#Langoše

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Langoše | Kristína Nemčková
Vegetariánské Slané

langos4

#Langoše

 

25 90 min 3

LANGOŠE mi připomínají léto, koupaliště, letní festivaly a koncerty. A teď si je dělám i doma. Vyzkoušejte tento recept, zamilujete se do nich!

 

Jdu na to

Suroviny

Na přibližně 25 menších langošů (∅15 cm)

  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g vařených brambor
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g soli
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 400 ml mléka
  • olej

Na dochucení

  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 50 ml oleje
  • kopeček zakysané smetany
  • kečup

Postup

Umyté a neoloupané brambory uvařím doměkka. Po uvaření sleju vodu a nechám je vystydnout.

Uvařené brambory oloupu a namelu nebo nastrouhám na nejjemnějším struhadle. Přendám do mísy od robotu. Přidám mouku, droždí, cukr, sůl, kmín a vlažné mléko (nemělo by být studené z lednice, nejvhodnější je v pokojové teplotě) a nechám vše propracovat do hladkého těsta robotem. 

Těsto jemně popráším hladkou moukou, přikryju čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout na teplém místě minimálně 45 minut. Nic se neděje, když na těsto zapomenu i na 2 hodiny :)

Vykynuté těsto velice opatrně přendám na moukou poprášený vál a vyválím z něj plát, který by měl mít cca 3 mm. Pomocí kruhového tvořítka s průměrem asi 15 cm vykrájím kolečka (přibližně 25 ks). Když nemám po ruce tvořítko, pomůžu si miskou nebo jiným kruhovým předmětem. 

V hluboké pánvi si rozpálím olej, do kterého doporučuju dát i lžíci sádla. Vykrojené kolečko z těsta osmažím z každé strany. Smažením se mi těsto mírně nafoukne a když je langoš z obou stran dozlatova, přendám ho do připravené nádoby se sítkem, kde se zbaví přebytečného oleje.

Na prkénku si rozetřu očištěný stroužek česneku se solí, který pak zamíchám v misce do přibližně 50 ml oleje. Vznikne mi směs, kterou se potírá langoš před konzumací. Já langoše podávám samotné a nechávám na každém, čím si je potře. Jsou skvělé potřené zakysanou smetanou, nebo je někdo zbožňuje jenom s kečupem a zasypané nastrouhaným sýrem.

Když mi zůstane těsto, můžu si ho odložit do druhého dne do uzavřené nádoby (pozor, ještě nakyne). 

Co by se vám mohlo hodit?

5
6x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
P Avatar autora | 20.8.2022
Pečiem ich už len podľa tvojho receptu! Výborné :)
5
Avatar autora | 27.3.2022
Výborný recept, robíme ho už pravidelne.
Zpět do obchodu