#Kuře

ŠŤAVNATÉ KUŘE se vám odvděčí za čas, který mu věnujete během příprav. Upozorňuji, že recept zabere 12 hodin - 6 hodin na naložení do solného roztoku, 3 hodiny na sušení v lednici a 3 hodiny na pečení. Proto doporučuji kuře připravit a naložit o půlnoci a na druhý den máte perfektní oběd!

kura5

Suroviny

Na jedno celé kuře

  • 1 chlazené kuře (nejlépe farmářské)
  • solný roztok (vysvětlím v postupu)
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, šalvej)

Na glazuru (omáčku) z hnědého másla

  • křídla z kuřete
  • 1 - 2 lžíce rostlinného oleje
  • 125 g másla
  • lžíce medu
  • lžíce sojové omáčky
  • špetka zauzené soli

Na přílohu a servis

  • rýže nebo bramborová kaše
  • babiččin kompot :)
  • čerstvé bylinky
  • solné pyramídy (vločková sůl)

Recept

Čerstvé kuře omyju, zkontroluji po povrchu a zbavím případně peří. Oddělím křídla a to ve druhém kloubu od jejich konce a poslední, třetí část křídla, nechám na trupu kuřete. Křídla nevyhazuji, odložím do lednice a později využiji. 

Taktoočištěné kuře naložím do 9% solního roztoku, který si připravím v poměru na 1 l vody 90 g soli. Kuře by mělo být v roztoku ponořené a tak si připravím dostatečné množství roztoku v tomto poměru, naložím do hluboké mísy. Dám na 6 hodin do lednice.

Poté kuře vytáhnu z lednice, opláchnu studenou vodou a usuším ho ze všech stran kuchyňskou utěrkou. Kuře dám do suché mísy nebo do pekáče a odkryté dám zpět do lednice na 3 hodiny. Tímto procesem se kůže kuřete v lednici vysuší a pomůže následně při pečení dosáhnout křupavé kůže.

Po odležení kuřete v lednici rozehřeji horkovzdušnou troubu na 75 °C, pod kuře dám pár čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, šalvie) a dám péct na 2,5 až 3 hodiny. Nepodlévám.

Během pečení si připravím omáčku na potření kuřete a jako přílohu k servírování. Kuřecí křídla, které jsem z kuřete odřezala, rozsekám na menší části včetně kostí. Na pánvičce nebo malém rendlíku si rozpálím rostlinný olej (přibližně 1 - 2 lžíce) a na něm opeču kostičky křídel dozlatova ze všech stran, paksnížím plamen sporáku a do pánve přidám 125 g másla. Nechám ho pomalu rozpustit a probublat, dokud mi nevznikne hnědé máslo. Jednou za čas nezapomenu zamíchat, aby se mi máslo nespálilo. Hnědé máslo, infuzované kuřecími křídly, po cca 15 minutách přecedím přes plátno.

Do rendlíku dám lžící medu, lžíci sojové omáčky, špetku zauzené soli (může být i normální) a 3 lžíce hnědého kuřecího másla, které jsem si připravila z kuřecích křídel. Společně povařím dokud se vše nepropojí. 

Kuře po třech hodinách pomalého pečení vytáhnu z trouby a té teplotu zvýším na 230 °C a nechám ji rozehřát. Kuře zatím potřu glazurou (omáčkou) a dám péct dozlatova na přibližně 10 - 15 minut. 

Po upečení kuře vytáhnu z trouby a nechám ho pár minut odpočívat, než ho naporcuji. Ze zbytku čerstvých bylinek si připravím Bouguet garni, čili kytičku z čerstvých bylinek a "zasadím" jí do kuřete před jeho podáváním. Jedná se v tomto případě čistě jenom o hezkou dekoraci.

Kuře jemně nařežu na jednotlivé porce a jemně zasypu vločkovou solí (solné pyramídy) a podávám do středu stolu přímo na pekáči, aby si každý vzal tu část, která mu nejvíce chutná. Zbytek hnědého másla podávám v nálevce na omáčku a je skvělá na polití rýže nebo bramborové kaše. Ke kuřeti máme doma rádi hruškový kompot. 

Během pečení nezapomenu připravit včas přílohu - já dělala jasmínovou rýži, které vaření zabere 20 minut. Čas si rozvrhnu tak, abych vše podávala teplé a příprava přílohy skončila ve stejný čas jako upečené kuře.

Můj tip

Kuře v nálevu a během "sušení" a pečení zabere více času a tak doporučuji ho vložit do nálevu den předem, nejlépe během půlnoci, ráno ho nechat sušit a pak péct. Kuře je pak nádherně šťavnatý a kůže křupavá, oplatí se investovat do času příprav.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_foto_web

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE