#Makronky

MAKRONKY mohou být pěkný oříšek. Těsto vám neodpustí jedinou chybičku a když pak vyndáváte plech plný popraskaných makronek, je vám líto celé té energie. Proto v tomto receptu dodržuji vše krok po kroku. Pojďte si je zkusit taky a nebuďte smutní, když se napoprvé nepovedou!

makronky-made-by-kristina

Suroviny

Těsto

  • 150 g mletých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 x 55 g bílků (asi ze 2 malých vajec - celkem tedy 4 vejce)
  • červené potravinářské barvivo
  • špetka soli
  • 150 g cukru krystal
  • 38 ml vody

Krém

  • 150 g čerstvého nebo zmraženého ovoce (rybíz, maliny, jahody atd.)
  • 30 g cukru 
  • 80 ml smetany ke šlehání 
  • 230 g bílé čokolády, na malé kousky

Recept

Nejdříve začínám s přípravou krému. Ovoce a cukr dám do malé pánve a za neustálého míchání přivedu k varu. Redukuju asi 5 minut, nebo do zhoustnutí. Pro odstranění semínek přecedím přes cedník nebo sítko. 

Tuto ovocnou omáčku dám do malého hrnce, přidám smetanu ke šlehání a na kousky nalámanou bílou čokoládu. Na nízkém plameni nechám rozpustit. Přidám trochu červeného potravinářského barviva. Čokoládovo-ovocný krém přendám do misky a nechám ho v lednici vystydnout.

Rozmixuji si moučkový cukr s mandlovou moukou tak, aby vznikl jemný prášek a ten prosiju sítem do velké misky.

V malé misce promíchám 55 g vaječných bílků s barvivem. Barvivo přidávám podle toho, jakou chci výslednou barvu makronek. Takto nabarvené bílky naliju na mandlovou směs.

Připravím si mísicí misku a do ní vleju druhých 55 g vaječných bílků se špetkou soli. Ponechám stranou až do přípravy cukrového sirupu.

V malé pánvi na středním plameni ohřívám krystalový cukr s vodou, dokud se nespojí do tekutého rozvaru (sirupu). Pomocí kuchyňského teploměru měřím teplotu rozvaru. Když dosáhne 112 °C, začnu šlehat bílky. Když rozvar dosáhne teploty 118 °C, přilévám ho postupně k bílkům a nepřestávám šlehat. Pokračuji v míchání, dokud se bílková směs trochu nezchladí od teplého cukrového rozvaru a nevytvoří se lesklé tuhé vrcholy.

Předehřeju si troubu na teplotu 130°C.

Vyšlehané bílky přidám na mandlovou směs a s pomocí gumové nebo silikonové stěrky jemně zamíchám dovnitř těsta tak, aby se těsto propojilo.
Hotové těsto si přendám do cukrářského pytlíku s kovovou zdobící násadkou (hladký otvor bez zoubků). Pomocí pytlíku těsto nanesu na plech vyložený pečicím papírem cca 2 cm od sebe. Snažím se tvořit stejně velké makronky.

Teď je to důležité! Několikrát s plechem pořádně bouchnu o stůl, aby se makronky vyrovnaly a odstranily se z nich vzduchové bubliny. Při tom držím pořádně i papír, aby makronky opravdu bouchly o plech.
Peču 20-24 minut a po vyndání z trouby nechám chvíli vystydnout - neodlepuji je hned z papíru, aby se nezlomily. Stáva se, že makronky v průběhu pečení prasknou. Je to vzduchem, který zůstal v těstě, nebo se při postupu udělala chyba.

Vychladlé makronky pak spojím připraveným krémem.

Můj tip

Při makronkách dodržuju postup, teploty a hlídám si i konzistenci, protože jediná chyba se odrazí na výsledku. Makronky vyžadují opravdu trénink. Vyplatí se být trpělivý!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína