#Kynuté buchty
Kategorie: | Recepty |
---|
#Kynuté buchty
BUCHTY s tvarohem, povidly, marmeládou nebo mákem jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Mistrem na pečení buchet je u nás v rodině rozhodně moje babička a její roky ověřené recepty na kynuté buchty najdete v kuchařce #UPGRADE. Když s kynutým těstěm jenom začínáte, zkuste tento recept. Je o něco jednodušší než ten od mojí babičky. Upozorňuji, ať jich uděláte kolik chcete, vždy to bude málo :-)
Suroviny
Na kynuté těsto
- 250 ml vlažného mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 větší špetka soli
- 3 vejce + 1 vejce na potření
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- ¾ kostky droždí (asi 30 g)
Na náplň (na výběr)
- švestková povidla
- tučný tvaroh s rozinkami
- mletý mák smíchaný s marmeládou
- oříšková pasta Diana dochucena cukrem
Na dochucení
- 150 ml rumu
- 50 g cukru krupice
- hrst rozinek
- 20 - 30 g másla
- moučkový cukr na posypání
Postup
Ve vlažném mléku, kterého teplota by neměla přesáhnout 28 - 30°C, rozmíchám cukr (krupicový + vanilkový), přidám sůl, 3 celé vejce, máslo a olej. Přisypu polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut nechám míchat v robotu. Následně mísu přikryji suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechám přibližně 1 hodinu vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem. Je to recept, ve kterém si nedělám předem kvásek, ale vše promíchám a nechám kynout.
Po vykynutí vyválím těsto válečkem na pomoučněné ploše na tloušťku přibližně 1 cm a nakrájím na čtverečky ve velikosti přibližně 7 x 7 cm. Doprostřed každého čtverce dám svou oblíbenou náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu, namletý mák s povidly, tvaroh s rumu naloženými rozinkami nebo dochucenou oříškovou pastu) a zabalím.
Pekáč pomocí mašlovačky vymažu vrstvou oleje. V menší misce si připravím dávku oleje a každou buchtu ním potřu kolem dokola a až pak položím “spojem” dolů do pekáče. To mi zaručí, že po upečení půjdou buchty hezky od sebe.
Buchty nepokládám těsně k sobě, každé nechám prostor, protože ještě na pekáči nabydou. Mohou se navzájem dotýkat, ale nesnažím se je tlačit je k sobě. Naplněný pekáč opět přikryji čistou utěrkou a nechám buchty dalších 30 minut kynout, ideálně na teplém místě. Na dokynutí lze využít i program "kynutí" v pečící troubě.
Vykynuté buchty potřu cukrářským štětcem jedním rozšlehaným vajíčkem a peču ve předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
Během pečení buchet si připravím rumový rozvar. V rendlíku zahřeji rum, do kterého přidám hrst rozinek, cukr a kousek másla. Směs promíchám a na mírném plameni přivedu k varu. Vařením mi vznikne hustější omáčka, kterou potřu buchty hned po jejich upečení. Pak upečené buchty nechám chvíli absorbovat rumovou omáčku a vystydnout a před podáváním je jemně popráším moučkovým cukrem.