Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Babka | Kristína Nemčková
Sladké Chléb & pečivo

babka2_web

#Babka

 

10 3 hod 3

BABKA je pletený kynutý židovský koláč, který se chuťově nejvíc podobá vosím hnízdům od mé babičky, která najdete v naší kuchařce #UPGRADE. I proto se mi líbí název této buchty, přesně takhle totiž oslovuji ve slovenštině své babičky. Návod, jak pracovat s těstem včetně nařezání a kroucení, jsem vám natočila na VIDEO.

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 21 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru krystal + 1 lžička cukru
  • 240 ml teplé vody (o teplotě 43 °C)
  • 560-700 g hladké mouky + na zpracování těsta (vysvětluji v postupu)
  • 1 malá lžička soli
  • <
  • 2 vejce
  • 115 g másla v pokojové teplotě
  • 1 lžička rostlinného oleje

Na náplň

  • 105 g vlašských ořechů
  • 115 g másla v pokojové teplotě
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo balíček vanilkového cukru)
  • špetka kardamomu
  • 2 špetky soli
  • rozinky
  • rum (nebo koňak) na namočení rozinek
  • pro dochucení náplně je možné přidat kůru z pomeranče

Na sirup

  • 120 ml vody
  • 100 g cukru krystal

Postup

V malé misce zaliji rozinky rumem a nechám louhovat. Připravím si kvásek a do středně velké mísy smíchám teplou vodu (40 °C), 1 lžičku cukru krystal a droždí. Nechám kynout 10 minut.

Mezitím si ve větší míse smíchám 560 g mouky s 2 špetkami soli. V další misce si rozmíchám 2 celá vajíčka s cukrem (100 g) do jednotné konzistence, není třeba šlehat do pěny. Ve škole jsem se naučila, že když chci spojit vejce s cukrem, je nutné míchat okamžitě, protože když nechám působit cukr na vejcích, vytvoří se malé hrudky, které mi pak v těstě zůstanou. K vejcím s cukrem přidám kvásek a vše opatrně spojím vařečkou nebo metličkou (nešlehám). Hmotu přiliji do mouky se solí a ručně vypracuji těsto.

Vypracované těsto přenesu na moukou poprášenou pracovní plochu (desku) a ručně zapracuji do těsta na kostičky pokrájené máslo v pokojové teplotě a zbytek mouky (140 g). Proces zapracování másla do těsta by mi neměl zabrat více než 10 minut a může se stát, že nebudu potřebovat tolik mouky jako uvádím. Přidávám ji do těsta postupně a když je těsto hladké a nelepivé, mám hotovo. Vše hnětu ručně, abych měla nad těstem kontrolu.

Velkou mísu si vymažu rostlinným olejem a přenesu do ní těsto. Mísu zakryji čistou kuchyňskou utěrkou, nebo potravinovou fólii a nechám kynout na teplém místě do téměř dvojnásobné velikosti. Kynutí zabere 1-1,5 hodiny.

Během kynutí si připravím náplň. V mixéru si rozmixuji vlašské ořechy, máslo, cukr, skořici, vanilku, popřípadě nastrouhanou kůru z pomeranče. Mixuji, dokud se všechny ingredience nespojí do hmoty – pasty.

Tradiční BABKA se peče v malých hranatých pekáčcích s rozměrem 23 x 13 cm a na tuto dávku těsta potřebuji 3 formy. Já jich ale doma tolik nemám, a tak jsem využila pekáč na srnčí hřbet nebo toastový chleba nebo formu na bábovku se středovým otvorem. Tak jako tak budu potřebovat minimálně 2 formy na pečení s vysokým okrajem, protože pečením těsto hodně vyskočí. Formy na pečení si vymažu olejem.

Na pomoučněnou plochu opatrně přenesu vykynuté těsto a dle počtu forem si ho nařežu na stejné díly (když mám 2 formy, tak na 2 díly). Každý z nich si rozválím na obdélník s tloušťkou těsta přibližně 5-6 mm. Navrstvím náplň (já použila i strouhaná jablíčka), zasypu rozinkami a opatrně těsto s náplní zaroluji. Vytvořím rolku o délce cca 30 cm, oba konce rolky uzavřu a ostrým nožem rolku po celé délce rozříznu na dvě půlky (2 x 30 cm), které navzájem zatočím (twist) a opatrně přenesu na olejem vymazanou formu. Horní i dolní konec spojím k sobě a jemně strčím pod zarolované těsto. Formu s těstem opět přikryji čistou utěrkou nebo potravinovou fólii a nechám odpočinout a opět nakynout přibližně 30 minut. Pro snadnější pochopení, jak s těstem pracovat, jsem pro vás připravila VIDEO.

Po vykynutí dám péct všechny formy najednou do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30-35 minut. Během pečení formy v troubě vyměním, aby se babky rovnoměrně upekly.

Vyndám z trouby a ještě teplé s pomocí kuchyňského štětce důkladně potřu cukrovým sirupem (není nutné spotřebovat celou dávku sirupu) a nechám babky přibližně 20 minut ve formách vystydnout. Vyndám z forem (může se stát, že díky cukru a sirupu se přichytí k formě, tak si pomůžu nožem nebo špejlí) a nechám babky zcela vychladnout.

Za mě skvělá forma buchty na snídani. Když je upečená den předem, před podáváním ji mírně ohřeji v parní troubě. Buchta je opravdu jemná a měkká.

Co by se vám mohlo hodit?

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 13.6.2022
Fantazie!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení