Tradice mluví jasně, na svatého Martina nesmí chybět PEČENÁ HUSA. Proto pro vás mám jeden z těch nejtradičnějších receptů, který se mi osvědčil. Odlehčila jsem ho čerstvým zelím a místo knedlíku připravila bramborové lokše. Zabere vám sice hodiny, ale výsledek stojí za to! Chlazenou husu sežene v prodejnách Makro.
Suroviny
Na medovou husu
- 1 celá husa (cca 2 kg)
- 4-5 lžiček soli
- 2-3 lžičky kmínu
- 150 ml medu
Na lokše
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
Na nakládané zelí
- ½ špičatého červeného zelí
- 1 ½ lžičky soli
- 200 ml červeného vína
- 100 ml vinného octa
- 1 lžíce medu
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžičky kmínu
Recept
Husu opláchnu, osuším a odříznu z ní přebytečný tuk. Pořádně osolím zevnitř i zvenku a snažím se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypu kmínem, vložím do hlubokého pekáčku, mírně podliju vodou, přiklopím a peču 7 hodin na 90 °C.
Po sedmi hodinách zvýším teplotu trouby na 120 °C a peču ještě 6 hodin. Stále peču přiklopené, nepodlévám a neodebírám tuk. Nejlépe je pustit pečení den předem večer (22-23:00) a brzy ráno (6-7:00) zvýšit teplotu, aby byla husa k obědu hezky dopečena.
Hodinu před koncem celého pečení odklopím pekáč. Do hrnečku odeberu část výpeku z husy a přimíchám med. Pomocí mašlovačky husu potřu medovým tukem a vrátím zpět do trouby. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžu zvýšit teplotu trouby nebo dát husu pod gril.
Den předem si uvařím brambory ve slupce doměkka a ještě teplé je oloupu. Nechám vystydnout a dám do lednice. Uvařené a oloupané brambory prolisuju do velké mísy, přidám mouku a sůl a vypracuju hladké těsto. Z těsta si pak na vále udělám váleček, nakrájím ho 20-22 kusů a z každého si vyválím kouli. Každou kouli pak rozválím na 1mm placku a opékám nasucho na dobře rozpálené pánvi s tlustým dnem, minutu z každé strany. Hotové lokše pak ještě teplé potřu tukem, který při pečení pustila husa.
Červené zelí nakrájím na velmi tenké plátky, dám do mísy a osolím. V hrnci si zahřeju víno, ocet, med a koření a nechám pět minut provařit. Horkou tekutinu pak přeliju přes zelí, nechám vystydnout, přikryju a dám na dvě hodiny marinovat do lednice.
Upečenou husu naporcuju na jednotlivé části a podávám s pomaštěnými čerstvými lokšemi a zelným salátem.
Můj tip
Když vám zbydou bramborové lokše, zkuste si je dát taky nasladko, jako dezert po obědě. Stačí je trochu ohřát, natřít povidly, zatočit jako palačinku a posypat moučkovým cukrem. Mňam!
Dobrou chuť,
vaše Kristína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!