#Bezová marmeláda a sirup

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Bezová marmeláda a sirup | Kristína Nemčková
Sladké Bez lepku

b́aza_MAIL5

#Bezová marmeláda, sirup, ocet a čaj

1 l 24 hod 1

Bez černý, lidově bezinka, je snad naše nejstarší léčivá bylina, ze které se využívají listy, květy i plody. Má celé spektrum léčivých účinků. Bezový keř najdete opravdu všude ve svém okolí a máte tak lék na rýmu, ledviny, pocení a nervy na dosah ruky a úplně zdarma. Květy černého bezu se sbírají v slunných dnech, kdy obsahují co nejvíce pylu, který jim dává tu charakteristickou vůni. Sbírají se jen květy, jejichž prostředky jsou ještě uzavřené a neměly by obsahovat uschlé květy. Na sběr si rozhodně vezměte košík nebo látkovou tašku, aby se vám květy nezapařily v igelitce. A co s voňavými bezovými květy? Mám pro vás pár bezových receptů!

 

Jdu na to

Suroviny

Na bezový sirup

  • 1 l vody
  • 15-20 čerstvých květů bezu černého
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 citron v bio kvalitě (bez chemického postřiku)
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce kyseliny citronové

Na marmeládu z bezových květů

  • 15-20 čerstvých květů bezu černého
  • 1 l kvalitního bio jablečného džusu (100%)
  • 2 jablka
  • 1 citron v bio kvalitě (bez chemického postřiku)
  • šťáva z 1 citronu
  • 350 g želírovacího cukru 2:1
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1 vanilkový lusk

Na bezový ocet

  • 300 ml vinného bílého octu
  • 10-15 čerstvých květů bezu černého 

Na čaj ze sušených bezových květů

  • čerstvě natrhané květy bezu černého

Postup

BEZOVÝ SIRUP

V seznamu surovin uvádím poměr na 1 litr sirupu, proto v případě přípravy většího množství poměry navýším.

Nejdřív si převařím vodu a nechám ji vystydnout. Čerstvě natrhané bezové květy krátce opláchnu pod tekoucí studenou vodou, abych z nich neomyla všechen pyl. Do většího hrnce pomocí kuchyňských nůžek nastříhám jenom květenství, které tímto způsobem zbavím stonek. Přidám na kolečka nakrájený citron v BIO kvalitě. Když mám k dispozici jenom chemicky ošetřen citron, zbavím ho kůry. Zaliji vychlazenou převařenou vodou, přikryju hrnec poklicí a dám do lednice na minimálně 12, nejlépe 24 hodin.

Po louhování šťávu pomocí jemného cedníku nebo plátýnka scedím a dám vařit. Přidám cukr, kyselinu citronovou, šťávu z citronu a vařečkou pořádně promíchám, než se cukr zcela rozpustí. Přivedu k varu, chvíli povařím a ihned plním do láhvi. Láhve by měli být dokonale čisté a to docílím jejich propláchnutím vroucí vodou, nebo vymytím alkoholem (třeba domácí slivovice). Láhev naplním šťávou a na povrch sirupu nakapu pár kapek alkoholu, abych měla jistotu, že nepřežijou žádné bakterie. Plné láhve na přibližně 10 minut obrátím dnem vzhůru nebo položím, zátka láhve se horkem zakonzervuje. Pak nechám vystydnout a uskladním na tmavém a chladném místě. Láhve se sirupem kontroluji, jestli se na jejich povrchu nevytvořila plíseň a takový obsah musím celý vylít.

Šťávu ocením zejména v letních měsících a podávám s kostkami ledu a čerstvými lístkami meduňky nebo máty. Bezovou šťávu můžu nalít do tvořítka na led spolu s lístky meduňky nebo máty a zamrazím. Pak stačí dát kostku bezového ledu do sklenky a zalít perlivou vodou a máte skvělou chlazenou limonádu.

BEZOVÁ MARMELÁDA

V seznamu surovin uvádím poměr na 1 litr marmelády, proto v případě přípravy většího množství poměry navýším. Vycházím od objemu jablečného džusu.

Čerstvě natrhané bezové květy krátce opláchnu pod tekoucí studenou vodou a do většího hrnce pomocí kuchyňských nůžek nastříhám jenom květenství, které tímto způsobem zbavím stonek. Citron v BIO kvalitě (bez chemického ošetření) opláchnu a nakrájím na kolečka, která vložím do hrnce ke květům. Vše zaliju 100% jablečným džusem a šťávou z citronu. Hrnec přikryju poklicí a takto nechám louhovat minimálně 24, ideálně 48 hodín.

V den plnění marmelády do sklenek si očistím a na drobné kostičky nakrájím jablka. Na 1 litr šťávy dávám 2 jablka. V rendlíku je nechám dusit se semínky z jednoho vanilkového lusku a přes cedník podlévám šťávou z jablečného džusu s bezovými květy. Když jsou kostičky jablek měkké, odstavím a pustím se do scezení vyluhované šťávy.

Připravím si mušelínovou látku na cezení nebo jemný cedník a přeliju vyluhovanou šťávu do čistého většího hrnce. Šťávu dám vařit a během zahřívání do ní přidám vařené kostičky z jablek, želírovací cukr (poměr: na 1 litr šťávy dávám 350 g želírovacího cukru) a kyselinu citronovou. Květy se nakládají do jablečné šťávy (džusu) a o to méně se ve finále marmeláda sladí cukrem.

Vše přivedu k varu a vařím přibližně 5 minut. Když se mi během vaření tvoří pěna, sesbírám jí pomocí jemné pěnovačky nebo lžíci. Odběrem pěny udržím marmeládu ve výsledku čírou. Jestli je marmeláda dostatečně hustá, poznám tak, že si odeberu 2 - 3 kávové lžičky horké marmelády, naliju je na studený talířek, který jsem dala na chvíli do mrazáku nebo do ledničky. Pokud marmeláda na talířku po chvíli ztuhne, můžu se pustit do plnění do sklenic. Pokud je marmeláda málo tuhá, přidám další lžičku kyseliny citrónové a přivedu opět k varu a když toto nepomůže, nezbývá mi nic než přidat želírovací cukr a povařím.

Uvařenou marmeládu odstavím a hned plním pomocí trychtýře do čistých sklenek, které rozestavím na vlhkou kuchyňskou utěrku. Podle rady mojí babičky mi to zaručí, že mi během plnění horkou marmeládou neprasknou. Každou sklenku ihned po naplnění uzavřu čistým, nepoškozeným víčkem, který maximálně utáhnu a sklenku obrátím dnem vzhůru. Po 5 minutách, kdy se teplem víčko zakonzervuje, sklenku otočím a nechám marmeládu vychladnout.

Bezová marmeláda je aromatická, jemně kyselá a její konzistence je rosolovitá. Skvěle se hodí na pečivo s máslem, palačinky, vafle nebo lívance, ale taky jako hlavní ingredience do domácí zmrzliny. Marmeládu skladuji na tmavém, chladnějším místě (ve špajzu), kde vydrží minimálně 1 rok.

BEZOVÝ OCET

Vinný bílý ocet provařím a nechám vystydnout.

Čerstvě natrhané bezové květy krátce opláchnu pod tekoucí studenou vodou a do větší uzavíratelní zavařovací sklenky s pomocí kuchyňských nůžek nastříhám jenom květenství, které tímto způsobem zbavím stonek. Zaliju převařeným a vychlazeným octem tak, aby byly květy ponořeny. Nádobu uzavřu a odložím louhovat na minimálně 14 dnů. Nebude vadit, když na to zapomenu i na 4 týdny, ocet bude o to intenzivnější v aromě i chuti po bezu. Po louhování přecedím přes plátýnko nebo jemný cedník a naliju do čistých láhvy se zátkou. Skladuji na tmavém a chladném místě.

Ocet využívám do zálivek salátů, ale i jako medikament při poštípání hmyzem, na masáž při namožených svalech a nebo na zábaly při horečkách. V případě zábalu ředím ocet 1:3.

ČAJ ZE SUŠENÝCH BEZOVÝCH KVĚTŮ

Čerstvě natrhané celá květenství usuším zavěšené v trsech nebo květy rozložím v tenké vrstvě na větší plochu, nejlépe na síto nebo plát na tmavém a stinném místě a nechám je sušit 2 až 3 týdny. Květy bezu se nesuší na slunci! Při použití pomocí sušičky (najdete i ve funkcích trouby) by teplota sušení bezových květů neměla přesáhnout 40 °C.

Příprava čaje je brnkačka. Do konvice nasypu přibližně 2 lžíce sušených bezových květů, zaliju vroucí vodou a nechám 10 minut louhovat. Čaj ze sušených květů je močopudný, mírně projímavý, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.

Co by se vám mohlo hodit?

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 1.6.2022
Děkujeme za recepty!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení