracích. Omáčky a pyré z něj jsou tak jemné, že je nemusíte po mixování pasírovat. Nedám na něj dopustit.
Hummus podávám v misce, zakápnutý olivovým olejem, dozdobený sezamem, kuličkami uvařené cizrny, paprikou a čerstvou bylinkou (já použila nasekanou petrželovou nať), nebo s opečenými piniovými oříšky. Hodí se k němu pita chleba, olivy, sušená rajčata nebo špalíčky čerstvé zeleniny (řapíkatý celer nebo mrkev), ale taky bílý jogurt.