#Nepečený borůvkový dort

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
boruvka dort9
Sladké

Nepečený borůvkový dort

#Nepečený borůvkový dort

 

10 - 12 30 min 1

Čerstvé borůvky, které se nám každý rok urodí na zahradě, zpracuji do džemu, část z nich zamrazím a pak dělám tento nepečený dort. Je lehký a na léto ideální. Jeho příprava moc času nezabere, jenom je nutné počítat s tím, že by měl nejlépe do druhého dne tuhnout v lednici. Borůvky je nejlepší konzumovat čerstvé, bez tepelné úpravy, aby si zachovaly co nejvíce svých vitamínů, protože se řadí mezi tzv. superpotraviny.

Jdu na to

Suroviny

Na sušenkový základ (forma Ø26 cm)

  • 250 g čokoládových sušenek (já použila kolečka od Opavie)
  • 100 g másla
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 lžíce medu (nebo cukru)

Na krém

  • 500 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 250 ml tučného jemného tvarohu
  • 250 ml zakysané smetany (nejlépe Creme Fraiche)
  • 200 g smetanového sýru (Philadelphia, Lučina nebo mascarpone)
  • 2 vanilkové cukry
  • moučkový cukr dle chuti
  • kůra z 1/2 citronu
  • 10-12 plátků želatiny

Na šlehačku

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g smetanového sýru
  • cukr na dochucení
  • šťáva z 1/2 citronu

Na dozdobení

  • čerstvé borůvky
  • mikrobylinky

Postup

Na tento dort využiju Thermomix nebo jiný výkonný mixér. V něm rozmixuji najemno čokoládové sušenky a přimixuji změklé máslo, vanilkový cukr a med. Připravím si dortovou formu s průměrem 24 - 26 cm, kterou vymažu máslem a vystelu pečicím papírem včetně boků. Sušenkovou hmotu roztlačím rovnoměrně na dno formy a odložím do lednice ztuhnout.

V misce si smíchám smetanový sýr, tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a najemno nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Na strouhání kůry zásadně používám struhadlo Microplane, je prostě nejlepší :). Krém dochutím cukrem s ohledem na sladkost borůvek. Osobně upřednostňuji dezert, ve kterém nechám vyniknout chuť ovoce než cukru. Ve vedlejší misce vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a silikonovou stěrkou postupně zapracuji do tvarohového krému. Tvarohový krém dám do lednice a připravím si borůvky.

Čerstvé borůvky omyju, očistím od stopek a ve výkonném mixéru (Thermomix) rozmixuji na co nejjemnější pyré. V tomto přístroji pak nemá smysl pyré pasírovat. Když ale nemám k dispozici opravdu výkonný mixér, tak směs přecedím přes sítko a zbavím pyré ovocných slupek.

Plátky želatiny si namočím dle návodu do misky s trochou studené vody a nechám nabobtnat pár minut. Rozmixované borůvkové pyré přeliju do rendlíku a začnu na plotně zahřívat, rozhodně nevařím. Když je pyré zahřáté (teplé), odstavím z plotny, přidám vymačkanou nabobtnanou želatinu a míchám vařečkou, dokud se želatina v pyré zcela nerozpustí. Vyndám si z lednici tvarohový krém a do borůvkového pyré přimíchám 3-4 lžíce krému. Tím si pyré zchladím, teplota pyré semírně vyrovná teplotě krému, a ručním mixérem přimíchám postupně borůvkové pyré do krému. Celý krém se zabarví do, pro borůvky typické, fialové barvy. Hotový krém ochutnám a v případě potřeby dochutím moučkovým cukrem, můžu přidat i pár kapek citronové šťávy.

Pozn.: 1 balení želatiny obsahuje 6 plátků a to vystačí na 500 ml krému. Vzhledem k tomu, že pracuji přibližně s 1 litrem krému, potřebuji na dort 10-12 plátků želatiny.

Hotový krém naliju do formy se sušenkovým základem a dám do lednice ztuhnout nejlépe do druhého dne.

Nepečený borůvkový dort na druhý den dozdobím.

  • Nabízí se udělat ovocnou vrstvu - borůvkové pyré se želatinou. Opět borůvky rozmixuji a převařím s nabobtnanou želatinou, v případě potřeby dochutím cukrem nebo medem a směs naliji na ztuhlý dort. Dort pak musí opět do lednice na ztuhnutí této "zrcadlové" vrstvy, bude stačit přibližně hodina až dvě.
  • Dort můžu dozdobit šlehačkou smíchanou se smetanovým sýrem, dochucenou citronovou šťávou a cukrem a navrch dát čerstvé borůvky s lístky thajské bazalky nebo jedlými květy.
  • Nebo postačí dort dozdobit jenom čerstvými borůvkami.

Dort podávám dobře vychlazený a servíruji s dezertní vidličkou, se kterou se lépe krájí spodní sušenková vrstva.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
6x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu