#Čokoládový dort se šlehačkou
Kategorie: | Recepty |
---|
#Čokoládový dort se šlehačkou
BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT, který si zamiluje každý. Ráda jsem ho pekla své americké rodině, u které jsem strávila celý jeden rok. A když je příležitost, chuť a čerstvé ovoce, ráda si ho zopakuju.
Suroviny
Na těsto
- 125 g másla + kousek na vymaštění formy
- 250 g kvalitní hořké čokolády
- 6 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžíce likéru Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- hrubá mouka na vysypání dortové formy
Na šlehačku
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce likéru Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- čerstvé ovoce nebo kakao (nejlépe pravé holandské) na poprášení
Na servis
- moučkový cukr
- jedlé kytky
Postup
Čokoládu rozpustím ve vodní lázni (rendlík s vodou a na něm nerezová miska, která nepropadne přes horní okraj rendlíku) a nechám v ní roztopit máslo. V další misce si mezitím prošlehám 2 celá vejce a 4 žloutky, přidám 50 g krupicového cukru a opatrně vmíchám čokoládovou směs, 2 lžíce pomerančového likéru Grand Marnier a najemno nastrouhanou pomerančovou kůru. Těch nejjemnějších proužků kůry dosáhnu struhadlem Microplane, které by nemělo chybět v každé kuchyni.
V samostatné misce ši ušlehám 4 bílky do tuhého sněho, přidám 100 g cukru krupice a promíchám mixérem už na jemném stupni šlehání. Bílkový sníh zlehka zamíchám cukrářskou stěrkou do čokoládové směsi.
Dortovou formu s průměrem 22 - 24 cm vymažu máslem, vysypu hrubou moukou a naliju do ní čokoládové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušenou na 160 °C) na přibližně 35 - 40 minut. Čekám, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje.
Upečený koláč nechám zcela vystydnout a až pak ho opatrně dortovou lopatkou přenesu z formy na servírovací podnos nebo talíř.
Během chlazení korpusu vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky. Přidám 1 lžíci pomerančového likéru a vanilkového extraktu (nebo semínka z vanilkového lusku) a mixérem zapracuji do šlehačky. Opatrně šlehačkový krém naložím do dortové prohlubně a na závěr popráším kakaem a dozdobím dle vlastní fantazie (ovocem nebo oříšky). Ani jedlé třpytky tomuto dezertu neublíží :).
Jak vybrat kvalitní čokoládu?
Pravá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaa (kakaové sušiny) a kakaového másla bez žádných náhražek ve formě jiných tuků. V jejím složení se může objevit kakaová hmota, cukr, vanilka (ne vanilín) a sójový lecitin.
Pro označení ČOKOLÁDA existuje dokonce legislativní předpis a musí splňovat tyto parametry:
- hořká čokoláda musí obsahovat min 35% kakaové sušiny,
- mléčná čokoláda musí obsahovat min 25% kakaové sušiny včetně obsahu mléčného tuku,
- bílá čokoláda, která neobsahuje žádnou kakaovou sušinu, musí obsahovat 20% kakaového másla.
Pokud není tento poměr ve výrobku dodržen, nesmí se nazývat čokoládou, a často nese označení jako: cukrářská poleva, poleva, cukrovinka, pochoutka, na vaření a slovo čokoláda se na obalu neobjevuje. Tuto bych do receptu na čokoládový dort nepoužila.
V profesionální cukrařině se využívá čokoláda s minimálním poměrem 31% kakaového másla, což je více než u běžné tabulky hořké čokolády. Já se v práci nejčastěji setkávám se značkou Varlhona nebo Callebaut, ale výběr kvalitních cukrářských čokolád je mnohem širší. Díky vysokému poměru kakaového másla se s touto čokoládou dobře pracuje, i když pro tento recept lze zvolit i klasickou tabulku pravé čokolády, která vám chutná.