#Vaječný likér
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vaječný likér
VAJEČNÝ LIKÉR patří do "povinné" vánoční výbavy. Podle vašich reakcií je nejvyhledavanější a nejoblíbenější ze všech mých receptů. Postup je opravdu jednoduchý a žloutky procházejí varem! A když vám zůstane (co se opravdu nestává často), můžete jej použít třeba do dortového krému.
Suroviny
Na 800 ml likéru
- 4 žloutky
- 25 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání (min 30%)
- 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
- 1 vanilkový lusk (nebo vyzkoušejte tonka bob)
- 300 ml kvalitního rumu (nedoporučuji tuzemák)
Na servis
- láhev nebo více menších láhvi na 800 ml likéru
Postup
V hrnci vyšlehám žloutky s cukrem do pěny, až změní barvu na světlejší. Poté přidám mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Nenahrazuji vanilkovým cukrem! Semínka z vanilkového lusku dodají likéru skvělé nenahraditelné aroma. Když chci experimentovat, přidám i půlku nastrouhané tonka fazoli. Na nastrouhání tonka používám microplane struhadlo, má unikátní malé strouhací otvory.
Směs za stálého míchání metličkou pomalu přivedu k varu, aby začala houstnout. Ta pravá hustota je řidší než puding. Hrnec odstavím a nechám vychladnout. Až po vychladnutí vmíchám pravý kvalitní rum (žádný tuzemák) a naliju likér do připravené litrové láhve nebo do více menších lahviček. Z jedné dávky vám tedy vyjde necelý litr.
Vaječný likér skladuju v lednici, nebo na chladném místě. Alkohol likér "konzervuje", proto vám při správném skladování vydrží i měsíc.
Doporučuji suroviny nešidit a nenahrazovat náhražkami. Vanilka a pravý rum vyrobený z třtinového cukru (alkohol v láhvi s plachetnicí není rum) dodávají likéru tu pravou chuť a výsledek vás mile překvapí.