#Vaječný likér

Při pečení mi často zůstanou žloutky nebo bílky. Je škoda je vyhodit a tak vám přináším inspiraci, jak je využít. Ze žloutků si dělám vaječný likér "do zásoby". Potom ho používám do dortových krému. Výhodou je, že v chladu vydrží opravdu dlouho.

vajecny-liker4

Suroviny

  • 4 žloutky
  • 25 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml rumu

Recept

V hrnci vyšlehám žloutky s cukrem do pěny. Poté přidám mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přivedu k varu, aby začala houstnout. Ta pravá hustota je řidší než puding. Hrnec odstavím a nechám vychladnout. Po vychladnutí vmíchám rum a naliju likér do připravené litrové láhve. Vaječný likér skladuju v lednici, nebo na chladném místě. Alkohol likér "konzervuje", proto vám při správném skladování vydrží i měsíc.

Můj tip

Likér si dělám jako základ pro krémy do dortů a vždy když mi zůstanou z pečení žloutky. Recept na krém z likéru najdete v receptu na #Oříškový bezlepkový dort.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Kristína Nemčková

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.