#BLINTZ palačinky

Neznám nikoho, kdo by neměl rád palačinky. Sama je mám na seznamu svých nejoblíbenějších jídel z dětství. Připravila jsem pro vás tradiční židovský recept na opečené palačinky nazývaný BLINTZ, kterým můžete doma všechny překvapit třeba ke Dni dětí :)

palacinky2

Suroviny

Na palačinkové těsto (12-15 palačinek) 

  • 500 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce oleje
  • rostlinný olej na potírání pánve

Na tvarohovou náplň 

  • 500 g farmářského plnotučného tvarohu
  • 4 vrchovaté lžíce sýru Philadelphie
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • kůra z 1/2 citronu

Na borůvkovou omáčku 

  • 350 g mražených borůvek
  • 125 g čerstvých kanadských borůvek (jsou větší a ‚‚masitější’’)
  • 2 lžíce cukru krupice

Na smažení 

  • máslo, nejlépe přepuštěné máslo (ghí)

Recept

Ve větší míse smíchám metličkou všechny ingredience do hladkého palačinkového těsta tak, aby v něm nebyly žádné hrudky.  

Rozehřeji palačinkovou pánev (je mělká a rovná), s pomocí mašlovačky ji jemně potřu rostlinným olejem a do středu vliju necelou jednu naběračku těsta, které krouživými pohyby rozprostřu po celé ploše pánve. Nechám opéct z jedné strany a když jde bez problémů odlepit od pánve, otočím. Hotovou palačinku přenesu na talíř a pokračuji dál, dokud nespotřebuji celou dávku palačinkového těsta.

Připravím si náplň a v misce smíchám tvaroh, sýr, žloutky, cukr a nastrouhanou kůru z půlky citronu. 

Do hotových palačinek dám vždy 1 vrchovatou lžíci tvarohové náplně, složím boční strany palačinky směrem ke středu a zamotám.

Do rendlíku dám mražené borůvky s cukrem a nechám společně provařit. Na závěr stáhnu z ohně a přimíchám čerstvé kanadské borůvky, které nechám v omáčce už jen prohřát.

Potom na pánvi rozehřeji přepuštěné máslo, zamotané palačinky pomalu opeču ze všech stran dozlatova, přenesu do zapékací mísy a dám do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Nechám zapéct přibližně 10 minut.

Podávám s borůvkovou omáčkou a jemně zasypu moučkovým cukrem. 

VIDEORECEPT

Můj tip

Vyzkoušejte i slanou variantu a do palačinkového těsta dejte místo cukru 2-3 špetky soli, můžete i nasekanou petrželovou nať. Hotové slané palačinky naplňte houbovou nebo masovou směsí, kterou si předem orestujete na cibulce a dochutíte dle vlastní fantazie.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE