#Čokoládový koláč
Kategorie: | Recepty |
---|
#Čokoládový koláč
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ bez zrnka mouky si zamiluje každý. Výhodou tohoto koláče je, že si ho pokaždé můžete #UPGRADEovat jinak, tipy uvádím na závěr receptu. V popisu receptu najdete i video recept, který vznikl ve spolupráci se značkou MIELE.
Suroviny
Na koláč
- 125 g másla + kousek na vymaštění formy
- 250 g hořké čokolády
- šálek silného espressa (25-30 ml)
- 2 - 3 lžíce Whisky
- 4 vajíčka
- 150 g krupicového cukru
- (kakao na vysypání pečicí formy)
Postup
Nejdříve si ve vodní lázni rozpustím hořkou čokoládu. Když je zcela rozpuštěná, přidám do ní na kostičky nakrájené máslo. Používám jenom kvalitní čokoládu, odrazí se to na chuti koláče.
Rozdělím si vajíčka na žloutky a bílky. Když mám k dispozici kuchyňský robot, vyšlehám žloutky s krupicovým cukrem do pěny, na chvíli odložím stranou a hned vyšlehám z bílků tuhý sníh.
Čokoláda se mi zatím propojila s máslem, a tak do ní přidám šálek silného espressa (nepoužívejte rozpustnou kávu!), 2-3 lžíce whisky a vše důkladně promíchám. Sejmu misku s čokoládou z vodní lázně a po částech, pomocí cukrářské stěrky, zlehka přimíchávám čokoládovou směs do žloutkové pěny. Stejným způsobem zapracuji do čokoládového těsta i bílkový sníh.
Připravím si dortovou formu s průměrem přibližně 20-22 cm, kterou si vymažu máslem a vyložím pečicím papírem (ten si musím do formy vystřihnout, aby mi držel na spodku i bocích). Když nemám papír, můžu si pomoci i kakaem a vymaštěnou formu jím vysypu a zbytek oklepu do kuchyňského umyvadla. Schválně nepoužívám mouku, abych dodržela bezlepkovost koláče.
Čokoládové těsto vyliji do dortové formy, zasypu plátky mandlí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na přibližně 25 minut. Po upečení nechám ve formě vychladnout a opatrně pak přenesu na servírovací talíř. Nebojte se prohloubeniny, která na koláči během pečení vznikne.
Po upečení mírně popráším moučkovým cukrem a podávám nejlépe ke kávě :).