#Palačinkový dort

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Palačinkový dort | Kristína Nemčková
Sladké

palacinky_dort2_web

#Palačinkový dort

 

10 - 12 90 min 3

PALAČINKOVÝ DORT, který potěší každého milovníka palačinek. Je to malinko pracnější a časově náročnější recept, protože je nutné udělat palačinky a ty ochránit před nájezdy strávníků. Při finalizaci dortu se dá zcela pokrýt krémem a jeho řez mile překvapí oslavence :)

Jdu na to

Suroviny

Na palačinky (cca 20 ks)

  • 1 l mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 ml rostlinného oleje
  • 350 g hladké mouky
  • malá špetka soli
  • 50 ml rostlinného oleje na smažení

I. Na krém z vaječného likéru

  • 250 ml mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový lusk
  • vaječný likér

II. Na mangový krém mangový

  • 8 plátků želatiny
  • 250 g mangového pyré (nebo marakujové)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 g smetanového sýra s vysokým obsahem tuku
  • 150 g moučkového cukru
  • čerstvé mango

Na dozdobení

Postup

Začnu tím, že si připravím jednoduchý krém na naplnění. Schválně uvádím dvě varianty krému, je na vás, jakou si vyberete.

Varianta I.: Krém z vaječného likéru

Ze smetany vyšlehám tuhou šlehačku, do které po lžících přidám mascarpone, semínka z vanilkového lusku (když nemám, použiju extrakt nebo vanilkový cukr) a dochutím vaječným likérem. Popřípadě dosladím cukrem. Krém nechám po dobu přípravy palačinek v lednici vystydnout.

Varianta II.: Marakujový (mangový) krém

Plátky želatiny nechám nabobtnat v misce dle návodu. Marakujové (nebo mangové) pyré přivedu v hrnci k varu a odstavím z plotny. Vmíchám vymačkanou želatinu, promíchám do úplného rozpuštění želatíny a nechám vystydnout. Smetanu vyšlehám dotuha, přišlehám smetanový sýr a postupně i ovocné pyré. Krém dochutím cukrem a dám ztuhnout do lednice.

Ve větší míse promíchám mléko a vejce a postupně přidávám zrnka z vanilkového lusku, moučkový a vanilkový cukr a olej. Přisypu mouku a malou špetku soli a vše důkladně promíchám do hladkého tekutého těsta. Můžu přidat i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru - skvěle mi poslouží Microplane struhadlo.

Rozehřátou pánev potřu mašlovačkou trochou oleje, vliji naběračku těsta a smažím dvě minuty z každé strany. Říká se, že první palačinka se nikdy nevydaří - podle ní ještě vypracuji těsto. Když se mi zdá příliš husté a palačinky zbytečně hrubé, přiliji mléko a nebo když se mi palačinka připéká a lepí k pánvi, přisypu do těsta mouku. Hotové palačinky nechám zcela vystydnout a až pak vrstvím s krémem.

V případě, že připravuji dort s marakujovým krémem, nakrájím si čerstvé mango ma malinké kousky a rozložím je do jednotlivých vrstev.

Vrstvení na dortu ukončím krémem a na závěr ozdobím čerstvým ovocem, jedlými květy a nádech luxusu dodám poprášením zlatým prachem. Když mám dostatek krému, potřu ním dort i boků. Možností, jak tento palačinkový dort ozdobit, je opravdu mnoho. 

Hotový dort odložím do lednice a nechám chladit nejlépe do druhého dne.

Co by se vám mohlo hodit?

5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 26.7.2022
Nenapadlo mě udělat palačinkový dort, až jsem ho viděla u tebe. Od té doby děti jiný nechtějí. Děkujeme Kristýnko :*
5
Avatar autora | 7.7.2022
Perfektní!
Zpět do obchodu