Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Kuře | Kristína Nemčková
Drůběž Slané

kura5

#Kuře

 

4 - 5 6 hod 3

ŠŤAVNATÉ KUŘE se vám odvděčí za čas, který mu věnujete během příprav. Rovnou upozorňuji, že recept zabere 12 hodin – 6 hodin na naložení do solného roztoku, 3 hodiny na sušení v lednici a 3 hodiny na pečení. Proto doporučuji kuře připravit a naložit o půlnoci a druhý den máte perfektní oběd!

Jdu na to

Suroviny

Na jedno celé kuře

  • 1 chlazené kuře (nejlépe farmářské)
  • solný roztok (vysvětlím v postupu)
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj)

Na glazuru (omáčku) z hnědého másla

  • křídla z kuřete
  • 1-2 lžíce rostlinného oleje
  • 125 g másla
  • lžíce medu
  • lžíce sojové omáčky
  • špetka zauzené soli

Na přílohu a servis

  • rýže nebo bramborová kaše
  • babiččin kompot :)
  • čerstvé bylinky
  • solné pyramidy (vločková sůl)

Postup

Čerstvé kuře omyju, zkontroluji povrch a případně zbavím peří. Oddělím křídla a to ve druhém kloubu od jejich konce a poslední, třetí část křídla, nechám na trupu kuřete. Křídla nevyhazuji, odložím do lednice a později využiji. 

Takto očištěné kuře naložím do 9% solného roztoku, který si připravím v poměru na 1 l vody 90 g soli. Kuře by mělo být v roztoku ponořené, proto si připravím dostatečné množství roztoku v tomto poměru a naložím ho do hluboké mísy. Dám na 6 hodin do lednice.

Poté kuře vytáhnu z lednice, opláchnu studenou vodou a usuším ho ze všech stran kuchyňskou utěrkou. Kuře dám do suché mísy nebo do pekáče a odkryté dám zpět do lednice na 3 hodiny. Tímto procesem se kůže kuřete v lednici vysuší a pomůže následně při pečení dosáhnout křupavé kůže.

Po odležení kuřete v lednici rozehřeji horkovzdušnou troubu na 75 °C, pod kuře dám pár čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj) a dám péct na 2,5 až 3 hodiny. Nepodlévám.

Během pečení si připravím omáčku na potření kuřete a jako přílohu k servírování. Kuřecí křídla, která jsem z kuřete odřezala, rozsekám na menší části včetně kostí. Na pánvičce nebo v malém rendlíku si rozpálím rostlinný olej (přibližně 1-2 lžíce) a na něm opeču kostičky křídel dozlatova ze všech stran, pak snížím plamen sporáku a do pánve přidám 125 g másla. Nechám ho pomalu rozpustit a probublat, dokud mi nevznikne hnědé máslo. Jednou za čas nezapomenu zamíchat, aby se mi máslo nespálilo. Hnědé máslo, infuzované kuřecími křídly, po cca 15 minutách přecedím přes plátno.

Do rendlíku dám lžíci medu, lžíci sojové omáčky, špetku zauzené soli (může být i normální) a 3 lžíce hnědého kuřecího másla, které jsem si připravila z kuřecích křídel. Společně povařím, dokud se vše nepropojí. 

Kuře po třech hodinách pomalého pečení vytáhnu z trouby, teplotu zvýším na 230 °C a nechám ji rozehřát. Kuře zatím potřu glazurou (omáčkou) a dám péct dozlatova na přibližně 10-15 minut. 

Po upečení kuře vytáhnu z trouby a nechám ho pár minut odpočívat, než ho naporcuji. Ze zbytku čerstvých bylinek si připravím Bouguet garni, čili kytičku z čerstvých bylinek a "zasadím" ji do kuřete před jeho podáváním. Jedná se v tomto případě čistě jenom o hezkou dekoraci.

Kuře opatrně nařežu na jednotlivé porce a jemně zasypu vločkovou solí (solné pyramidy) a podávám uprostřed stolu přímo na pekáči, aby si každý vzal tu část, která mu nejvíce chutná. Zbytek hnědého másla podávám v nálevce na omáčku, je skvělá na polití rýže nebo bramborové kaše. Ke kuřeti máme doma rádi hruškový kompot. 

Během pečení nezapomenu připravit včas přílohu – já dělala jasmínovou rýži, jejíž vaření zabere 20 minut. Čas si rozvrhnu tak, abych vše podávala teplé a příprava přílohy skončila ve stejný čas jako upečené kuře.

Co by se vám mohlo hodit?

5
6x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
P Avatar autora | 20.8.2022
Skvělá chuť kuřete!
5
Avatar autora | 3.7.2022
Naprosto perfektní ☺️☺️☺️
5
Avatar autora | 29.5.2022
Stojí za ten čas s přípravou. Lepší kuře jsme doma nejedli!
5
A Avatar autora | 22.4.2022
Výborný recept. :)
5
Avatar autora | 29.3.2022
Tak já se do toho receptu přemlouvala měsíc a tento víkend nastal ten správný čas. GENIÁLNÍ to je, moc děkuji za recept. Zabere čas, ale stojí to zato.
Zpět do obchodu