#Svatomartinská husa

Tradice mluví jasně, na svatého Martina nesmí chybět PEČENÁ HUSA. Proto pro vás mám jeden z těch nejtradičnějších receptů, který se mi osvědčil. Odlehčila jsem ho čerstvým zelím a místo knedlíku připravila bramborové lokše. Zabere vám sice hodiny, ale výsledek stojí za to! Chlazenou husu sežene v prodejnách Makro.

hus_lokse_kapusta_web

Suroviny

Na medovou husu

  • 1 celá husa (cca 2 kg)
  • 4-5 lžiček soli
  • 2-3 lžičky kmínu
  • 150 ml medu

Na lokše

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

Na nakládané zelí

  • ½ špičatého červeného zelí
  • 1 ½ lžičky soli
  • 200 ml červeného vína
  • 100 ml vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžičky kmínu

Recept

Husu opláchnu, osuším a odříznu z ní přebytečný tuk. Pořádně osolím zevnitř i zvenku a snažím se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypu kmínem, vložím do hlubokého pekáčku, mírně podliju vodou, přiklopím a peču 7 hodin na 90 °C. 

Po sedmi hodinách zvýším teplotu trouby na 120 °C a peču ještě 6 hodin. Stále peču přiklopené, nepodlévám a neodebírám tuk. Nejlépe je pustit pečení den předem večer (22-23:00) a brzy ráno (6-7:00) zvýšit teplotu, aby byla husa k obědu hezky dopečena.

Hodinu před koncem celého pečení odklopím pekáč. Do hrnečku odeberu část výpeku z husy a přimíchám med. Pomocí mašlovačky husu potřu medovým tukem a vrátím zpět do trouby. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžu zvýšit teplotu trouby nebo dát husu pod gril.

Den předem si uvařím brambory ve slupce doměkka a ještě teplé je oloupu. Nechám vystydnout a dám do lednice. Uvařené a oloupané brambory prolisuju do velké mísy, přidám mouku a sůl a vypracuju hladké těsto. Z těsta si pak na vále udělám váleček, nakrájím ho 20-22 kusů a z každého si vyválím kouli. Každou kouli pak rozválím na 1mm placku a opékám nasucho na dobře rozpálené pánvi s tlustým dnem, minutu z každé strany. Hotové lokše pak ještě teplé potřu tukem, který při pečení pustila husa.

Červené zelí nakrájím na velmi tenké plátky, dám do mísy a osolím. V hrnci si zahřeju víno, ocet, med a koření a nechám pět minut provařit. Horkou tekutinu pak přeliju přes zelí, nechám vystydnout, přikryju a dám na dvě hodiny marinovat do lednice.

Upečenou husu naporcuju na jednotlivé části a podávám s pomaštěnými čerstvými lokšemi a zelným salátem. 

Můj tip

Když vám zbydou bramborové lokše, zkuste si je dát taky nasladko, jako dezert po obědě. Stačí je trochu ohřát, natřít povidly, zatočit jako palačinku a posypat moučkovým cukrem. Mňam!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína