#Langoše
Kategorie: | Recepty |
---|
#Langoše
LANGOŠE mi připomínají léto, koupaliště, letní festivaly a koncerty. A teď si je dělám i doma. Vyzkoušejte tento recept, zamilujete se do nich!
Suroviny
Na přibližně 25 menších langošů (∅15 cm)
- 600 g polohrubé mouky
- 300 g vařených brambor
- 30 g čerstvého droždí
- 20 g cukru krystal
- 20 g soli
- 2 lžičky celého kmínu
- 400 ml mléka
- olej
Na dochucení
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 50 ml oleje
- kopeček zakysané smetany
- kečup
Postup
Umyté a neoloupané brambory uvařím doměkka. Po uvaření sleju vodu a nechám je vystydnout.
Uvařené brambory oloupu a namelu nebo nastrouhám na nejjemnějším struhadle. Přendám do mísy od robotu. Přidám mouku, droždí, cukr, sůl, kmín a vlažné mléko (nemělo by být studené z lednice, nejvhodnější je v pokojové teplotě) a nechám vše propracovat do hladkého těsta robotem.
Těsto jemně popráším hladkou moukou, přikryju čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout na teplém místě minimálně 45 minut. Nic se neděje, když na těsto zapomenu i na 2 hodiny :)
Vykynuté těsto velice opatrně přendám na moukou poprášený vál a vyválím z něj plát, který by měl mít cca 3 mm. Pomocí kruhového tvořítka s průměrem asi 15 cm vykrájím kolečka (přibližně 25 ks). Když nemám po ruce tvořítko, pomůžu si miskou nebo jiným kruhovým předmětem.
V hluboké pánvi si rozpálím olej, do kterého doporučuju dát i lžíci sádla. Vykrojené kolečko z těsta osmažím z každé strany. Smažením se mi těsto mírně nafoukne a když je langoš z obou stran dozlatova, přendám ho do připravené nádoby se sítkem, kde se zbaví přebytečného oleje.
Na prkénku si rozetřu očištěný stroužek česneku se solí, který pak zamíchám v misce do přibližně 50 ml oleje. Vznikne mi směs, kterou se potírá langoš před konzumací. Já langoše podávám samotné a nechávám na každém, čím si je potře. Jsou skvělé potřené zakysanou smetanou, nebo je někdo zbožňuje jenom s kečupem a zasypané nastrouhaným sýrem.
Když mi zůstane těsto, můžu si ho odložit do druhého dne do uzavřené nádoby (pozor, ještě nakyne).