#Tvarohové koblížky

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
koblizky2
Sladké Chléb & pečivo Velikonoce

koblizky2

#Koblížky z ricotty (tvarohu)

 

25 - 30 30 min 1

Koblížky z ricotty nebo tvarohu vám nezaberou hodně času u příprav a překvapíte nimi každého, komu je přichystáte. Metoda smažení, kde se z cukrářského sáčku stříhá těsto nůžkami rovnou do oleje, je netradiční, ale věřte mi - vytvoříte z ní hezké kulaté tvary. Tento recept najdete i v moji kuchařce #UPGRADE.

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 125 g ricotty nebo tvarohu
  • 90 g cukru krystal
  • 2 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 220 g hladké mouky
  • 8 g prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • cukr krystal na obalení

Na krém

  • 100 ml smetany na šlehání
  • 125 g tvarohu
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce bezového sirupu

Na servis

  • 100 g čerstvých malin (jahod)
  • 3 lžičky bezového sirupu
  • 10 g chlazených perliček citronu yuzu (není potřeba)
  • lístky bazalky
  • 20 g plátků mandlí
  • 1 lžíce prachu ze mrazem sušených malin

Postup

KOBLÍŽKY

Ve větší míse promíchám tvaroh (ricottu) s krystalovým cukrem. Přidám 2 celá vejce a lžičku najemno nastrouhané kůry z citronu, na které strouhání použiji Microplane struhadlo. Do tvarohové směsi přidám 3 lžíce rumu, špetku soli a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ručním mixérem vypracuji hladké těsto.

Do vysoké úzké nádoby, třeba odměrky, vložím cukrářský sáček a jeho horní část ohnu přes okraje nádoby. Ta mi zaručí stabilní pozici sáčku a lépe se mi do ní, pomocí stěrky, přendá tvarohové těsto. Sáček si shora uzavřu uzlem nebo si pomůžu gumičkou.

Na pánvi nebo v hlubokém rendlíku si nechám rozpálit dostatečné množství oleje.

Na sáčku, ve kterém mám tvarohové těsto, kuchyňskými nůžkami odstřihnu špičku o rozměru přibližně 1,5 cm. V jedné ruce držím sáček s těstem a v druhé kuchyňské nůžky. Těsně nad pánvi vytlačím jemným tlakem ze sáčku asi 3 cm dlouhý pás těsta, který nůžkami odstřihnu a ten se mi začne v oleji smažit. Tímto způsobem velice rychle koblížky zaplním celou plochu pánve. Sáček i nůžky na chvíli odložím stranou a sítkem na smažení otočím všechny koblížky na druhou stranu. Dle intenzity smažení upravím plamen sporáku, aby se mi koblížky nepřipalovaly.

koblihy-0435

Do kastrolu si připravím nerezový napařovací vějíř nebo si připravím papírové ubrousky na talíř a usmažené koblížky nechám chvíli okapat od přebytečného tuku. Když jsou usmažené dozlatova, vyndám je pomocí sítka z pánve, nechám v připravené nádobě okapat po dobu dokud opět nenaplním pánev novými koblížky.

Pak je přendám do misky s krystalovým cukrem (můžu přidat i skořici, vanilku nebo nastrouhat tonka fazoli) a koblížky v cukru obalím. Dají se pojídat jenom tak, ale když je chci podávat jako dezert, připravím si k nim krém a ovoce.

KRÉM

Vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky, přimíchám tvaroh, citronovou šťávu, cukr i bezový sirup. Krém přendám do cukrářského sáčku se zdobící špičkou, který si stejným způsobem přichytím o vysokou nádobu, jako jsem postupovala při tvarohovém těstě. Krém v sáčku dám do lednice, aby mi do servisu stihl zchladnout.

Koblížky podávám s čerstvými malinami nebo jiným ovocem, které předem obalím v bezovém sirupu, kopečky tvarohového krému, perličkami citronu yuzu (kupuje se hotové ve specializovaných obchodech), posypané lístky bazalky, mandlovými lupínky a prachem z lyofilizovaných malin. Mrazem sušené maliny rozmixuji a tak si připravím malinový prach, kterým celý dezer mírně popráším. Tady je to jenom o fantazii :)

Co by se vám mohlo hodit?

5
11x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
SK Avatar autora | 3.2.2023
Velmi rychlé a jednoduché koblížky. Trik se sáčkem perfektní. Chuťově moc dobré. Právě jsme je dodělaly s dětmi a uchránila jsem jen dva k snídani. Děkuji
5
Avatar autora | 9.10.2022
Skvělý recept. Rychlé a hodně jedlé!
Zpět do obchodu