#Svatomartinské rohlíčky (kynuté)
Kategorie: | Recepty |
---|
#Svatomartinské rožky (kynuté)
SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY plněné ořechovou náplní mají svůj původ v legendě o sv. Martinovi. Tyto koláče prý dávaly dívky svým milým. Tak teď je já dávám vám :) Vyzkoušejte toto nadýchané kynuté těsto! A pokud by vám nezbýval čas, podívejte se také na jednodušší variantu bez kynutí.
Suroviny
Na těsto
- 200 ml mléka
- 25 g droždí (půlka kostky)
- 1 lžíce cukru krystal
- 150 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce na potření
Na ořechovou náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 50 g rozdrcených piškot
- 40 g medu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml smetany (nebo mléka)
Na makovou náplň
- 150 g mletého máku
- 100 ml smetany (nebo mléka)
- 70 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- kompotované třešně
Na servis
- moučkový cukr
Postup
Do mléka v pokojové teplotě rozdrobím droždí a přidám lžíci cukru krystal. Promíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 15-20 minut. Mezitím si vyšlehám máslo s moučkovým cukrem do pěny, přidám žloutky a celé vajíčko. Přidám mouku, špetku soli a hotový kvásek. Dobře vypracuji těsto, mísu přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout asi 20 minut.
Připravím si náplně, většinou rovnou obě dvě – ořechovou i makovou. Jednoduše smíchám suroviny dohromady.
Vykynuté těsto vyklopím na moukou vysypanou desku a rozválím si válečkem plát, ze kterého vykrojím stejně velké obdélníky (15 x 10 cm). Z kraje je začnu plnit náplní a zaroluji. Konce pořádně uzavřu, mírně zatočím do tvaru rohlíčku a položím na plech vyložený pečicím papírem nebo lépe silikonovou podložkou SILPAT. Tam je nechám odpočívat a kynout dalších 15-20 min.
Před pečením potřu pomocí mašlovačky (štětce) každý rožek rozšlehaným vajíčkem a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C, přibližně na 20 min. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.