#Vaječný likér

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
liker2
Sladké Vánoce

vajecny-liker4

#Vaječný likér

 

1 l 60 min 2

VAJEČNÝ LIKÉR patří do "povinné" vánoční výbavy. Podle vašich reakcí je nejvyhledávanější a nejoblíbenější zejména před každými Vánocemi. Postup je opravdu jednoduchý a žloutky procházejí varem! Doporučuji použít pravý rum, který je vyroben z cukrové třtiny, protože právě ten dodává výslední chuť likéru. A když vám likér zůstane, co se opravdu nestává často, můžete jej použít třeba do dortového krému.

 

Jdu na to

Suroviny

Na 800 ml likéru

  • 4 žloutky
  • 25 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání (min 30%)
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka (397 g)
  • 1 vanilkový lusk
  • nemusíte, ale vyzkoušejte přidat tonka fazoli
  • 300 ml kvalitního rumu (nedoporučuji tuzemák)

Na servis

  • láhev nebo více menších láhvi na 800 ml likéru
 

Postup

V hrnci vyšlehám metličkou žloutky s cukrem do pěny, až změní barvu na světlejší. Poté přidám mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko (klasická plechovka s hmotnosti kolem 400 g) a zrnka z vanilkového lusku. Nenahrazuji vanilkovým cukrem! Když chci experimentovat, přidám také půlku nastrouhané tonka fazoli. Na nastrouhání tonka používám microplane struhadlo, má unikátní malé strouhací otvory a oplatí se jej mít doma po ruce. Semínka z vanilkového lusku dodají likéru skvělou chuť a tonka fazole aroma.

Směs za stálého míchání metličkou na mírném plameni pomalu přivedu k varu, aby začala houstnout. Ale pozor, nevařím, jenom zahřívám do teploty přibližně 80 - 85°C. Pokud směs převařím, riskuji, že likér bude ve finále moc hustý nebo se mi žloutky vařením srazí. Můžu si pomoct teploměrem, ale konzistenci odhadnu i okem. Ta pravá hustota je řidší než puding. Čekám tedy na moment, kdy začně směs mírně houstnout a v této chvíli hrnec odstavím z plotny a směs rychle zchladím, abych zastavila proces houstnutí. Za předpokladu, že dělám vánoční likér, tedy v prosinci - hrnec přenesu ven a tam směs promíchávám, abych ji co nejrychleji zchladila. Nebo si napustím kuchyňský dřez studenou vodou, vložím do ní hrnec (dávám pozor, aby mi hladina vody nepřesáhla výšku hrnce) a metličkou důkladně směs míchám, až do celkového zchlazení.

Po vychladnutí (tohle je důležité) vaječné směsi vmíchám po částech pravý kvalitní rum (žádný tuzemák). Během toho, vždy čistou polévkovou lžíci, likér ochutnám a zhodnotím, kolik rumu použiju. Může se stát, že mi bude stačit i menší množství alkoholu, ale myslím nato, že chybějící část tekutiny musím nahradit, abych neměla likér ve výsledku moc hustý - tedy mlékem nebo smetanou. Hotový likér naliju do připravené větší láhve nebo do více menších lahviček. Z jedné dávky vyjde litr likéru.

Když na přípravu likéru využiju Thermomix, nastavím si teplotu na 70 °C a rychlost mixování 3 - 4. Postup přípravy zůstává stejný.

Vaječný likér skladuju v lednici, nebo na chladném místě (v zimním období - balkon, terasa). Alkohol likér "konzervuje", proto vám při správném skladování vydrží i dva měsíce.

Doporučuji suroviny nešidit a nenahrazovat náhražkami. Vanilka a pravý rum vyrobený z třtinového cukru (alkohol v láhvi s plachetnicí není rum) dodávají likéru tu pravou chuť a výsledek vás mile překvapí. Nemám žádnou "oblíbenou" značku rumu, v tom vám opravdu neporadím. V alkoholu se prostě nevyznám. Láhev rumu mi každý rok pro tento recept zakoupí táta a vždy je to jiná značka. Naposledy to byl Captain Morgan. Výběr je tedy opravdu jenom na vás!

Nejčastější dotazy k receptu:

  • Jakou značku rumu použít? Nejsem expert na rumy, ale jak uvádím v popisu receptu, doporučuji použít pravý rum (bílý nebo hnědý). Rum a vanilka (nebo tonka) jsou ingredience, které určují finální chuť likéru.
  • Proč nepoužít Tuzemák?  Do receptu si dejte opravdu také suroviny, jaké máte rádi. Já v receptu použila pravý rum, který se vyrábí z cukrové třtiny a dává likéru nezaměnitelnou chuť, kterou tuzemák, vyroben z malasového lihu a rumového aroma, jednoduše neposkytne.
  • Jak připravit likér bez alkoholu? Tento recept počítá s alkoholem a nemám odzkoušenou náhradu ve formě "rumového aroma", které je běžně dostupné v obchodech s dochucovadly. 
  • Co je tonka fazole a to nahradí vanilku nebo se kombinuje s vanilkou?  Je to intenzivně vonící semeno tropického stromu cumaru (silovoň obecný), který se pěstuje v zemích Jižní Ameriky. Svou specifickou vůní a chutí tonka připomíná kombinaci mandlí, vanilky, nugátu, karamelu a marcipánu. Dodá likéru skvělé aroma, které se těžko popisuje. Vše o tonka fazoli najdete TADY. V popisu receptu uvádím, že jej lze kombinovat, ale vanilkový lusk bych tonkou nenahrazovala.
  • Prochází vajíčka varem? Žloutky prochází teplotou 80°C.
  • Hrudky v likéru? To znamená jediné - nemíchali jste důkladně a žloutka se vám přichytily o dno hrnce. Doporučuji směs přepasírovat přes mušelín (potravinářská látka na cezení - ZDE), ale ideální řešení to není. 
  • Likér je hustý, čím ředit? Směs jste vařili moc dlouho a rychlým zchlazením jste nezastavili proces houstnutí. Někdy se stane, že dáte na daný poměr surovin méně rumu, ale nenahradíte chybějící množství tekutiny. Likér se pak ředí mlékem, smetanou nebo rumem. Když vám ztuhne v láhvi, nechte ji chvíli ohřát v hrnci s vodou, aby směs povolila a následně rozřeďte.
  • Likér je řídký, jak zahustit? Směs jste nedovařili a zchlazením jste proces vaření a houstnutí zastavili. Zahustit likér můžete třeba kondenzovaným mlékem, ale zbytečně zvýšíte jeho sladkost a tak se spokojte s jeho konzistenci nebo si udělejte nový likér.
  • Nemáš přesný postup pro Thermomix? Sepsaný jej nemám, videopostup najdete TADY.
  • Jak dlouho likér vydrží?  Alkohol likér "konzervuje" a tak vám domácí likér při správném skladování v lednici vydrží pár týdnu. Doporučuje se jej spotřebovat do dvou měsíců a zbytečně ho nearchivovat. Likér bez alkoholu doporučuji spotřebovat co nejrychleji, tedy do pár dnů.

Co by se vám mohlo hodit?

5
114x
4
0x
3
0x
2
0x
1
1x
Nevyplňujte toto pole:
5
K Avatar autora | 14.1.2024
To je naprostá TOP chuť. Vyplatí se koupit zrnka vanilky a tonka bob, zkusila jsem bílý rum Havana Club. Špica! Téměř všemi vychvalován do nebe. Budu jej dělat i na Velikonoce. Velmi originální a lahodný. Před stočením do láhve doporučuji lít přes hustší cedník (byť za cenu, že v něm uvízne i tonka - aroma ale stejně stihne pustit).
5
S Avatar autora | 5.1.2024
I ja zkusila poprve a darovala ho jako darky k Vanocum, no a nemel chybu!! Jeste sem dodelavala dalsi davky jen pro sebe, parada :) dekujeme za receptik
5
M Avatar autora | 29.12.2023
Naprosto dokonalý likér, byť jsem použila tuzemák:) Dělám už druhou dávku během několika dní.
5
J Avatar autora | 28.12.2023
Byl excelentní, jiný už dělat nebudu
5
R Avatar autora | 26.12.2023
Výborný
5
D Avatar autora | 23.12.2023
Naprostá pecka! Doporučuji :)
5
P Avatar autora | 20.12.2023
Jedním slovem... VYNIKAJÍCÍ! Fakt moc dobré, i když je tam salko, tak vaječňák není tak sladký a krásně se táhne, není moc řidký, takže fakt skvělé. Moc děkuji :)
5
M Avatar autora | 19.12.2023
Jsem nadšený z přesného a přehledného popisu. Díky i za zmínku o Thermomixu. Ten sice nemám, ale mám teploměr, takže jsem uměl směs zahřát na 70 stupňů. Příště musím vyzkoušet tu tonka fazoli. Tentokrát ji musel zastoupit muškátový oříšek.
5
M Avatar autora | 19.12.2023
Vařím tento recept hodněkrát do roka 😁 Ze třetiny dělám dětskou verzi. Rumu dám dvě lžičky, rum. aroma necelou lžičku a doředím mlékem. Na dospělou verzi mám kubánský rum...
5
K Avatar autora | 18.12.2023
Jiný už nedělám✨
5
MB Avatar autora | 18.12.2023
Dnes jsem nakoupila všechny suroviny a vrhnu se na nej, chci dělat trojitou dávku 😁 jen se radsi ptám vařit přímo na plotně nebo nad parou?😊
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 18.12.2023
Jak popisuji v postupu, normálne na plotně :) Jenom doporučuji důkladně míchat.
5
D Avatar autora | 17.12.2023
Naprosté skvělý a jednoduchý recept! Děkuji Kristy, můj první vaječňák 👌🏼
5
Ž Avatar autora | 17.12.2023
Skvělé, udělala jsem 8litrů, použila jsem pouze 3 vanilkové lusky. Bílý pravý rum (trochu víc). Vařila jsem na plynu, měla jsem strach, že se to v takovém množství přichytne tak jsem zvolila vodní lázeň, asi se kvůli tomu proces trochu prodloužil. Ale výsledek bez chyby, vynikající.
5
Z Avatar autora | 17.12.2023
Letos poprvé, dělal jsem dvojitou dávku a téměř 2 ltr. Je to podle toho, kolik dáte rumu. Použil jsem kvalitní Bumbu XO a stačili 3dcl jako na jednu dávku. Nic se nesrazilo, je potřeba důkladně oddělit žloutky a při vaření stále míchat. A je to tedy raketaaaaaa! Vážně chuťově pecka. Příště zkusím jiný rum, ale šetřit se rozhodně nevyplatí. Ano, je to nákladnější, ale jednou za rok.
5
R Avatar autora | 17.12.2023
Naprostá bomba.. Jiný už dělat nebudu..
5
K Avatar autora | 17.12.2023
Tento likér dělám již druhým rokem, nicméně v několika dávkách, protože dlouho nevydrží:). Letos poprvé s tonka fazolí a je to prostě a jednoduše pecka!
5
L Avatar autora | 16.12.2023
Prosím proč mi základ nehoustne ani po hodině vaření? Dá se s tím něco udělat? Děkuji
5
S Avatar autora | 16.12.2023
Recept jsem objevila loni a vyzkoušela. Výborný likér. Letos znova. 👌
5
D Avatar autora | 16.12.2023
Chuťově bomba. Tonka fazole je super. Jen mi po odstavení zhoustl ještě více a navíc se srazil. Nevíte prosím jak srážení zabránit? Vše jsem dělal dle postupu. Děkuji
5
M Avatar autora | 16.12.2023
Likér dělám již po čtvrté podle tohoto receptu a je vážně skvělej! Díky
Zpět do obchodu