#Svatomartinské rohlíčky (nekynuté)
Kategorie: | Recepty |
---|
#Svatomartinské rohlíčky (nekynuté)
Když chci jednodušší variantu, peču SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY bez kynutí. Vždy sáhnu po tomto receptu a náplň přizpůsobím své (nebo vaší) fantazii. Já tentokrát použila mandle, sušené meruňky a kardamom a vše jsem pro vás natočila i do videoreceptu.
Suroviny
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce moučkového cukru
- 125 g másla (studené)
- 1 vajíčko
- 75 ml mléka
Na náplň
- 125 g mandlové mouky (nebo pomletých mandlí)
- 6 sušených meruněk
- 2 lžíce moučkového cukru (nebo medu)
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 špetky kardamomu
- 1 vejce
- kůra z jednoho pomeranče
Na dozdobení
- 1 vajíčko na potření
- sušené růže (můžete použít plátky mandlí)
Postup
V míse si pomocí konečků prstů rozdrolím mouku, cukr, sůl a na kostičky nakrájené studené máslo. Snažím se dosáhnout “pískové” konzistence bez hrudek másla. Poté přidám předem promíchané vajíčko s mlékem a rukou zapracuji do hladkého těsta. To zabalím do potravinové fólie a dám na chvíli vychladit do lednice (než si připravím náplň).
Na náplň si nasekám nadrobno sušené meruňky a promíchám je spolu s mandlovou moukou, cukrem, vanilkovým cukrem, kardamomem, pomerančovou kůrou a vajíčkem (nebo vše společně rozmixuji).
Odpočaté těsto si rozdělím na dvě poloviny a rozválím do kruhu na tloušťku 3 mm. Nakrájím ho nožem na trojúhelníky jako pizzu a na okraj každého vložím náplň. Sroluju a dám na plech vymazaný máslem. Potřu rozmíchaným vajíčkem a posypu růžemi (sušenými jedlými květinami) nebo plátky mandlí.
Peču v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 15-20 minut. Před podáváním posypu moučkovým cukrem.
VIDEORECEPT: /user/documents/upload/VIDEO-recepty/MadebyKristina_rohlicky.mov