Tipy, jak si užít Kodaň

Kodaň Dánsko

Do Kodaně jsem se přestěhovala začátkem roku 2023 za prací, kterou jsem získala v restauraci Geranium. Řadí se mezi nejlepší restaurace světa, získala 3 michelinské hvězdy a dokonce zastává první příčku v prestižním žebříčku The World 50 Best Restaurant. Sídli na netradičním místě, v 8.patře fotbalového stadionu Parken.

Dánsko jsem ještě nestihla procestovat a tak v tomto textu uvádím jenom kodaňské tipy. Článek nechávám aktivní a když něco nového v tomto městě objevím, dopíšu ho do seznamu. Je jasné, že bude více o místech s jídlem a pitím než o památkách. Všechny názvy, které jsou vyznačeny v článku tučně, mají v sobě aktivní link, přes který se dá překliknout a zjistit si více informací.

bavlněná taška do Kodaně

co si zabalit

Kodaň je přímořské město a tak v něm relativně dost fouká. Na procházky během léta se vám všude sebou bude hodit lehký svetr (mikina), nebo v případě deštivého počasí, nepromokavá bunda s kapucí.

Asi víte, že hlavním dopravním prostředkem ve městě je kolo a centrum města, podobně jako Praha, je vydlážděné dlažebními kostky. Proto podpatky (jehly) moc neužijete. Vemte si pohodlné tenisky nebo sandále (lidi tady nosí Brickenstock), ať se vám pak dobře chodí i šlape na kole.

Všude se platí platební kartou a já za těch pár měsíců ani hotovost neměla v ruce :). A záchody na foodmarketech jsou zcela zdarma.

V každém obchodě se platí extra poplatek za tašku k nákupu, proto z eko(nomických) důvodů mějte sebou vlastní bavlněnou tašku.

 

KOUPIT TAŠKU nebo mikinu

Metro v Kodani

doprava

Z letiště i do centra se dostanete pohodlně metrem. Má 2 trasy (M1 a M2), přičemž půlka trasy je pro obě linky totožná. Metro se rozděluje na 4 zóny a od toho se počítá cena jízdenky. 

Cena lístku bez "lítačky", tedy pro turisty, se odvíjí podle zóny a dá se v automatu koupit lístek s omezením na některé ze 4 zón. Nejlevnější lístek na 1 zónu tak vychází na 24 DKK (72 Kč), pro všechny zóny 30 DKK (90 Kč). V automatu lze zakoupit i celodenní nebo na více dnů (80 DKK na jeden den).

Já bych vám doporučila zakoupit si nejdřív jednorázový lístek z letiště a pak si promyslet jaký druh jízdenky budete potřebovat (jednorázovou nebo celodenní). Podle mého, metro využijete na příjezd do centra a další přesuny můžete kombinovat na kole. Tím pádem se vám celodenní jízdenka neoplatí. Je to ale na vašem rozhodnutí :)

Nelekněte se, metro nemá řidiče a můžete si sednout přímo do první řady a mít pocit, že to řídíte sami. Jezdí každých pár minut a můžete si v něm dokonce přepravit kolo, kromě ranní špičky v pracovný dny mezi 7 - 9 hodinou, kdy s kolem do metra nesmíte.

Když přiletíte do Kodaně, nemáte jak zabloudit, stačí následovat tabule s nápisem "metro". Při vstupu k němu je panel s mnoha automaty, kde si zakoupíte lístek do místa, kde máte ubytování. Automat se dá přepnout do angličtiny nebo němčiny a je tam často i obsluha, která vám s tím může pomoci.

Rozhodně nejezděte na černo! Je tady častá kontrola revizorů a pokuta činí 700 DKK (2100 Kč). Bohužel to vím přesně, už mě jednou chytili :(.

Kodaň na kole

všude kolem

Přiznám se, že nejsem fanoušek cyklistiky a dovolená na kole je pro mě za trest. Ale tady mě kolo baví. Je to hlavní dopravní prostředek a tak se připravte, že jej možná v Kodani využijete taky. Na každé straně silnice je samostatná cesta pro cyklisty. Jezdí se tedy po směru jízdy. Nikoho tu nepotkáte v cyklistickém úboru, dokonce ani helma se tady moc nenosí. Zato tu často vidíte lidi s airbag helmou, což je takový speciální límec kolem krku, který se v případě pádu automaticky nafoukne a vytvoří ochranu hlavy.

Kolo si můžete pohodlně kdekoliv zapůjčit, najdete je odstavené po celém městě a nechybí i elektrokola. Stačí si do mobilu nainstalovat některou z aplikací značek, která kola nabízejí. Já osobně nejčastěji v centru využívám Donkey republic - mají svítivě oranžová kola, která na ulici snadno poznáte a najdete. V aplikaci si lokalizujete kolo, které si pomocí aplikace pak odemkněte. Poplatek se počítá za každých 15 minut odemčení a čtvrťhodinová sadzba je 18 DKK (54 Kč). Kolo si můžete zarezervovat i výhodněji, na více hodin nebo celý den. Když je venku hezky, připravte se na hru "ulov si svoje kolo". I když uvidíte na ulici zaparkované půjčovací kolo, v aplikaci zjistíte, že je rezervováno. Na těchto kolech nechybí uchycení na mobil, na kterém si nastavíte trasu a můžete jezdit dle vlastní navigace.

I když je Kodaň opravdu bezpečná a se žádnou kriminalitou jsem se tady naštěstí nepotkala, kola se tady kradou denně. Když se sem stěhujete, stačí vám obyčejné kolo, žádný super drahý kousek. Já si od začátku pobytu platím pronájem kola přes Swapfiets (kolem 200 DKK - 600 Kč) a kola na "leasing" poznáte podle modré barvy jedné pneumatiky. Firma garantuje servis a v případě odcizení mi kolo ihned nahradí. 

Kodaň autem

autem

Když už dorazíte do Kodaně autem, nebo si jej třeba na letišti pronajmete, nastudujte si možnosti parkování po městě.

Město je rozděleno podobně jako Praha na placené tarifní zóny a čím blíže jste k centru, tím je parkovné dražší. Je dobré sledovat značky, protože i v centru najdete místa, kde se dá zdarma parkovat, jenom je toto parkování omezeno časovým limitem. Měli byste mít za oknem parkovací kolečko (papírové hodiny), na kterém si nastavíte čas příjezdu. Když na to zapomenete, stejně jako já s rodiči, bude vás to stát tučnou pokutu 900 DKK (2.700 Kč). 

Parkování zdarma platí o víkendech, ale i to má sve omezení - od soboty 17:00 h do 8:00 h ráno v pondělí. Zdarma parkují i elektromobily, ale musí respektovat značení, která jim povoluje na místě parkovat. Tato výjimka se nevztahuje na hybridní auta.

 

 

Vyhlídková plavka Kodaní

vyhlídková plavba městem

Když dorazíte do Kodaně na pár dnů, doporučuji začít plavbou lodě po kanálech s výkladem. Plavba vám zabere přibližně hodinu, během které se proplavíte městem a dozvíte se mnoho informací o památkách, zajímavých místech, královské rodině a jídle. Podle toho si pak naplánujete místa, kam se chcete podívat.

V letních měsících se z břehů stává jedno velké městské koupaliště a lidi se baví tím, že skáčou do vody v momentě, kdy projíždí vyhlídková loď. Buďte připraveni, že se vás dotkne pár kapek mořské vody.

Sami si můžete pronajmout kajak nebo malou loďku s pohonem a plavit se třeba s přáteli. V Kodani platí pravidlo, že každé plavidlo má povinnost vyzvednout případný odpad, který plave na hladině vody a dokonce některí pronajímatelé plavidel vám vrátí půjčovné, když jim odevzdáte odpadky, které při své plavbě nasbíráte. Je to ale vzácnost, protože kanály jsou opravdu čisté.

  • Canal Tour - hodinová vyhlídková plavba, cena přibližně 100 DKK (300 Kč)
  • Kayak Bar - pronájem kajaků a skvělé místo na posezení
  • GoBoat - pronájem malé loďky pro 6-8 lidí, kterou lze řídit bez licence

Kodaň jídlo

do Kodaně za jídlem

V Kodani se nejde splést výběrem jídla! Vysoká gastro úroveň je možná díky koncentraci kvalitních, hvězdami oceněných restaurací, výběrem kvalitních lokálních surovin, ale taky se odráží od lidí, kteří sem za jídlem cestují. Ti se nespokojí s průměrem.

Litovat nebudete návštěvu jakékoliv pekárny, kavárny, bistra, foodmarketu nebo restaurace. Všude vám bude chutnat. Překvapí vás různé kombinace surovin třeba s fermentovanou zeleninou. Tady fermentuje snad úplně každý. A spokojený bude i vegetarián, je tady pro něj opravdu bohatý výběr.

Připravte se na fakt, že v Dánsku je všechno dražší, a pro vaší představu při svých tipech uvádím přibližné ceny (ty v čase neaktualizuji, proto si mohou lišit od aktuálních cen). Moji rodiče tvrdí, že tu vše stojí stejnou sumu v korunách jako v ČR, jenom jsou to dánské koruny. A výměnný kurz je cca 1:3, takže je tady trojnásobně dráž.

 

smørrenbrød

smørrenbrød

Smørrebrød v překladu z dánštiny znamená "máslo" (smør) a "chléb" (brød), ale nečekejte obyčejný chléb s máslem. Tento dánský národní pokrm bych mohla vzdáleně přirovnat k našim obloženým chlebíčkům, ale… jeho základem je krajíc tmavého kváskového žitného chleba (rugbrød), potřený tenkou vrstvou másla, která brání prosáknutí šťávy z dalších vrstev a je doplněn o velkou hromadu surovin. Mezi ty nejtradičnější patří ryby (sleď, losos), krevety, hovězí roastbeef, sýry, vajíčka a chybět nesmí nakládaná zelenina. Hutnost chleba a nálož surovin dělají se Smørrebrød plnohodnotné jídlo, a tak je běžné si jej dát místo oběda.

Existují stovky variant Smørrebrød a v Dánsku se prodávají na každém rohu. Najdete je na trzích, v bistrech, ale i v restauracích.

Jeho historie sahá až do 19. století, kdy si farmáři připravovali svačiny na další den ze zbytků z večeře, aby měli dost energie při práci na polích. Tato svačina se stala tak oblíbenou, že se začala nabízet v hospodách a restauracích.

„Sendvič s otevřenou tváří“, jak se mu tady říká, rozhodně stojí za ochutnání. Doporučuji nemít velké oči, zasytí vás i jeden. Jeho cena se pohybuje v rozmezí od 75 – 130 DKK.

Restaurace Noma Kodaň

NOMA***

Restaurace Noma, v čele které stojí šéfkuchař René Redzepi, je obrovským průkopníkem stylu vaření a zpracování surovin v kuchyni, tzv New Nordic. Od začátku své existence se zaměřila jenom na místní suroviny, jejich sběr a netradiční zpracování jako je fermentace, plíseň, kterou dnes dělá téměř každá restaurace na světě.

Restauraci jsem již navštívila jako host. Byl to můj veliký sen, který jsem si splnila v roce 2019. Dnes, s odstupem času, můžu říct, že jsem tam nejedla to nejlepší jídlo ve svém životě, ale rozhodně mě každý chod svým provedením a dochucením překvapil.

Noma byla vyhlášená několikrát za sebou za nejlepší restauraci světa (The World 50 Best Restaurant) a dnes je zařazena do síně slávy, do které se může dostat restaurace jenom z první příčky tohoto žebříčku. Podařilo se jí také získat 3 michelinské hvězdy, včetně zelené hvězdy za udržitelnost. Dá se tedy říct, že získala vše, čeho lze v gastru dosáhnout. Nedávno ohlásila svojí v pořadí třetí změnu, která nese název NOMA 3.0. Gastrosvět šokovala zprávou o uzavření restaurace od roku 2025, což ale neznamená konec Nomy.

  • Noma 1.0 otevření restaurace na místě dnešní restaurace Barr
  • Noma 2.0 přestěhování restaurace, vlastní zahrada, skleníky a "laboratoř"
  • Noma 3.0 se chystá od počátku roku 2025 a předpokládá se zachování laboratoře, institutu, výrobě vlastních produktů (garum, dashi ...) a organizace tzv pop-up míst, čili místa, kam Noma tým zajede zavařit a nabídne své menu.

NOMA.DK

Popl by NOMA

POPL by NOMA

Když chcete něco ochutnat od týmu kuchařů z Nomy, zajděte do restaurace s bistrem POPL v kodaňské městské části Christianshavn. Nachází se hned za marketem Broens Gadekøkken. Název POPL vychází z latinského slova "populus", tedy "společenství lidí - sousedství" a koncept je postaven na potkávání se lidí. Proto vás zde obslouží i bez rezervace.

Otevřít si tuto pobočku, napadlo Nomu po pandemii, během které všechny restaurace bojovaly o přežití a pomáhaly si prodejem přes ulici přímo před restauraci. Noma nabízela burger, o který byl neskutečný zájem ze stran Dánů z okolí restaurace, tedy sousedů. Noma vnímala tento fakt jako "sousedskou podporu" a jako poděkování otevřela "sousedské místo", tedy POPL s nabídkou burgerů z bio dánského hovězího masa z lokálních farem, kde se dobytek volně pase. Nabízí i vegetariánskou verzi burgeru. Na místě se dají koupit i Noma produkty - dochucovadla garum nebo dashi.

Za combo menu (burger s hranolky a pitím) dáte kolem 190 DKK (570 Kč), čož je běžná cena za burger v Kodani.

poplburger.com

Gasoline Grill Copenhagen

BURGER by Gasoline Grill

Když se bavíme o skvělém burgru, tak rozhodně ochutnejte ten od Gasoline Grill. Kus kvalitního organického masa, přelitého rozpuštěným máslem podávaného se zeleninou v bramborové housce, se řadí mezi nejlepší burgry na světě. Vyhrál dokonce několik ocenění.   První, tedy původní stánek, najdete dodnes na benzínce, proto název Gasoline Grill. Díky Netflix dokumentu Somebody Feed Phil jeho popularita tak vzrostla, že se v Kodani otevřelo několik jeho poboček.

Pro přípravu burgrů používají vlastní směs hovězího masa, která je 100% organická. Každá pobočka si maso připravuje přímo na pobočce a každý den namele jenom určitou várku masa. Může se stát, že burger bude před večerem vyprodán. Dá se ale pro jistotu zarezervovat v aplikaci a vyzvednout ho na místě pobočky ve vybraný čas.

V nabídce nechybí i "green burger", čili zeleninový a mění se podle dostupnosti druhů zeleniny. Třeba v tyto dny je v něm chřest.

gasolinegrill.com

Michelinské restaurace v Kodani

michelinské restaurace

V Kodani se nachází nyní 26 michelinských restaurací a když plánujete jejich degustaci, nezapomeňte si zarezervovat místo i pár měsíců předem. Rezervace se málokdy ruší, protože vám restaurace účtuje poplatek za zrušení a to až 50 % z hodnoty menu za každého hosta, který nedorazil. Stornovat svou rezervaci bez tohoto poplatku lze více než 72 hodin předem. Co pracuji v Geraniu, ještě se nestalo, že by host s rezervací nedorazil.

Na mém "bucket list", tedy v seznamu mých přání, mám tyto restaurace, které bych ráda v Kodani navštívila:

  • Geranium - i když v této restauraci pracuji, chtěla bych si jednou užít celé menu jako host a mít tuto zkušenost. V 17chodovém menu nenajdete žádné maso kromě ryb a mořských plodů. Pokrmy jsou připraveny z místních, zejména zeleninových surovin.
  • Alchemist - kontroverzní 50chodové menu vás přenese do světa suroviny, kterou vám naservírují. Během servisu se hosté přemísťují a mění místnosti. Tato restaurace je považována za nejdražší na světě a i tak má plné rezervace na pár měsíců dopředu. A proč se považuje za kontroverzní? Vyhledejte si přes google fotky jejich jídel.

Food markety v Kodani

food markety

Místní foodmarkety, tedy místa se stánky s jídlem, zeleninou a ovocem, si v Kodani opravdu užijete. Je jich tady mnoho. Jídlo si můžete vychutnat přímo u stánku nebo si ho vemte sebou do nejbližšího parku a spojíte to s piknikem. Navštivte třeba tyto:

  • Broens Gadekøkken [The Bridge Street Kitchen], market plný skvělého jídla, najdete jej hned za otevíracím mostem Kisses a jídlo si můžete sníst na břehu kanálu. V letních měsících skvělé místo, kde to "žije". Zavřeno je tam mezi prosincem a dubnem.
  • Torvehallerne, tradiční trh s potravinami je postaven na velkém náměstí kousek od centra a má 2 prosklené budovy, ve kterých najdete přibližně 60 stánků s jídlem. Nechybí ani stánky s čerstvými rybami a mořskými plody. Je hned u stanice metra Nørreport, ale dostanete se tam i pěšky procházkou z centra nebo na kole. Kousek od trhu je královská zahrada a obrovský park Ørstedsparken. Skvělé místo na piknik.
  • Reffen Island je trh s jídlem v staré loděnici a ten rozhodně doporučuji navštívit. Je to velké místo s mezinárodním výběrem jídla, relaxem a zábavou. Nechybí lehátka na písku, skate rampy a opět možnost posedět si na břehu mořského kanálu s výhledem na vodu, lodě a protější stranu města. Strop! Nejlépe se tam dostanete na kole a po cestě neminete Noma 2.0 se svými skleníky. 
  • Tivoli místo s jídlem a zábavním parkem najdete oproti hlavnímu nádraží. Tady jsem ještě nebyla, připomíná mi naší Matějskou ... tak dopíšu později vlastní dojmy.

Pekárny v Kodani

pekárny

Čerstvě upečený chleba, housky, ale hlavně koláče či croissanty! Povinně navštívit a ochutnat:

  • Hart Bageri - doporučuji jejich croissanty, zejména ten s kardamomem. Vznikl úplně náhodou. Při přípravě klasických tvarů croissantů někoho napadlo zbylé odřezky z těsta okořenit kardamomem, hodit je do formičky na cupcake a upéct. Nikdo nečekal, že se právě tento druh croissantu stane nejprodávanějším a v odpoledních hodinách bývá často v pekárně vyprodán.
  • Lille Bakery - pekárna kousek od restaurace Noma nebo od food marketu Reffen. Peče se tam čerstvý chleba, koláče, ale po celý den mají i skvělou sezónní nabídku jídel. Lze si tam koupit do skleničky čerstvé máslo, mléko nebo jejich granoly.
  • BUKA - čerstvě upečené koláče, chleba, ale i skvělá pizza

Snídaně v Kodani

snídaně

Mnoho osobních zkušeností se snídani ve městě nemám, protože ty rána, po dlouhé pracovní směně v restauraci, jsou pro mě zabité. Já je prostě prospím.

Mám pro vás jenom pár tipů a postupně je budu připisovat:

Restaurace v Kodani

večeře

Když si chcete užít večeři v restauraci, přidávám pár osobních zkušeností. Každý z názvu se dá prokliknout přímo na jejich instagram a tak si můžete prohlédnout aktuální nabídku.

  • Barr, v původních prostorech Noma 1.0, nabízí jednoduché 4 chodové dánské menu. Prostor je rozdělen na dvě části, v jedné je restaurace a v té druhé hospoda s nabídkou řemeslných piv.
  • Goldfinch čínská restaurace na Kongens Nytorv 8 v centru Kodaně, kterou vede bývalý šéfkuchař Gerania, kde nyní pracuji. Otevřel si jí se svojí přítelkyni a nabízejí autentická čínská jídla uvařena z těch nejlepších surovin z etických zdrojů. Nečekejte žádné fúze, ani hogo-fogo jídla, ale kvalitní a chutnou Asii.
  • Ripotot malá vinná restaurace, ve které ochutnáte 5chodové sezónní menu (dá se objednat alá card). Je v ní příjemná atmosféra i při plném obsazení.
  • Barabba - skvělá italská restaurace
  • Il Buco - lokální kuchyň, organické suroviny, naturalní vína
  • na pizzu do Beast, Maupa, Buka 

Kreativní kavárny v Kodani

kreativní kavárny

V městské části Frederiksberg a nejenom tam, najděte zajímavé kavárny, které jsou spojeny s kreativním studiem. Při skvělé kávě si tak můžete sami namalovat keramiku, vyrobit šperk, uvázat kytici nebo si ozdobit dezert.

Já sama jsem navštívila už několikrát Creative Space a namalovala si misku, talíř a nově čekám na hrnek. Ve dvouhodinovém slotu, který doporučuji si rezervovat předem, si vyberete z bohaté nabídky čisto-bílé keramiky a k dispozici máte mnoho barev a pomůcek na designování. Keramiku vám v studiu vypálí a můžete si jí do týdne vyzvednout.

Pár tipů:

  • Creative Space - kavárna s tvorbou vlastní keramiky
  • Smykbar - kavárna s výrobou vlastního šperku
  • Social Foodies - cukrárna, kde si vyrobíte vlastní dezerty

Jídlo v Kodani

Kdekoliv se v Kodani zastavíte na jídle, neuděláte chybu. Já si jídlo ráda beru sebou a vychutnám si ho spolu s přáteli v parku nebo na břehu u vody.

BRINING

Dejte mi prosím vědět, jak se vám tento článek líbil a nebo mi pošlete své tipy, které ráda do seznamu doplním. Moc děkuji :)

 

CHCI TI NAPSAT

Zpět do obchodu