#Kynuté buchty

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
buchty6
Sladké Chléb & pečivo

Kynuté buchty

#Kynuté buchty

 

20 - 25 2 hod 3

BUCHTY s tvarohem, povidly, marmeládou nebo mákem jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Mistrem na pečení buchet je u nás v rodině rozhodně moje babička a její roky ověřené recepty na kynuté buchty najdete v kuchařce #UPGRADE. Když s kynutým těstěm jenom začínáte, zkuste tento recept. Je o něco jednodušší než ten od mojí babičky. Upozorňuji, ať jich uděláte kolik chcete, vždy to bude málo :-)

Jdu na to

Suroviny

Na kynuté těsto (20 - 25 ks)

  • 250 ml vlažného mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 větší špetka soli
  • 3 vejce + 1 vejce na potření
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ kostky droždí (asi 30 g)

Na náplň (na výběr)

  • švestková povidla
  • tučný tvaroh s rozinkami
  • mletý mák smíchaný s marmeládou
  • oříšková pasta Diana dochucena cukrem

Na dochucení

  • 150 ml rumu
  • 50 g cukru krupice
  • hrst rozinek
  • 20 - 30 g másla
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Ve vlažném mléku, kterého teplota by neměla přesáhnout 28 - 30°C, rozmíchám cukr (krupicový + vanilkový), přidám sůl, 3 celé vejce, máslo a olej. Přisypu polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut nechám míchat v robotu. Když mám k dispozici jenom sušené droždí, přepočítám si jeho množství poměrem 1:3, tedy na 30 g čerstvého mi vychází 10 g sušeného droždí. Těsto s čerstvým droždím kyne rychleji a o trochu lépe, proto volím raději čerstvé droždí.

Následně mísu s těstem přikryji suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechám přibližně 1 hodinu vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem. Je to recept, ve kterém si nedělám předem kvásek, ale vše promíchám a nechám kynout.

Po vykynutí vyválím těsto válečkem na pomoučněné ploše na tloušťku přibližně 1 cm a nakrájím na čtverečky ve velikosti přibližně 7 x 7 cm. Doprostřed každého čtverce dám svou oblíbenou náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu, předvařený namletý mák smíchaný s povidly, tvaroh s rumu naloženými rozinkami nebo dochucenou oříškovou pastu) a zabalím. Z těsta mi vychází cca 20 až 25 buchet.

Pekáč pomocí mašlovačky vymažu vrstvou oleje. V menší misce si připravím dávku oleje a každou buchtu ním potřu kolem dokola a až pak položím “spojem” dolů do pekáče. To mi zaručí, že po upečení půjdou buchty hezky od sebe.

Buchty nepokládám těsně k sobě, každé nechám prostor, protože ještě na pekáči nabydou. Mohou se navzájem dotýkat, ale nesnažím se je tlačit je k sobě. Naplněný pekáč opět přikryji čistou utěrkou a nechám buchty dalších 30 minut kynout, ideálně na teplém místě. Na dokynutí lze využít i program "kynutí" v pečící troubě.

Vykynuté buchty potřu cukrářským štětcem jedním rozšlehaným vajíčkem a peču ve předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.

Během pečení buchet si připravím rumový rozvar. V rendlíku zahřeji rum, do kterého přidám hrst rozinek, cukr a kousek másla. Směs promíchám a na mírném plameni přivedu k varu. Vařením mi vznikne hustější omáčka, kterou potřu buchty hned po jejich upečení. Pak upečené buchty nechám chvíli absorbovat rumovou omáčku a vystydnout a před podáváním je jemně popráším moučkovým cukrem.

NACO SI DÁVAT POZOR?

  • všechny suroviny, které se přidávají do těsta, by měly mít stejnou teplotu (to platí všeobecně pro jakékoliv pečení),
  • mouka se prosívá přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo (ale taky nato někdy zapomenu :o),
  • kvalita mouky pro jakékoliv kynuté těsto je zásadní a každá mouka obsahuje jiný poměr lepku, tedy i jinak absorbuje vlhkost. Chce to více pokusů, až si najdete tu pravou.
  • přidání cukru do kynutého těsta má svůj důvod - pomáhá kynutí, během kterého vyživuje kvasinky. Při správném poměru a čase kynutí pak v těstě sladkost z cukru nezůstává. Případná sladká chuť pečiva, které by sladké nemělo být, je způsobena nedostatečným kynutím, kdy kvasinky nestihly cukr zcela spořádat.
  • hnětení je pro kynuté těsto taky důležité a mělo by zabrat dobu přibližně 10 minut, během které se v hněteném těstě tvoří lepek. Ten drží těsto pohromadě a pomáha kynutí (tedy nabytí na objemu).
  • teplota během kynutí je alfa-omega a měla by se pohybovat kolem 30 - 35 °C, kdy se nejlépe daří kvasinkám. Při nižší teplotě, tedy pokojové, kynutí zabere více času a proto se v receptech s kynutými těsty uvádějí vždy přibližné časy. Při teplotě více než 35 °C dochází tzv spaření těsta a kynutí se přeruší, protože se kvasinky přestanou množit. Proto si opravdu dávejte pozor a při použití pečící trouby na proces kynutí si hlídejte teplotu teploměrem nebo nebo použijte automatický program na kynutí. Třeba pečící trouby Miele mají tento speciální program ve výbavě a já jej ráda využívám.
  • čerstvé droždí je čerstvé jenom 14 dnů a to při skladování v lednici. Neskladujte jej déle! Když víte, že čerstvé droždí po nákupu do 2 týdnů neupotřebíte, zamrazte jej uschované v uzavíratelné potravinové dóze. Před spotřebou ho nechte 24 hodin v lednici rozmrazit a další den spotřebujte.
  • droždí se aktivuje v teplé vodě nebo v teplém mléce s lžící krystalového cukru. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 35°C.
  • čerstvé droždí se dá nahradit instantním (sušeným) a to v poměru: 2,5 gramu čerstvého droždí = 1 gram sušeného droždí.
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál.
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut opět kynout.
  • každý dotyk a práce s těstem vyžaduje následné dokynutí, takže když jej vytvarujete do buchet, rohlíků či jiných tvarů, před pečením je nechte 20-30 minut dokynout.

Co by se vám mohlo hodit?

5
23x
4
0x
3
0x
2
1x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
2
T Avatar autora | 19.4.2024
Popravdě nejsem z receptu nijak nadšená. Na buchtičky se šodó, budiž, ale na buchty bych volila jiný recept.
5
J Avatar autora | 24.3.2024
Poprvně v životě jsem pekl. Vše hand made, čili bez hnětače. Těsto vláčné, kůrčička křupavá, chuť výborná..Na designu musím zapracovat. 😁
5
A Avatar autora | 28.2.2024
Poprvé se mi povedly dokonalé buchty!
5
J Avatar autora | 21.1.2024
celý život jsem se bála kynutého těsta až jsem ve svých 52 letech narazila na Váš recept a video.. moje PRVNÍ buchty dopadly na 1*! 😍 děkuji, Kristýnko
5
V Avatar autora | 3.12.2023
Moc děkuji za úžasný recept, udělala jsem větší pekáček buchet bez náplně- přání doma byly buchtičky s krémem 🥰 a menší pekáček s povidly🥰všem moc chutnaly 🥰❤️
5
M Avatar autora | 6.11.2023
Úžasný recept - absolutní nebe!!! Buchty jsou jednoduché, krásně nadýchané:)Děkuji
5
LK Avatar autora | 14.10.2023
Těsto je absolutně bezkonkurenční. Nejlepší buchty, jaké jsem kdy jedla. Mohu se zeptat, dalo by se těsto použít i na buchtičky s vanilkovým krémem? Děkuji.
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 14.10.2023
Dobrý den, jasně - z tohoto těsta uděláte jak buchtičky, tak může být i základem pro třeba moravské buchty :). Moc děkuji za hodnocení.
5
D Avatar autora | 28.7.2023
Luxusní, dělala jsem je už dvakrát, dopadlo to vždy výborně, jsou krásně nadýchané a ten rozvar na vrch nemá chybu, ocenil i manžel a ten běžně nechválí :-)
5
P Avatar autora | 26.7.2023
Výborný recept! Nejsem nějak skvělá v pečení a kynutá těsta mi někdy prostě vyjdou, jindy ne. Tatínek, věčný kritik, který si dal moje povidlové buchty pečené podle tohoto receptu nevěřil, že jsem je pekla já :-) A naznal, že se ve svých 28 letech můžu konečně vdávat :-D :-)
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 26.7.2023
Jeej - děkuji a ať se svatba vyvede :))
5
Avatar autora | 25.7.2023
Skvělý a jednoduchý recept. Ráda se k němu vracím a už nehledám další. Díky Kristýnko :)
5
Avatar autora | 26.4.2023
TOP!!!
5
K Avatar autora | 11.4.2023
Recept, který jsem roky hledala a konečně si zapsala do sešitu jako ten nejlepší... Moc děkuji!
5
J Avatar autora | 7.2.2023
Děkuji za úžasný recept. Jsou výborné, nadychane a prostě boží:-)))
5
K Avatar autora | 27.1.2023
Nejlepší honzovky co jsem kdy pekla. Skvělý recept, ostatně jako všechny vaše ❤️
5
L Avatar autora | 29.10.2022
Dneska jsem zkusila Vaše buchty. Musím říct, že lepší jsem nejedla. Ještě uvidím jaké budou ráno, jestli vydrží ☺️, ale jiné už péct určitě nebudu . A jak říká syn...Jsou na jedničku ❤️
5
K Avatar autora | 27.10.2022
Ja moc neumím péct, ale řekla jsem si že to zkusím a upekla jsem buchty podle receptu tady a byly boží! Nadýchané jako obláček. ❤️
5
J Avatar autora | 23.9.2022
Nejlepší Honzovy buchty, jaké jsem pekla.
5
Avatar autora | 7.7.2022
Nejlepší recept na buchty jaký znám
Zpět do obchodu