Borůvka patří mezi naše nejznámější lesní plody, které přirozeně rostou v Evropě, Severní Americe a v určitých částech Asie. Využívají se především plody – bobule, ale také listy, a vše vám níže popíšu.
Díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů jsou borůvky považovány za superpotravinu, která je pro lidský organismus zdraví prospěšná. Obsahují látky, které napomáhají chránit buňky před poškozením, podporují zdraví mozku, srdce a imunitního systému a zpomalují proces stárnutí. Zároveň mají vysoký podíl vlákniny, nízký obsah kalorií a jsou velmi bohaté na vitaminy C, K a mangan.
Borůvky je nejvhodnější konzumovat čerstvé, kdy obsahují nejvíce vitaminů a zdraví prospěšných látek.
Zdraví
Borůvky obsahují antioxidanty (antokyany), které bobulím dodávají jejich sytě modrofialovou barvu. Tyto látky pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a zpomalují stárnutí. Plody borůvek jsou bohaté na vitaminy C a K a na minerál mangan. Obsahují také vlákninu a mají velmi nízký obsah kalorií. Podle nejnovějších studií je prokázáno, že pravidelná konzumace borůvek:
- snižuje poškození DNA volnými radikály
- snižuje riziko infarktu
- zlepšuje paměť
- celkově přispívá k dlouhověkosti
Mezi hlavní zdravotní benefity borůvek patří:
- podpora zraku. Za druhé světové války dostávali britští letci borůvkové džemy a kompoty, protože se mělo za to, že borůvky regenerují oční sítnici a kapiláry a piloti tak lépe viděli ve tmě.
- zlepšení paměti a kognitivních funkcí. Díky obsahu antokyanů borůvky stimulují nervové spoje a podporují činnost mozku.
- protiinfekční a protizánětlivé účinky. Působí přirozeně antibakteriálně a podporují imunitu.
- pozitivní vliv na trávení. Díky vysokému obsahu vlákniny borůvky pomáhají při zažívacích potížích, dezinfikují trávicí trakt a podporují zdravou střevní mikroflóru.
- snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Listy borůvky se používají jako součást volně prodejných čajových směsí pro diabetiky.
- rostlinná barviva v borůvkách zpomalují růst rakovinných buněk a působí preventivně proti civilizačním onemocněním.
- čerstvé borůvky, domácí kompoty i namočené sušené borůvky pomáhají při aftech a drobných zánětech v ústech.
Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálních látek, nízké kalorické hodnotě, minimálnímu obsahu tuku, vysokému podílu vlákniny a antioxidačním účinkům byly borůvky podle americké Mayo Clinic zařazeny mezi deset nejzdravějších potravin světa a právem se řadí mezi tzv. superpotraviny.
🫐 WILD BLUEBERRY (borůvka černá, latinsky Vaccinium myrtillus)
Tato odrůda je nejběžnější v České republice. Roste volně v přírodě, v podhorských a horských oblastech, na nízkých keřících. Plody jsou malé, s intenzivně fialovou dužinou, silně barví a mají výraznou chuť i aroma. Obsahují nejvíce antioxidantů ze všech druhů borůvek.
🫐 HIGHBUSH BLUEBERRY (kanadská/americká borůvka, Vaccinium corymbosum)
Tato odrůda se pěstuje komerčně na plantážích i na zahrádkách. Keře dorůstají výšky až 2 metrů, plody jsou větší, světlejší a mají světle zelenou dužinu. Chuť je jemná a sladká, ale méně výrazná než u lesní borůvky. Jejich výhodou je vysoká výnosnost a snadná sklizeň. Pro úspěšné opylení je vhodné pěstovat alespoň dva keře různých odrůd.
🫐 LOWBUSH BLUEBERRY (nízká borůvka, Vaccinium angustifolium)
Roste přirozeně na severovýchodě Ameriky. Nízké keříky do 30 cm tvoří husté kolonie a plodí malé, tmavé, aromatické bobule – velmi podobné evropské lesní borůvce. V surovinách amerických receptů bývá často uvedena jako „wild blueberry“.
🫐 RABBIT-EYE BLUEBERRY (Vaccinium virgatum)
Pochází z jihovýchodu USA a v Evropě je méně známá. Keře jsou vysoké a dobře snášejí sucho i horší půdu, proto se pěstují hlavně v teplejších oblastech. Plody jsou větší, světlejší, s tenkou slupkou a mírně zrnitou dužinou. Stejně jako highbush odrůdy potřebují ke správnému opylení jiné odrůdy v blízkosti. Název „rabbit-eye“ odkazuje na růžový odstín nezralých plodů, který připomíná oko králíka.
Rady od babičky
Sama si pamatuji prázdniny u mých starých rodičů na chalupě na středním Slovensku, kde jsme chodili do lesa sbírat borůvky. Babička je pak zavařila a vždy tvrdila, že je to nejlepší lék na teplotu.
Část z nasbíraných borůvek babička usušila a v zimních měsících z nich vařila čaj, když někdo z rodiny trpěl průjmem.
Když jsme měli afty nebo zánět v krku, nechala pár sušených borůvek vyluhovat ve vodě a tím výluhem jsme kloktali.
Na podzim nám dávala každý den lžičku kompotovaných borůvek na „pročištění krve“ a posílení imunity.
Na sběr borůvek
Sezóna borůvek v našich končinách připadá na letní měsíce, především červenec a srpen, a sbírají se:
- v jehličnatých nebo smíšených lesích, tyto borůvky jsou nejchutnější i nejzdravější, prostě nejlepší,
- na vlastní zahradě, nejčastěji kanadské borůvky,
- formou samozběru na farmách,
- nebo si je jednoduše koupit v obchodě.
Na sběr borůvek do lesa se hodí nízký košík nebo pevnější nádoba, ideálně nerezová a s víkem, která zabrání potlučení nasbíraných plodů.
Sbírají se pouze plně zralé, tmavě fialové bobule, které se při lehkém dotyku snadno oddělí od keře. Nezralé plody s červenými nebo světlými skvrnami nechutnají dobře a nemají plnou výživovou hodnotu, tak je škoda je trhat.
Borůvky se sbírají zásadně ručně, přestože existují tzv. česáky. Ty ale často poškozují keře i nedozrálé plody a jsou nevhodné, pokud chceme borůvčí zachovat zdravé a plodící i do budoucna.
- Čerstvé borůvky je nejlepší zpracovat ještě v den sběru – postupně ztrácejí chuť, vůni, barvu i obsah vitaminů.
- V lednici vydrží 2 až 4 dny, ale ideálně by se před uložením neměly omývat, aby si uchovaly svůj přirozený ochranný povlak.
- Nejlepší způsob pro delší uchování borůvek se zachováním jejich autentické chuti a vitamínů, je zamražení. Doporučuji je rozložit do jedné vrstvy, zamrazit a teprve po zamrazení přesypat do sáčku či dózy a opět vložit do mrazáku.
- Sušené borůvky jsou ideální do čaje nebo do granoly.
- Z borůvek se dá připravit i fermentovaný sirup, domácí kombucha, likér, ocet nebo želé.
- Nebo borůvky využít v jednom z mých receptů, které najdete níže.
Borůvky a zvířata
Pro plody borůvek jsou naprosto klíčové včely a čmeláci. Bez jejich opylení by borůvkové keře vůbec neplodily.
Na borůvky v lese si ale brousí zuby nejen lidé, ale i celá řada zvířat. Nejvíce chutnají medvědům. V letních měsících, především v červenci a srpnu, tvoří borůvky až 80 procent jejich potravy. Dospělý medvěd dokáže za jediný den spořádat několik kilogramů borůvek. Podle odborníků je mají raději než maso a někdy si do borůvčí rovnou lehnou a pasou se vleže.
Borůvky se v přírodě šíří i díky ptákům, kteří je konzumují včetně semen a ta pak rozšiřují dál svým trusem.
Na borůvkách si pochutnávají také lišky, jezevci nebo divoká prasata. Srnčí zvěř zase často okusuje listy a výhonky, které obsahují cenné živiny, hlavně na přelomu jara a léta.
Doporučuji tyto produkty
BORŮVKOVÉ LISTY
Borůvkové listy jsou často přehlížené, přitom mají v lidovém léčitelství i přírodní medicíně dlouhou tradici. Sbírají se od května do července, tedy ještě před dozráním plodů, kdy obsahují nejvíce účinných látek.
Je důležité vybírat pouze nepoškozené a zdravé listy bez známek plísně, skvrn nebo škůdců. Suší se ve stínu, na dobře větraném místě, rozprostřené v tenké vrstvě.
Ze sušených listů se připravuje čaj, který podporuje trávení, pomáhá při průjmech, nadýmání a zánětech močových cest. Není však vhodné jeho dlouhodobé a nadměrné užívání.
Čaj
Příprava čaje je jednoduchá - jednu čajovou lžičku sušených borůvkových listů se zalije zhruba 250 ml horké vody a nechá se louhovat přibližně 15 minut. Poté se čaj scedí přes jemné sítko a může se vypít. Doporučená denní dávka jsou dva šálky, maximální délka kúry je dva týdny.
Sušené borůvkové listy lze výborně kombinovat s dalšími bylinami, například se sušenými listy maliníku, ostružiníku nebo s květem bezu či lípy. Vznikne tak jemná čajová směs vhodná na podporu imunity během podzimních a zimních měsíců.
Přísada do koupele
Odvar z listů borůvky je možné přidat do koupele. Působí regeneračně, pomáhá při kožních potížích, drobných ekzémech a má mírné antiseptické účinky.
Tinktura z listů
Z listů lze připravit i alkoholový výluh. Na jeden díl sušených listů přilijte čtyři díly 40% alkoholu a nechte louhovat 2 až 3 týdny na tmavém místě. Poté přeceďte přes plátno nebo jemné sítko. Tinktura se užívá po kapkách, nejčastěji jako podpůrný prostředek pro trávení nebo ke snížení hladiny cukru v krvi.
BORŮVKY V RECEPTECH
Borůvky je nejlepší konzumovat čerstvé, kdy jsou v nejlepší kondici a obsahují maximum vitaminů, antioxidantů a chuti. Skvěle se ale uplatní i v kuchyni – v řadě tradičních i moderních receptů po celém světě:
- V USA patří mezi klasiky borůvkové lívance (blueberry pancakes), koláče (blueberry pie) nebo borůvkový cheesecake.
- Ve Skandinávii se borůvky přidávají do koláčů z kynutého nebo třeného těsta, ale také do omáček k masu, zejména ke zvěřině.
- Ve Francii jsou oblíbené jemné borůvkové džemy a klasický koláč tarte aux myrtilles, plný čerstvých borůvek.
- V Rusku se borůvky používají do pirožků, blinů nebo fermentovaných nápojů.
- Na Slovensku a v Česku jsou typické borůvkové knedlíky, valašské frgály, litá bublanina, domácí kompoty, džemy a sirupy.
#Borůvkové knedlíky
Knedlíky plněné borůvkami nebo povidly jsou typickým pokrmem, který mi připravovala moje babička z Piešťan. Doma jim říkáme parené buchty. Její léty ověřený recept najdete i v naší kuchařce #UPGRADE.
Nejlepší jsou čerstvě napařené, ale pokud vám nějaké zůstanou, doporučuji je co nejdříve po uvaření zamrazit a v případě potřeby opětovně napařit. Díky tomu zůstanou nadýchané a vláčné. Dokonale vám s celým receptem pomůže kombinovaná parní trouba MIELE.
Ve spolupráci se značkou Miele, jejímž jsem už léta ambasadorkou, jsem pro vás natočila videorecept na sladké kynuté knedlíky. Ukážu vám nejen postup receptu krok za krokem, ale i speciální programy domácího konvektomatu, které usnadní a zpříjemní každé vaření.
#Nepečený borůvkový dort
Pokud hledáte recept, ve kterém vynikne kvalita čerstvých borůvek a jejich autentická chuť, mám pro vás nepečený borůvkový dort. Je ultra lehký a ideální na léto. Jeho příprava nezabere mnoho času, jen je potřeba počítat s tím, že by měl nejlépe tuhnout v lednici do druhého dne.
#Francouzský toast
Borůvky lze využít nejen do sladkých dezertů, ale i jako přílohu ke sladkým i slaným jídlům. Nejčastěji se podávají ve formě borůvkové omáčky (blueberry compote), která se skvěle hodí k lívancům nebo francouzskému toastu. Snídaně, která potěší každého!
#Tvarohový koláč s ovocem
Ideální recept pro letní období, kdy je dostatek čerstvého ovoce. Na tvarohový základ se skvěle hodí rybíz, třešně, švestky, meruňky nebo borůvky. Recept je tak jednoduchý, že ho zvládne připravit i dítě.
#Palačinky blintzes
Neznám nikoho, kdo by neměl rád palačinky. Sama je mám na seznamu svých nejoblíbenějších jídel z dětství. Ty klasické zná snad každý, a proto pro vás mám recept na jejich malé osvěžení.
Blintz, v množném čísle blintzes, je tradiční pokrm židovské kuchyně, který se rozšířil do celého světa. Jde o tenké palačinky naplněné sladkou tvarohovou náplní, svinuté do závitků a následně opečené na másle nebo zapečené v troubě. Výsledkem je jemný, krémový a voňavý dezert, který se často podává jako součást brunchového menu.
Název „blintz“ pochází z jidiš (blintze) a má původ ve slovanském výrazu bliny, což jsou tradiční ruské lívance. V židovské tradici se blintzes připravují zejména o svátku Šavu’ot, kdy se tradičně podávají mléčné pokrmy.
Recept krásně doplní omáčka z čerstvých borůvek.
Dejte mi vědět, jak vám moje tipy posloužily a co vám v nich chybělo. Ráda článek o vaše postřehy doplním.