#Babka

BABKA je pletený kynutý židovský koláč, který se chuťově nejvíc podobá vosím hnízdům od mé babičky, která najdete v naší kuchařce #UPGRADE. I proto se mi líbí název této buchty, přesně takhle totiž oslovuji ve slovenštině své babičky. Návod, jak pracovat s těstem včetně nařezání a kroucení, jsem vám natočila na VIDEO

babka2_web

Suroviny

Na těsto

  • 21 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru krystal + 1 lžička cukru
  • 240 ml teplé vody (o teplotě 43 °C)
  • 560-700 g hladké mouky + na zpracování těsta (vysvětluji v postupu)
  • 1 malá lžička soli
  • 2 vejce
  • 115 g másla v pokojové teplotě
  • 1 lžička rostlinného oleje

Na náplň

  • 105 g vlašských ořechů
  • 115 g másla v pokojové teplotě
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo balíček vanilkového cukru)
  • špetka kardamomu
  • 2 špetky soli
  • rozinky
  • rum (nebo koňak) na namočení rozinek
  • pro dochucení náplně je možné přidat kůru z pomeranče

Na sirup

  • 120 ml vody
  • 100 g cukru krystal

Recept

V malé misce zaliji rozinky rumem a nechám louhovat. Připravím si kvásek a do středně velké mísy smíchám teplou vodu (40 °C), 1 lžičku cukru krystal a droždí. Nechám kynout 10 minut.

Mezitím si ve větší míse smíchám 560 g mouky s 2 špetkami soli. V další misce si rozmíchám 2 celá vajíčka s cukrem (100 g) do jednotné konzistence, není třeba šlehat do pěny. Ve škole jsem se naučila, že když chci spojit vejce s cukrem, je nutné míchat okamžitě, protože když nechám působit cukr na vejcích, vytvoří se malé hrudky, které mi pak v těstě zůstanou. K vejcím s cukrem přidám kvásek a vše opatrně spojím vařečkou nebo metličkou (nešlehám). Hmotu přiliji do mouky se solí a ručně vypracuji těsto.

Vypracované těsto přenesu na moukou poprášenou pracovní plochu (desku) a ručně zapracuji do těsta na kostičky pokrájené máslo v pokojové teplotě a zbytek mouky (140 g). Proces zapracování másla do těsta by mi neměl zabrat více než 10 minut a může se stát, že nebudu potřebovat tolik mouky jako uvádím. Přidávám ji do těsta postupně a když je těsto hladké a nelepivé, mám hotovo. Vše hnětu ručně, abych měla nad těstem kontrolu.

Velkou mísu si vymažu rostlinným olejem a přenesu do ní těsto. Mísu zakryji čistou kuchyňskou utěrkou, nebo potravinovou fólii a nechám kynout na teplém místě do téměř dvojnásobné velikosti. Kynutí zabere 1-1,5 hodiny.

Během kynutí si připravím náplň. V mixéru si rozmixuji vlašské ořechy, máslo, cukr, skořici, vanilku, popřípadě nastrouhanou kůru z pomeranče. Mixuji, dokud se všechny ingredience nespojí do hmoty – pasty.

Tradiční BABKA se peče v malých hranatých pekáčcích s rozměrem 23 x 13 cm a na tuto dávku těsta potřebuji 3 formy. Já jich ale doma tolik nemám, a tak jsem využila pekáč na srnčí hřbet nebo toastový chleba nebo formu na bábovku se středovým otvorem. Tak jako tak budu potřebovat minimálně 2 formy na pečení s vysokým okrajem, protože pečením těsto hodně vyskočí. Formy na pečení si vymažu olejem.

Na pomoučněnou plochu opatrně přenesu vykynuté těsto a dle počtu forem si ho nařežu na stejné díly (když mám 2 formy, tak na 2 díly). Každý z nich si rozválím na obdélník s tloušťkou těsta přibližně 5-6 mm. Navrstvím náplň (já použila i strouhaná jablíčka), zasypu rozinkami a opatrně těsto s náplní zaroluji. Vytvořím rolku o délce cca 30 cm, oba konce rolky uzavřu a ostrým nožem rolku po celé délce rozříznu na dvě půlky (2 x 30 cm), které navzájem zatočím (twist) a opatrně přenesu na olejem vymazanou formu. Horní i dolní konec spojím k sobě a jemně strčím pod zarolované těsto. Formu s těstem opět přikryji čistou utěrkou nebo potravinovou fólii a nechám odpočinout a opět nakynout přibližně 30 minut. Pro snadnější pochopení, jak s těstem pracovat, jsem pro vás připravila VIDEO.

Po vykynutí dám péct všechny formy najednou do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30-35 minut. Během pečení formy v troubě vyměním, aby se babky rovnoměrně upekly.

Vyndám z trouby a ještě teplé s pomocí kuchyňského štětce důkladně potřu cukrovým sirupem (není nutné spotřebovat celou dávku sirupu) a nechám babky přibližně 20 minut ve formách vystydnout. Vyndám z forem (může se stát, že díky cukru a sirupu se přichytí k formě, tak si pomůžu nožem nebo špejlí) a nechám babky zcela vychladnout.

Za mě skvělá forma buchty na snídani. Když je upečená den předem, před podáváním ji mírně ohřeji v parní troubě. Buchta je opravdu jemná a měkká.

Můj tip

Do babky můžete zarolovat náplň, kterou máte nejraději - nutellu, nastrouhaná jablíčka, nebo ochucený tvaroh a taky ji před upečením můžete posypat pekanovými ořechy. Mňam!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Kristína