#Sladké langoše
Kategorie: | Recepty |
---|
Suroviny
Na přibližně 25 menších langošů (∅15 cm)
- 600 g polohrubé mouky
- 300 g vařených brambor
- 30 g čerstvého droždí
- 20 g cukru krystal
- 1 balení vanilkového cukru
- špetka soli
- 400 ml mléka
- olej
Na dochucení
- cukr krystal
- lyofilizované ovoce (mrazem sušené)
Postup
Umyté a neoloupané brambory uvařím doměkka. Po uvaření sleju vodu a nechám je vystydnout.
Uvařené brambory oloupu a namelu nebo nastrouhám na nejjemnějším struhadle. Přendám do mísy od robotu. Přidám mouku, droždí, cukr krystal i vanilkový cukr, špetku soli a vlažné mléko (nemělo by být studené z lednice, nejvhodnější je v pokojové teplotě) a nechám vše propracovat do hladkého těsta robotem.
Těsto jemně popráším hladkou moukou, přikryju čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout na teplém místě minimálně 45 minut. Nic se neděje, když na těsto zapomenu i na 2 hodiny :)
Vykynuté těsto velice opatrně přendám na moukou poprášený vál a válečkem z něj vyválím plát, který by měl mít cca 3 mm. Pomocí kruhového tvořítka s průměrem asi 15 cm vykrájím kolečka (přibližně 25 ks), uprostřed kterých vykrojím menším tvořítkem dírku s průměrem přibližně 2 - 3 cm.
V hluboké pánvi si rozpálím olej, do kterého doporučuju dát i lžíci sádla. Vykrojené kolečko z těsta osmažím z každé strany. Smažením se mi těsto mírně nafoukne a když je langoš z obou stran dozlatova, přendám ho do připravené nádoby se sítkem, kde se zbaví přebytečného oleje. Když mi zůstane těsto, můžu si ho odložit do druhého dne do uzavřené nádoby (pozor, ještě nakyne).
Své oblíbené lyofilizované, čili mrazem sušené, ovoce si rozmixuji na prach a ten si v misce smíchám s krystalovým cukrem. Každý sladký langoš v něm obalím a podávám v hlubokém talíři ještě teplé.