#Svatomartinské rožky (kynuté)

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
rozky2 web
Sladké Chléb & pečivo

rozky3_WEB

#Svatomartinské rožky (kynuté)

 

35 2 hod 2

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY plněné ořechovou náplní mají svůj původ v legendě o sv. Martinovi. Tyto koláče prý dávaly dívky svým milým. Tak teď je já dávám vám :) Vyzkoušejte toto nadýchané kynuté těsto! A pokud by vám nezbýval čas, podívejte se také na jednodušší variantu bez kynutí. 

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 25 g droždí (půlka kostky)
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce na potření

Na ořechovou náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g rozdrcených piškot
  • 40 g medu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml smetany (nebo mléka)

Na makovou náplň

  • 150 g mletého máku
  • 100 ml smetany (nebo mléka)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kompotované třešně

Na servis

  • moučkový cukr

Postup

Do mléka v pokojové teplotě rozdrobím droždí a přidám lžíci cukru krystal. Promíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 15-20 minut. Mezitím si vyšlehám máslo s cukrem do pěny, přidám žloutky a celé vajíčko. Přidám mouku, špetku soli a hotový kvásek. Dobře vypracuji těsto, mísu přikryji čistou utěrkou a nechám kynout asi 20 minut.

Připravím si náplně, většinou rovnou obě dvě – ořechovou i makovou. Jednoduše smíchám suroviny dohromady.

Vykynuté těsto vyklopím na moukou vysypanou desku a rozválím si plát, ze kterého vykrojím stejně velké obdélníky (15 x 10 cm). Z kraje je začnu plnit náplní a zaroluji. Konce pořádně uzavřu, mírně zatočím do tvaru rohlíčku a položím na plech vyložený pečicím papírem. Tam je nechám odpočívat a kynout dalších 15-20 min.

Před pečením každý rožek potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C, přibližně na 20 min. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.

Co by se vám mohlo hodit?

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 11.4.2022
Výborné! Perfektní recept

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení