#Kynuté buchty

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
buchty6
Sladké Chléb & pečivo

Kynuté buchty

#Kynuté buchty

 

20 - 25 2 hod 3

BUCHTY s tvarohem, povidly, marmeládou nebo mákem jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Mistrem na pečení buchet je u nás v rodině rozhodně moje babička a její roky ověřené recepty na kynuté buchty najdete v kuchařce #UPGRADE. Když s kynutým těstěm jenom začínáte, zkuste tento recept. Je o něco jednodušší než ten od mojí babičky. Upozorňuji, ať jich uděláte kolik chcete, vždy to bude málo :-)

Jdu na to

Suroviny

Na kynuté těsto

  • 250 ml vlažného mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 větší špetka soli
  • 3 vejce + 1 vejce na potření
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ kostky droždí (asi 30 g)

Na náplň (na výběr)

  • švestková povidla
  • tučný tvaroh s rozinkami
  • mletý mák smíchaný s marmeládou
  • oříšková pasta Diana dochucena cukrem

Na dochucení

  • 150 ml rumu
  • 50 g cukru krupice
  • hrst rozinek
  • 20 - 30 g másla
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Ve vlažném mléku, kterého teplota by neměla přesáhnout 28 - 30°C, rozmíchám cukr (krupicový + vanilkový), přidám sůl, 3 celé vejce, máslo a olej. Přisypu polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut nechám míchat v robotu. Následně mísu přikryji suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechám přibližně 1 hodinu vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem. Je to recept, ve kterém si nedělám předem kvásek, ale vše promíchám a nechám kynout.

Po vykynutí vyválím těsto válečkem na pomoučněné ploše na tloušťku přibližně 1 cm a nakrájím na čtverečky ve velikosti přibližně 7 x 7 cm. Doprostřed každého čtverce dám svou oblíbenou náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu, namletý mák s povidly, tvaroh s rumu naloženými rozinkami nebo dochucenou oříškovou pastu) a zabalím.

Pekáč pomocí mašlovačky vymažu vrstvou oleje. V menší misce si připravím dávku oleje a každou buchtu ním potřu kolem dokola a až pak položím “spojem” dolů do pekáče. To mi zaručí, že po upečení půjdou buchty hezky od sebe.

Buchty nepokládám těsně k sobě, každé nechám prostor, protože ještě na pekáči nabydou. Mohou se navzájem dotýkat, ale nesnažím se je tlačit je k sobě. Naplněný pekáč opět přikryji čistou utěrkou a nechám buchty dalších 30 minut kynout, ideálně na teplém místě. Na dokynutí lze využít i program "kynutí" v pečící troubě.

Vykynuté buchty potřu cukrářským štětcem jedním rozšlehaným vajíčkem a peču ve předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.

Během pečení buchet si připravím rumový rozvar. V rendlíku zahřeji rum, do kterého přidám hrst rozinek, cukr a kousek másla. Směs promíchám a na mírném plameni přivedu k varu. Vařením mi vznikne hustější omáčka, kterou potřu buchty hned po jejich upečení. Pak upečené buchty nechám chvíli absorbovat rumovou omáčku a vystydnout a před podáváním je jemně popráším moučkovým cukrem.

Co by se vám mohlo hodit?

5
15x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
D Avatar autora | 28.7.2023
Luxusní, dělala jsem je už dvakrát, dopadlo to vždy výborně, jsou krásně nadýchané a ten rozvar na vrch nemá chybu, ocenil i manžel a ten běžně nechválí :-)
5
P Avatar autora | 26.7.2023
Výborný recept! Nejsem nějak skvělá v pečení a kynutá těsta mi někdy prostě vyjdou, jindy ne. Tatínek, věčný kritik, který si dal moje povidlové buchty pečené podle tohoto receptu nevěřil, že jsem je pekla já :-) A naznal, že se ve svých 28 letech můžu konečně vdávat :-D :-)
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 26.7.2023
Jeej - děkuji a ať se svatba vyvede :))
5
Avatar autora | 25.7.2023
Skvělý a jednoduchý recept. Ráda se k němu vracím a už nehledám další. Díky Kristýnko :)
5
Avatar autora | 26.4.2023
TOP!!!
5
K Avatar autora | 11.4.2023
Recept, který jsem roky hledala a konečně si zapsala do sešitu jako ten nejlepší... Moc děkuji!
5
J Avatar autora | 7.2.2023
Děkuji za úžasný recept. Jsou výborné, nadychane a prostě boží:-)))
5
K Avatar autora | 27.1.2023
Nejlepší honzovky co jsem kdy pekla. Skvělý recept, ostatně jako všechny vaše ❤️
5
L Avatar autora | 29.10.2022
Dneska jsem zkusila Vaše buchty. Musím říct, že lepší jsem nejedla. Ještě uvidím jaké budou ráno, jestli vydrží ☺️, ale jiné už péct určitě nebudu . A jak říká syn...Jsou na jedničku ❤️
5
K Avatar autora | 27.10.2022
Ja moc neumím péct, ale řekla jsem si že to zkusím a upekla jsem buchty podle receptu tady a byly boží! Nadýchané jako obláček. ❤️
5
J Avatar autora | 23.9.2022
Nejlepší Honzovy buchty, jaké jsem pekla.
5
Avatar autora | 7.7.2022
Nejlepší recept na buchty jaký znám
Zpět do obchodu