#Krupicový koláč s ovocem
Kategorie: | Recepty |
---|
#Krupicový koláč s ovocem
KRUPICOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ je ideální pro letní období, kdy využijete plody z vaší zahrádky a je jenom na vás, jaké ovoce použijete. Je tak jednoduchý, že jej zvládne i dítě.
Suroviny
Na koláč
- 500 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
- 120 g dětské krupice
- 90 g cukru krupice
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- kůru z 1/2 citronu nebo pomeranče
- kardamom a skořice (nemusí být)
- 2 vejce
- 2 hrnky sezonního ovoce
- máslo na vymazání
- 1 lžíce krupice na vysypání formy
- plátky mandlí (není nutné)
Na dochucení
- moučkový cukr na posypání
Postup
Tento recept není žádná věda, v létě se mi nechce trávit moc času v kuchyni, proto všechny suroviny kromě ovoce smíchám ve větší míse a nechám chvíli "bobtnat". Omyju ovoce a vypeckuji, případně nakrájím na menší kousky. Můžu použít opravdu jakékoliv ovoce ze zahrádky (švestky, meruňky, třešně, rybíz nebo borůvky), nejlepší je čerstvý. V zimě ho můžu nahradit domácím kompotem.
Dortovou formu o průměru 24 cm vymažu máslem a vysypu lžící krupice, kterou se snažím rozesypat na celé ploše formy. Těsto rovnoměrně rozetřu do formy a vyložím ovocem. Já použila půlky vypeckovaných čerstvých třešní.
Dám péct do předem vyhřáte trouby na 180 °C na přibližně 40 minut. Peču až koláč získá zlatavou barvu a jestli je upečený ověřím propíchnutím špejlou. Když se těsto na špejly nepřichytí, mám hotovo.
Nechám vystydnout a podávám mírně zasypané moučkovým cukrem.