#Svatomartinské rožky (kynuté)

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Svatomartinské rožky (kynuté) | Kristína Nemčková
Sladké Chléb & pečivo

rozky3_WEB

#Svatomartinské rožky (kynuté)

 

35 2 hod 2

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY plněné ořechovou náplní mají svůj původ v legendě o sv. Martinovi. Tyto koláče prý dávaly dívky svým milým. Tak teď je já dávám vám :) Vyzkoušejte toto nadýchané kynuté těsto! A pokud by vám nezbýval čas, podívejte se také na jednodušší variantu bez kynutí. 

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 25 g droždí (půlka kostky)
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce na potření

Na ořechovou náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g rozdrcených piškot
  • 40 g medu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml smetany (nebo mléka)

Na makovou náplň

  • 150 g mletého máku
  • 100 ml smetany (nebo mléka)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kompotované třešně

Na servis

  • moučkový cukr

Postup

Do mléka v pokojové teplotě rozdrobím droždí a přidám lžíci cukru krystal. Promíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 15-20 minut. Mezitím si vyšlehám máslo s cukrem do pěny, přidám žloutky a celé vajíčko. Přidám mouku, špetku soli a hotový kvásek. Dobře vypracuji těsto, mísu přikryji čistou utěrkou a nechám kynout asi 20 minut.

Připravím si náplně, většinou rovnou obě dvě – ořechovou i makovou. Jednoduše smíchám suroviny dohromady.

Vykynuté těsto vyklopím na moukou vysypanou desku a rozválím si plát, ze kterého vykrojím stejně velké obdélníky (15 x 10 cm). Z kraje je začnu plnit náplní a zaroluji. Konce pořádně uzavřu, mírně zatočím do tvaru rohlíčku a položím na plech vyložený pečicím papírem. Tam je nechám odpočívat a kynout dalších 15-20 min.

Před pečením každý rožek potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C, přibližně na 20 min. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.

Co by se vám mohlo hodit?

5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 11.4.2022
Výborné! Perfektní recept