#Vaječný likér

Při pečení mi často zůstanou žloutky nebo bílky. Je škoda je vyhodit a tak vám přináším inspiraci, jak je využít. Ze žloutků si dělám vaječný likér "do zásoby". Potom ho používám do dortových krému. Výhodou je, že v chladu vydrží opravdu dlouho.

vajecny-liker4

Suroviny

  • 4 žloutky
  • 25 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml rumu

Recept

V hrnci vyšlehám žloutky s cukrem do pěny. Poté přidám mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přivedu k varu, aby začala houstnout. Ta pravá hustota je řidší než puding. Hrnec odstavím a nechám vychladnout. Po vychladnutí vmíchám rum a naliju likér do připravené litrové láhve. Vaječný likér skladuju v lednici, nebo na chladném místě. Alkohol likér "konzervuje", proto vám při správném skladování vydrží i měsíc.

Můj tip

Likér si dělám jako základ pro krémy do dortů a vždy když mi zůstanou z pečení žloutky. Recept na krém z likéru najdete v receptu na #Oříškový bezlepkový dort.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.