#Langoše

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Langoše | Kristína Nemčková
Vegetariánské Slané

langos4

#Povidlové pirohy

 

25 90 min 3

LANGOŠE mi připomínají léto, koupaliště, letní festivaly a koncerty. A teď si je dělám i doma. Vyzkoušejte tento recept, zamilujete se do nich!

Jdu na to

Suroviny

Na přibližně 25 menších langošů (∅15 cm)

  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g vařených brambor
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g soli
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 400 ml mléka
  • olej

Na dochucení

  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 50 ml oleje
  • kopeček zakysané smetany
  • kečup

Postup

Umyté a neoloupané brambory uvařím doměkka. Po uvaření sleju vodu a nechám je vystydnout.

Uvařené brambory oloupu a namelu nebo nastrouhám na nejjemnějším struhadle. Přendám do mísy od robotu. Přidám mouku, droždí, cukr, sůl, kmín a vlažné mléko (nemělo by být studené z lednice, nejvhodnější je v pokojové teplotě) a nechám vše propracovat do hladkého těsta robotem. 

Těsto jemně popráším hladkou moukou, přikryju čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout na teplém místě minimálně 45 minut. Nic se neděje, když na těsto zapomenu i na 2 hodiny :)

Vykynuté těsto velice opatrně přendám na moukou poprášený vál a vyválím z něj plát, který by měl mít cca 3 mm. Pomocí kruhového tvořítka s průměrem asi 15 cm vykrájím kolečka (přibližně 25 ks). Když nemám po ruce tvořítko, pomůžu si miskou nebo jiným kruhovým předmětem. 

V hluboké pánvi si rozpálím olej, do kterého doporučuju dát i lžíci sádla. Vykrojené kolečko z těsta osmažím z každé strany. Smažením se mi těsto mírně nafoukne a když je langoš z obou stran dozlatova, přendám ho do připravené nádoby se sítkem, kde se zbaví přebytečného oleje.

Na prkénku si rozetřu očištěný stroužek česneku se solí, který pak zamíchám v misce do přibližně 50 ml oleje. Vznikne mi směs, kterou se potírá langoš před konzumací. Já langoše podávám samotné a nechávám na každém, čím si je potře. Jsou skvělé potřené zakysanou smetanou, nebo je někdo zbožňuje jenom s kečupem a zasypané nastrouhaným sýrem.

Když mi zůstane těsto, můžu si ho odložit do druhého dne do uzavřené nádoby (pozor, ještě nakyne). 

Co by se vám mohlo hodit?

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 27.3.2022
Výborný recept, robíme ho už pravidelne.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení