#Langoše

LANGOŠE mi připomínají léto, koupaliště, letní festivaly a koncerty. A teď si je dělám i doma. Vyzkoušejte tento recept, zamilujete se do nich!

langos4

Suroviny

Na přibližně 25 menších langošů (∅15 cm)

  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g vařených brambor
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g soli
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 400 ml mléka
  • olej

Na dochucení

  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 50 ml oleje
  • kopeček zakysané smetany
  • kečup

Recept

Umyté a neoloupané brambory uvařím doměkka. Po uvaření sleju vodu a nechám je vystydnout.

Uvařené brambory oloupu a namelu nebo nastrouhám na nejjemnějším struhadle. Přendám do mísy od robotu. Přidám mouku, droždí, cukr, sůl, kmín a vlažné mléko (nemělo by být studené z lednice, nejvhodnější je v pokojové teplotě) a nechám vše propracovat do hladkého těsta robotem. 

Těsto jemně popráším hladkou moukou, přikryju čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout na teplém místě minimálně 45 minut. Nic se neděje, když na těsto zapomenu i na 2 hodiny :)

Vykynuté těsto velice opatrně přendám na moukou poprášený vál a vyválím z něj plát, který by měl mít cca 3 mm. Pomocí kruhového tvořítka s průměrem asi 15 cm vykrájím kolečka (přibližně 25 ks). Když nemám po ruce tvořítko, pomůžu si miskou nebo jiným kruhovým předmětem. 

V hluboké pánvi si rozpálím olej, do kterého doporučuju dát i lžíci sádla. Vykrojené kolečko z těsta osmažím z každé strany. Smažením se mi těsto mírně nafoukne a když je langoš z obou stran dozlatova, přendám ho do připravené nádoby se sítkem, kde se zbaví přebytečného oleje.

Na prkénku si rozetřu očištěný stroužek česneku se solí, který pak zamíchám v misce do přibližně 50 ml oleje. Vznikne mi směs, kterou se potírá langoš před konzumací. Já langoše podávám samotné a nechávám na každém, čím si je potře. Jsou skvělé potřené zakysanou smetanou, nebo je někdo zbožňuje jenom s kečupem a zasypané nastrouhaným sýrem.

Když mi zůstane těsto, můžu si ho odložit do druhého dne do uzavřené nádoby (pozor, ještě nakyne).

Můj tip

Langoše chutnají nejlépe čerstvé. Doporučuju si tedy udělat čas na přípravu a smažit těsně před podáváním. U nás doma mizí už z pánve a i tato fotka k receptu vznikla tak, že jsem je musela schovat bokem :) 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína