#Nejlepší čokoládový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Čokoládový dort
Tento dort je plný čokolády a nejde ho zkazit! Používám jej i jako základ pro zákusek, který doplním ovocem, šlehačkou nebo creme fraiche. Neznám lepší ČOKOLÁDOVÝ DORT!
Suroviny
Na dort
- 250 g mléčné čokolády na vaření
- 250 g tmavé čokolády (podíl kakaa min 50 %)
- 250 g másla
- 12 vajec
- 40 g třtinového cukru
- 35 g mouky
Na dozdobení
- 1 lžíce kvalitní kakao na posypání
Postup
Nejdříve si ve vodní lázni rozpustím obě čokolády společně s máslem a dám stranou vystydnou. Používám jenom kvalitní čokoládu Varlhona, odrazí se to na chuti dortu.
Rozdělím si vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky si rozmixuji s cukrem do pěny, přiliji čokoládovou polevu a přidám mouku. Bílky vyšlehám do sněhu a postupně přidávám do žloutkové směsi.
Předehřeji si horkovzdušnou troubu na 160 °C. Formu o průměru 26 cm si vyložím pečícím papírem a to i po krajích formy a naplním ji těstem. Peču 15 minut. Vyndám z trouby, překryji velkým talířem a nechám venku vychladnout. Těsto je po upečení ještě tekuté, ale nebojte, to je správně! Po vystydnutí přendám do lednice a nechám chladnout do druhého dne.
Druhý den dort vytáhnu z formy, sundám pečící papír a opatrně přenesu na podnos. Posypu přes sítko kakaem a podávam.