#Kachní prsa, višně a batáty

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Kachní prsa, višně a batáty | Kristína Nemčková
Drůběž Slané

Masterchef_kachna_visne10

#Kachní prsa, višně a batáty

4 - 5 60 min 3

Tenhle recept je pro mě speciální. KACHNÍ PRSA S BATÁTOVÝM PYRÉ mě totiž dostaly do soutěže Masterchef Česko a díky tomuto receptu jsem postoupila rovnou do finálové TOP 16. Určitě ho doma vyzkoušejte taky, vážně stojí za to! A víte jak pro mně dopadla soutěž? Jsem MasterChef Česko 2019!

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na 4-5 porcí

  • 2 kachní prsa s kůží
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 20 g másla
  • pomerančová kůra
  • sůl a pepř

Na višňovú omáčku

  • 200 g višní
  • 30 g másla
  • 2 dcl sladkého červeného vína
  • 2 dcl kuřecího vývaru

Na batátové pyré

  • 2 batáty
  • 4 dcl smetany na vaření nebo šlehání
  • 2 šalotky
  • 50 g másla
  • sůl & pepř

Na servis

  • mikrobylinky
  • lupínky jedlých květů

Postup

Nejprve si očistím a oloupu batáty a šalotku, obojí nakrájím na kostičky a společně na másle orestuju. Po chvíli podliju vodou, dochutím solí, pepřem a nechám vařit.

Mezitím si očistím kachní prsa a ostrým nožem do kůže nařežu mřížku. Dávám ale pozor, abych nenařízla i maso. Dělám to proto, aby se přes kůži dostala teplota i k masu a kůže se zbavila při opékání přebytečného tuku.

Když už jsou batáty téměř uvařené doměkka, přidám k nim smetanu a ještě vařím.

Prsa z obou stran osolím, opepřím a položím kůží dolů na studenou pánev. Poté ji zahřeji a nechám vypéct tuk. Přidám k němu rozmarýn a ze všech stran důkladně opeču, poté přidám máslo a prsa jím několikrát přeliji.

Uvařené batáty rozmixuji na jemné pyré. Používám mixér na smoothie nebo Thermomix, protože dokáže udělat opravdu hladkou konzistenci pyré. Když ho doma nemáte, použijte tyčový mixér, ale přidejte si více vývaru z batátů, abyste dosáhli požadované hustoty a hladkosti pyré.

Opečená prsa přendám na menší pekáček a nastrouhám na ně pomerančovou kůru. Dám péct na 10-12 minut do předem vyhřáté trouby na 175-180°C.

Mezitím si připravím omáčku z višní. V menší pánvi rozpustím máslo, přidám višně, podliju vínem, kuřecím vývarem a redukuju. Nebojte se redukovat déle, abyste získali opravdu lesklou hustější omáčku.

Kachní prsa po 10-12 minutách vyndám z trouby a nechám odpočinout. Nakrájím je na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servíruju.

Co by se vám mohlo hodit?

5
7x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
K Avatar autora | 22.6.2024
Kristínka, ešte dve otázočky, dá sa vypečený tuk z kačacích pŕs ešte na niečo použiť a ako si prsia alebo aj steaky opätovne zohriať, aby sa nevysušili? Ďakujem.
5
K Avatar autora | 7.2.2024
Krásne a chutné jedlo Kristínka. Ďakujem, si veľmi šikovná, akurát moje pyré nemalo takú krásne oranžovú farbu ako Tvoje. Pá, Kika.
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 11.2.2024
Záleží od batátů a když to neubralo na chuti, tak barva pyré nehrá takovou roli. Moc děkuji.
5
MP Avatar autora | 12.11.2023
Skvělý jednoduchý recept. Poprvé jsem takto upravovala kachní prsa a jsem strašně ráda, jak se to povedlo. I omáčka je vynikající. Moc děkuji.
Zpět do obchodu