#Čokoládový dort se šlehačkou

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
Kika MR3
Sladké

cokoladovy-dort-made-by-kristina

#Čokoládový dort se šlehačkou

 

8 - 10 60 min 2

BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT, který si zamiluje každý. Ráda jsem ho pekla své americké rodině, u které jsem strávila celý jeden rok. A když je příležitost, chuť a čerstvé ovoce, ráda si ho zopakuju.

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 125 g másla + kousek na vymaštění formy
  • 250 g hořké kvalitní čokolády
  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžíce likéru Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • hrubá mouka na vysypání dortové formy

Na šlehačku

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce likéru Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • čerstvé ovoce nebo kakao (nejlépe pravé holandské) na poprášení

Na servis

  • moučkový cukr
  • jedlé kytky

Postup

Čokoládu rozpustím ve vodní lázni a rozmíchám v ní máslo. V misce si prošlehám 2 celá vejce a 4 žloutky, přidám 50 g krupicového cukru a opatrně vmíchám čokoládovou směs, 2 lžíce likéru a pomerančovou kůru.

V samostatné misce ši ušlehám 4 bílky, přidám 100 g cukru a vyšlehám z nich pevný sníh. Zlehka zamíchám do čokoládové směsi.

Dortovou formu s průměrem 24 cm vymažu máslem, vysypu hrubou moukou a naliju do ní čokoládové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušenou na 160 °C) na přibližně 35 - 40 minut. Čekám, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje.

Upečený koláč nechám zcela vystydnout a až pak ho opatrně přenesu z formy na servírovací podnos nebo talíř.

Vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky. Přidám 1 lžíci likéru a vanilkového extraktu a mixérem zapracuji do šlehačky. Opatrně vše kladu do dortové prohlubně a na závěr popráším kakaem a dozdobím dle vlastní fantazie.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení