#Kuře, máslová omáčka a salát

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Kuře, máslová omáčka a salát | Kristína Nemčková
Drůběž Slané

kure_salat_web

#Kuře, máslová omáčka a salát

 

4 - 5 90 min 2

Sous-vide, v překladu z francouzštiny „ve vakuu“, je kuchařská metoda, při níž se surovina připravuje několik hodin v zavakuovaném obalu ve vodní nebo parní lázni s přesně nastavenou teplotou, nejčastěji v rozmezí 55-60 °C. Tímto způsobem se potravina, jako třeba maso, ryby, zelenina či ovoce, pošíruje ve vodní nebo parní lázni po různě dlouhou dobu a tím si zachovává přirozenou chuť, šťávu a texturu. Je nemožné ji pak převařit nebo naopak nedovařit a jídlo je zdravější, dietnější a chutnější, protože v něm zůstanou všechny vitamíny a přírodní látky. Mám pro vás chutný recept na ŠŤAVNATÉ KUŘE s máslovou omáčkou s ančovičkami a pak choi salátem. 

Jdu na to

Suroviny

Na kuře

  • 2 velká kuřecí prsa z farmářského chovu
  • sůl & pepř
  • rostlinný olej
  • kousek másla

Na máslovou omáčku

  • 200 g másla
  • 5 malých ančoviček
  • 4 vaječné žloutky
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • špetka soli

Na salát a dochucení

  • 1-2 pak choi saláty
  • smaženou cibulku
  • sůl & pepř

Postup

Kuřecí prsa omyju a případně zbavím peří. Důkladně osolím a opepřím. Takto připravená je vložím do vakuovacího sáčku a dám zavakuovat. Na troubě MIELE, kterou už několik let používám, zvolím program Sous-vide a nastavím teplotu 62 °C. Vložím sáček do trouby a nastavím časovač na 1,5 hodiny. Kuře si nechám užít lázně a já mám hodinu pauzu :).

Půl hodiny před ukončením vaření v sous-vide začnu s přípravou máslové omáčky. Do rendlíku dám na mírném stupni indukční desky rozpustit máslo. Během toho si nasekám 5 kousků ančoviček na co nejmenší kousky a přidám je do másla. Nechám je v másle pustit aroma. 

Připravím si vodní lázeň, rendlík s horkou vodou a nerezovou misku, která pasuje na rendlík. Do kovové misky nad vodní lázní si vyklepnu 4 vaječné žloutky a přidám do nich menší naběračku kuřecího vývaru, jemně osolím a šlehací metličkou vše promíchám. Pozor na solení, ančovičky jsou slané a možná nebude vůbec zapotřebí extra dosolovat. Pustím mírný stupeň vaření na indukci a když se začne vaječná směs ohřívat, začnu velice opatrně přilévat a metličkou zašlehávat rozpuštěné máslo s ančovičkami. Směs začne nad vodní lázní houstnout a bude mi vznikat hezká krémová emulze. Stáhnu z varné desky a nechám omáčku nad vodní lázní až do finálního servisu.

Vyndám uvařené kuře z trouby, vyndám z pytlíku a jemně ho papírovým ubrouskem osuším od přebytečné vlhkosti. Rozpálím pánev s rostlinným olejem a opeču na ní kuřecí prsa nejdříve kůži dolů. Zkontroluji mírným nadzdvihnutím, jestli se mi kůže zabarvuje a tzv. karamelizuje a v této fázi přidám do pánve kousky másla. Máslo mi na pánvi vytvoří spolu s olejem a výpekem z kuřete pěnu. Pánev si mírně naklopím, pěnu nabírám lžící a polévám s ní kuřecí prsa z vnější strany. Stáhnu z varné desky a prsa si přenesu na dřevěnou desku, kde nechám kuře chvíli odpočinout. Přebytečný tuk z pánve vyleju do misky a opět dám pánev rozpálit na varnou desku. Překrojím si pak choi salát podélně na dvě půlky a dám do pánve na chvíli opéct. Zabere to opravdu chviličku, přidám do něj přebytečný tuk z misky a jemně v něm salát vykoupu. Nedusím, jde jenom o propojení chutí z kuřete se salátem. Salát si přenesu na desku ke kuřeti a jdu servírovat.

Před podáváním si ohřeji talíře v nahřívacím šuplíku, který je součástí trouby Miele, co máme doma. Ale s klidem si dejte talíře na pár minut před servisem do trouby. Ohřátý talíř vám udrží jídlo déle teplé a jednoduše z něj chutná víc :).

Kuřecí prso si podélně rozříznu na dvě poloviny a položím na vyhřátý talíř. Vedle něj dám půlku opečeného salátu, který zasypu osmaženou cibulkou. Ta dodá tomuto jídlu křupavý element. Přidám máslovou omáčku a podávám hostům. 

 
 

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu