Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Hummus | Kristína Nemčková
Vegetariánské Salát Slané

hummus_web

#Hummus

 

12 - 15 3 dny 3

HUMMUS není "humus"! Ale skvělá a zdravá pochoutka, která je oblíbená nejen v arabských zemích. Cizrnu v kuchyni ráda používám, a tak mezi mými recepty nesmí chybět ani tato cizrnová klasika. Moje nejdůležitější rada pro přípravu kvalitního hummusu? Dopřejte mu čas na přípravu. O to víc vám bude chutnat :)

Jdu na to

Suroviny

Na 1 kg hummusu

  • 500 g cizrny
  • 2 špetky jedlé sody
  • 3-4 lžíce tahini pasty (sezamová pasta) 
  • voda z vařené cizrny
  • cca 300 ml panenského olivového oleje
  • sůl
  • 1-2 lžičky kvalitní mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • římský kmín
  • 1 menší palička česneku
  • šťáva z 1-2 citronů

Na servis

  • čerstvá petrželová nať
  • sézamová semínka
  • píniové oříšky
  • sušená rajčata
  • pita chléb

Postup

Den 1:

S přípravou je potřeba začít dva dny předem. Nejdřív si namočím cizrnu do vody, do které přidám 2 špetky jedlé sody. Ta pomůže luštěnině změknout. Nelekněte se, namočená cizrna vydává zvuky, děláme si doma legraci, že "prdí".

Den 2:

Druhý den cizrnu opláchnu a dám ji vařit do čisté vody. Nesolím! Nechám ji vařit zvolna zhruba 2 hodiny, dokud není měkká. Originální recepty na hummus uvádějí, že se cizrna má vařit dokonce až 8 hodin, tak dlouho ale nikdy nevydržím.

Po uvaření měkkou cizrnu odstavím. Teprve teď vývar osolím a cizrnu ve něm nechám vychladnout, vývar mezitím trochu zgelovatí. Čím je cizrna před mixováním studenější, tím je to lepší. 

Den 3 - tedy Den D:

Z palice česneku odříznu vršek tak, aby z každého stroužku koukal alespoň malý kousek. Pak dám celou palici naříznutého česneku na alobal, osolím, zakápnu olivovým olejem, zabalím a dám péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 45 minut. Česnek "zkaramelizuje" a získá nasládlou a mírně oříškovou chuť, která se perfektně hodí k hummusu. 

Cizrnu scedím a vývar si dám stranou, budu ním ředit hummus. Bokem si také odložím pár kuliček cizrny na dozdobení.

Do mixéru dám uvařenou cizrnu, oloupané upečené stroužky česneku a pastu tahini. Během mixování přidávám olivový olej a vodu z cizrnového vývaru. Důležité je kontrolovat hustotu hummusu - musí být tak akorát. Na závěr hummus dochutím paprikou, kardamomem, špetkou mletého římského kmínu, solí a šťávou z 1 až 2 citronů, dle vlastní chuti.

Je důležité, aby byla cizrna rozmixovaná do opravdu jemné konzistence, proto doporučuju použít kvalitní mixér. Já používám Thermomix, který má snad nejvýkonnější motor jaký znám a doporučili mi ho na pracovních stážích v profi restauracích. Omáčky a pyré z něj jsou tak jemné, že je nemusíte po mixování pasírovat. Nedám na něj dopustit.

Hummus podávám v misce, zakápnutý olivovým olejem, dozdobený sezamem, kuličkami uvařené cizrny, paprikou a čerstvou bylinkou (já použila nasekanou petrželovou nať), nebo s opečenými piniovými oříšky. Hodí se k němu pita chleba, olivy, sušená rajčata nebo špalíčky čerstvé zeleniny (řapíkatý celer nebo mrkev), ale taky bílý jogurt.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení