#Svatomartinská husa

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Svatomartinská husa | Kristína Nemčková
Drůběž Slané

hus_lokse_kapusta_web

#Svatomartinská husa

 

4 - 5 13 hod 2

Tradice mluví jasně, na svatého Martina nesmí chybět PEČENÁ HUSA. Proto pro vás mám jeden z těch nejtradičnějších receptů, který se mi osvědčil. Odlehčila jsem ho čerstvým zelím a místo knedlíku připravila bramborové lokše. Zabere vám sice hodiny, ale výsledek stojí za to! Chlazenou husu sežene v prodejnách Makro

Jdu na to

Suroviny

Na medovou husu

  • 1 celá husa (cca 2 kg)
  • 4-5 lžiček soli
  • 2-3 lžičky kmínu
  • 150 ml medu

Na lokše

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

Na nakládané zelí

  • ½ špičatého červeného zelí
  • 1 ½ lžičky soli
  • 200 ml červeného vína
  • 100 ml vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžičky kmínu

Postup

Husu opláchnu, osuším a odříznu z ní přebytečný tuk. Pořádně osolím zevnitř i zvenku a snažím se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypu kmínem, vložím do hlubokého pekáčku, mírně podliju vodou, přiklopím a peču 7 hodin na 90 °C. 

Po sedmi hodinách zvýším teplotu trouby na 120 °C a peču ještě 6 hodin. Stále peču přiklopené, nepodlévám a neodebírám tuk. Nejlépe je pustit pečení den předem večer (22-23:00) a brzy ráno (6-7:00) zvýšit teplotu, aby byla husa k obědu hezky dopečena.

Hodinu před koncem celého pečení odklopím pekáč. Do hrnečku odeberu část výpeku z husy a přimíchám med. Pomocí mašlovačky husu potřu medovým tukem a vrátím zpět do trouby. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžu zvýšit teplotu trouby nebo dát husu pod gril.

Den předem si uvařím brambory ve slupce doměkka a ještě teplé je oloupu. Nechám vystydnout a dám do lednice. Uvařené a oloupané brambory prolisuju do velké mísy, přidám mouku a sůl a vypracuju hladké těsto. Z těsta si pak na vále udělám váleček, nakrájím ho 20-22 kusů a z každého si vyválím kouli. Každou kouli pak rozválím na 1mm placku a opékám nasucho na dobře rozpálené pánvi s tlustým dnem, minutu z každé strany. Hotové lokše pak ještě teplé potřu tukem, který při pečení pustila husa.

Červené zelí nakrájím na velmi tenké plátky, dám do mísy a osolím. V hrnci si zahřeju víno, ocet, med a koření a nechám pět minut provařit. Horkou tekutinu pak přeliju přes zelí, nechám vystydnout, přikryju a dám na dvě hodiny marinovat do lednice.

Upečenou husu naporcuju na jednotlivé části a podávám s pomaštěnými čerstvými lokšemi a zelným salátem.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: