#Nejlepší čokoládový dort

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Nejlepší čokoládový dort | Kristína Nemčková
Sladké Bez lepku

coko_dort3

#Čokoládový dort

 

8 - 10 30 min 1

Tento dort je plný čokolády a nejde ho zkazit! Používám jej i jako základ pro zákusek, který doplním ovocem, šlehačkou nebo crème fraîche. Neznám lepší ČOKOLÁDOVÝ DORT!

Jdu na to

Suroviny

Na dort

  • 250 g mléčné čokolády na vaření
  • 250 g tmavé čokolády (podíl kakaa min 50 %)
  • 250 g másla
  • 12 vajec
  • 40 g třtinového cukru
  • 35 g mouky

Na dozdobení

  • 1 lžíce kvalitní kakao na posypání

Postup

Nejdříve si ve vodní lázni rozpustím obě čokolády společně s máslem a dám stranou na chvíli vystydnou. Používám jenom kvalitní a pravou čokoládu (níže vysvětluji rozdíl), odrazí se to na chuti výsledného dortu.
Do dvou misek si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky s cukrem vyšlehám ručným mixérem do světlejší pěny, do které přiliji čokoládovou polevu a přidám mouku. Bílky vyšlehám do sněhu a pomocí cukrářské stěrky jej zapracuji do žloutkové směsi.
Předehřeji si horkovzdušnou troubu na 160 °C. Formu o průměru 26 cm si vymažu máslem a vyložím nastříhaným pečícím papírem, který mi díky vymazaní bude držet i na bocích formy a naplním ji těstem. Peču přibližně 15 minut.

Po této době vyndám formu z trouby, překryji velkým talířem a nechám venku vychladnout. Těsto je po upečení ještě tekuté, ale nebojte, to je správně! Dodržením dalších kroků hezky ztuhne a zachová si jemnost. Po vystydnutí přendám formu s čokoládovým dortem do lednice a nechám chladnout do druhého dne.

Druhý den dort opatrně vytáhnu z formy tak, abych jej nepoškodila. Sundám pečící papír a pomocí velké cukrářské lopatky přenesu na dortový podnos. Posypu přes sítko kakaem nebo ozdobím šlehačkou a čerstvým ovocem. Podávám :)

Jak vybrat kvalitní čokoládu?

Pravá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaa (kakaové sušiny) a kakaového másla bez žádných náhražek ve formě jiných tuků. V jejím složení se může objevit kakaová hmota, cukr, vanilka (ne vanilín) a sójový lecitin.

Pro označení ČOKOLÁDA existuje dokonce legislativní předpis a musí splňovat tyto parametry:

  • hořká čokoláda musí obsahovat min 35% kakaové sušiny,
  • mléčná čokoláda musí obsahovat min 25% kakaové sušiny včetně obsahu mléčného tuku,
  • bílá čokoláda, která neobsahuje žádnou kakaovou sušinu, musí obsahovat 20% kakaového másla.

Pokud není tento poměr ve výrobku dodržen, nesmí se nazývat čokoládou, a často nese označení jako: cukrářská poleva, poleva, cukrovinka, pochoutka, na vaření a slovo čokoláda se na obalu neobjevuje. Tuto bych do receptu na čokoládový dort nepoužila.

V profesionální cukrařině se využívá čokoláda s minimálním poměrem 31% kakaového másla, což je více než u běžné tabulky hořké čokolády. Já se v práci nejčastěji setkávám se značkou Varlhona nebo Callebaut, ale výběr kvalitních cukrářských čokolád je mnohem širší. Díky vysokému poměru kakaového másla se s touto čokoládou dobře pracuje, i když pro tento recept lze zvolit i klasickou tabulku pravé čokolády, která vám chutná.

Co by se vám mohlo hodit?

5
10x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
P Avatar autora | 5.10.2022
Výborný dort! Jednoduchý a krásný svou jednoduchostí. Ozdobím pouze malinami. Díky za recept. P
5
M Avatar autora | 30.7.2022
Dort pecu jiz nekolik let a je naprosto BOZI!! Navrch pomazu dort s uslehanym mascarpone,slehackou,tvarohem a mouckovym cukrem a necham deti ozdobit ovocem. Moc dekuji za tento recept,protoze je genialni ❤️
5
I Avatar autora | 25.7.2022
Dělala jsem poloviční dávku, takže měl na výšku tak 2 cm, což je podle mě akorát. Snad nejlepší desert, co jsem kdy dělala. Recept ukládám a budu dělat často :) PS: úplně to vidím s malinama nebo jahodama ♥
5
N Avatar autora | 23.4.2022
Musím jen souhlasit… opravdu nejlepší čokoládový dort :)
5
Avatar autora | 7.4.2022
Mňam!
Zpět do obchodu