#Pistáciové tiramisu
Kategorie: | Recepty |
---|
#Pistáciové tiramisu
Pistáciové tiramisu je jednoduchý a na přípravu lehký dezert, který se stal poslední roky populárním zejména v Itálii odkud pochází. Význam slova TIRAMISU vzniklo ze spojení tirame su, což ve volném překladu znamená něco jako „vytáhni mě“ nebo „povzbuď mě“. Originální recept je kávový, no existuje i alternatíva s jahodami nebo třeba tento pistáciový, který kombinuje chuť pistácií, pistáciové pasty (másla), mascarpone a italských piškot savoiardi.
Suroviny
Na korpus
- 500 g mascarpone
- 130 g cukru moučka (méně při slazené pastě)
- 120 g pistáciové pasty
- 120 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 50 g nasekaných pistácií
- 400 g italských piškot (savoiardi)
- 300 ml horkého mléka
Na dochucení a dozdobení
- 50 - 70 g drcených pistácií
- třpytky ve spreji (nemusí být)
Postup
V kovové misce nad vařící vodou, tedy na vodní lázni, za stálého míchání metličkou vyšlehám celá vyklepnutá vajíčka. Počkám, než dosáhne vaječná směs teploty přibližně 50-55 °C, pak mám hotovo. Dávám si pozor, aby teplota nebyla vyšší, pak by se vajíčka uvařila a směs by se nedala použít. Proto si pomůžu kuchyňským teploměrem. Tímto procesem zajistím pasterizaci vajec, aby v dezertu vydržela a nezpůsobila žádné zdravotní komplikace. Takto upravenou vaječnou směs pak rychle zchladím ponořením misky do ledové lázně.
V další, větší míse si ručním mixérem s metličkami smíchám mascarpone se smetanou ke šlehání a na středním až vysokém stupni šlehání směs vyšlehám. Když chci mít jistotu nadýchaného krému, smetanu si vyšlehám do šlehačky předem a pak rozmíchám s mascarpone a cukrem.
Do vyšlehaného smetanového krému přidám pistáciovou pastu a v této fázi receptu si dávám pozor, jakou pistáciovou pastu použiju:
- pistáciové oříškové máslo od DIANA je neslazené. Má autentickou, ničím neovlivněnou chuť oříšků, ze kterých je pasta vyrobena. Když tedy použiju neslazené máslo, šlehačku s mascarpone dosladím moučkovým cukrem dle chuti, sladkost dezertu dodají i piškoty savoiardi.
- slazené oříškové máslo, které si dělám doma podle tohoto receptu nebo mám koupené hotové. V tomto případě cukrem šetřím, protože cukru je v oříškovém másle dostatek.
Smetanový krém s oříškovým máslem šlehám přibližně minutu, dokud se vše nepropojí. Ochutnám a popřípadě dochutím cukrem, myslím ale při dochucení na sladkost piškotů. Do směsi mixérem zašlehám vychlazená pasterizovaná vejce.
Připravím si průhlednou skleněnou (zapékací) mísu nebo klasickou otevírací dortovou formu. V malém rendlíku, kterého průměr bude větší než délka jednoho piškotu, si ohřeji mléko (nevařím).
Začnu s vrstvením. Jako první vrstvu ukládám, v teplém mléce krátce namočené piškoty savoiardi těsně vedle sebe. Na ně navrstvím pistáciový krém, jemně ho lžící uhladím, aby se dostal do všech stran rovnoměrně a zasypu každou vrstvu hrstí drcených pistácií. Pokračuji další vrstvou piškotů, krému a pistácií až po samý okraj formy. Jako poslední posypu drcenými pistáciemi a popráším zlatými třpytkami ve spreji, které tiramisu dodají lesk. Dám schladit do lednice nejlépe do druhého dne.
Jako klasické tiramisu, i toto je nejlepší servírovat doprostřed stolu a všem hostům rozdat polévkovou lžíci.