#Svatomartinské rohlíčky (kynuté)

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Svatomartinské rožky (kynuté) | Kristína Nemčková
Sladké Chléb & pečivo

rozky3_WEB

#Svatomartinské rožky (kynuté)

 

35 2 hod 2

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY plněné ořechovou náplní mají svůj původ v legendě o sv. Martinovi. Tyto koláče prý dávaly dívky svým milým. Tak teď je já dávám vám :) Vyzkoušejte toto nadýchané kynuté těsto! A pokud by vám nezbýval čas, podívejte se také na jednodušší variantu bez kynutí. 

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 200 ml mléka
  • 25 g droždí (půlka kostky)
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Na ořechovou náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g rozdrcených piškot
  • 40 g medu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml smetany (nebo mléka)

Na makovou náplň

  • 150 g mletého máku
  • 100 ml smetany (nebo mléka)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kompotované třešně

Na servis

  • moučkový cukr

Postup

Do mléka v pokojové teplotě rozdrobím droždí a přidám lžíci cukru krystal. Promíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 15-20 minut. Mezitím si vyšlehám máslo s moučkovým cukrem do pěny, přidám žloutky a celé vajíčko. Přidám mouku, špetku soli a hotový kvásek. Dobře vypracuji těsto, mísu přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout asi 20 minut.

Připravím si náplně, většinou rovnou obě dvě – ořechovou i makovou. Jednoduše smíchám suroviny dohromady.

Vykynuté těsto vyklopím na moukou vysypanou desku a rozválím si válečkem plát, ze kterého vykrojím stejně velké obdélníky (15 x 10 cm). Z kraje je začnu plnit náplní a zaroluji. Konce pořádně uzavřu, mírně zatočím do tvaru rohlíčku a položím na plech vyložený pečicím papírem nebo lépe silikonovou podložkou SILPAT. Tam je nechám odpočívat a kynout dalších 15-20 min.

Před pečením potřu pomocí mašlovačky (štětce) každý rožek rozšlehaným vajíčkem a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C, přibližně na 20 min. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.

NACO SI DÁVAT POZOR U KYNUTÉHO TĚSTA?

  • všechny suroviny, které se přidávají do těsta, by měly mít stejnou teplotu (to platí všeobecně pro jakékoliv pečení),
  • mouka se prosívá přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo (ale taky nato někdy zapomenu :o),
  • kvalita mouky pro jakékoliv kynuté těsto je zásadní a každá mouka obsahuje jiný poměr lepku, tedy i jinak absorbuje vlhkost. Chce to více pokusů, až si najdete tu pravou.
  • přidání cukru do kynutého těsta má svůj důvod - pomáhá kynutí, během kterého vyživuje kvasinky. Při správném poměru a čase kynutí pak v těstě sladkost z cukru nezůstává. Případná sladká chuť pečiva, které by sladké nemělo být, je způsobena nedostatečným kynutím, kdy kvasinky nestihly cukr zcela spořádat.
  • hnětení je pro kynuté těsto taky důležité a mělo by zabrat dobu přibližně 10 minut, během které se v hněteném těstě tvoří lepek. Ten drží těsto pohromadě a pomáha kynutí (tedy nabytí na objemu).
  • teplota během kynutí je alfa-omega a měla by se pohybovat kolem 30 - 35 °C, kdy se nejlépe daří kvasinkám. Při nižší teplotě, tedy pokojové, kynutí zabere více času a proto se v receptech s kynutými těsty uvádějí vždy přibližné časy. Při teplotě více než 35 °C dochází tzv spaření těsta a kynutí se přeruší, protože se kvasinky přestanou množit. Proto si opravdu dávejte pozor a při použití pečící trouby na proces kynutí si hlídejte teplotu teploměrem nebo nebo použijte automatický program na kynutí. Třeba pečící trouby Miele mají tento speciální program ve výbavě a já jej ráda využívám.
  • čerstvé droždí je čerstvé jenom 14 dnů a to při skladování v lednici. Neskladujte jej déle! Když víte, že čerstvé droždí po nákupu do 2 týdnů neupotřebíte, zamrazte jej uschované v uzavíratelné potravinové dóze. Před spotřebou ho nechte 24 hodin v lednici rozmrazit a další den spotřebujte.
  • droždí se aktivuje v teplé vodě nebo v teplém mléce s lžící krystalového cukru. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 35°C.
  • čerstvé droždí se dá nahradit instantním (sušeným) a to v poměru: 2,5 gramu čerstvého droždí = 1 gram sušeného droždí.
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál.
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut opět kynout.
  • každý dotyk a práce s těstem vyžaduje následné dokynutí, takže když jej vytvarujete do buchet, rohlíků či jiných tvarů, před pečením je nechte 20-30 minut dokynout.

Co by se vám mohlo hodit?

5
10x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
M Avatar autora | 19.11.2023
Výborné byly, dělala jsem ořechové a tvarohové 👍
5
M Avatar autora | 13.11.2023
Vynikající!!!! 👍👍👍
5
ML Avatar autora | 11.11.2022
Dnes jsem vyzkoušela, suprový, za mě lepší než bez kynutí, Díky
5
Avatar autora | 11.4.2022
Výborné! Perfektní recept
Zpět do obchodu