#Čokoládový dort se šlehačkou
Kategorie: | Recepty |
---|
#Čokoládový dort se šlehačkou
BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT, který si zamiluje každý. Ráda jsem ho pekla své americké rodině, u které jsem strávila celý jeden rok. A když je příležitost, chuť a čerstvé ovoce, ráda si ho zopakuju.
Suroviny
Na těsto
- 125 g másla + kousek na vymaštění formy
- 250 g hořké kvalitní čokolády
- 6 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžíce likéru Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- hrubá mouka na vysypání dortové formy
Na šlehačku
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce likéru Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- čerstvé ovoce nebo kakao (nejlépe pravé holandské) na poprášení
Na servis
- moučkový cukr
- jedlé kytky
Postup
Čokoládu rozpustím ve vodní lázni a rozmíchám v ní máslo. V misce si prošlehám 2 celá vejce a 4 žloutky, přidám 50 g krupicového cukru a opatrně vmíchám čokoládovou směs, 2 lžíce likéru a pomerančovou kůru.
V samostatné misce ši ušlehám 4 bílky, přidám 100 g cukru a vyšlehám z nich pevný sníh. Zlehka zamíchám do čokoládové směsi.
Dortovou formu s průměrem 24 cm vymažu máslem, vysypu hrubou moukou a naliju do ní čokoládové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušenou na 160 °C) na přibližně 35 - 40 minut. Čekám, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje.
Upečený koláč nechám zcela vystydnout a až pak ho opatrně přenesu z formy na servírovací podnos nebo talíř.
Vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky. Přidám 1 lžíci likéru a vanilkového extraktu a mixérem zapracuji do šlehačky. Opatrně vše kladu do dortové prohlubně a na závěr popráším kakaem a dozdobím dle vlastní fantazie.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.