Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
sisky babka logo
Sladké Chléb & pečivo Velikonoce

sisky_babka_logo

#Koblihy

 

23 - 25 2 hod 2

Koblihy se dle tradice připravují během masopustu (fašank). Je to období od Tří králů až do Velikonoc, ale můžete si udělat kdykoliv během roku. Nebojte se kynutého těsta, je mnohem jednodušší než se může na první pohled zdát. Pozor si dejte jenom během smažení, aby kobliha zůstala nadýchaná, zlatavá a důležité je získat světlý proužek kolem celého obvodu. Recept je psán na přibližně 25 kusů koblih standardní velikosti. Je to množství, které dělá moje babička a nedá si vysvětlit, že by nám stačilo i méně. S klidem si množství surovin ponižte na polovinu. Babiččin recept najdete i v moji kuchařce #UPGRADE.

Jdu na to

Suroviny

Na kvásek

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 100 ml mléka pokojové teploty
  • lžíce hladké mouky
  • lžička krystalového cukru

Na těsto

  • 300 g hladké mouky 00
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml piva
  • 4 vejce
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 l rostlinného oleje na smažení

Na dochucení a servis

  • oblíbená marmeláda nebo oříškové máslo
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Do misky rukami rozdrolím čerstvé droždí, přidám lžíci hladké mouky, lžičku cukru krystal a zaliji 100 ml vlažného mléka (tedy lépe mléka pokojové teploty). Polévkovou lžíci zamíchám, přikryji suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplém místě vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem. Zabere to přibližně 10 - 15 minut.

V další misce smíchám, nejlépe kuchyňskou metličkou prošlehám, zbytek vlažného mléka (100 ml), 4 žloutky (bílky si odložím stranou), 4 lžíce oleje, rumu, citronové šťávy a pivo. Alkohol se do těsta přidává schválně, pomůže těstu se nakypřit a během smažení ochrání koblihy, aby tolik nenasákly oleje.

Ve větší míse, nebo lépe přímo v míse od robotu, smíchám obě mouky, přidám špetku soli, cukr, přiliju vzešlý kvásek a ochucené mléko a nechám hnětacím hákem v robotu dobře promíchat a zpracovat v hladké těsto. Ze 2 bílků vyšlehám tuhý sníh a ten pomalu a opatrně zapracuji do těsta. Hotové hladké těsto jemně popráším moukou, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám ho na teplém místě nebo ve speciálním programu parní trouby MIELE nakynout. Těsto bude kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto přenesu na vál (podložku) jemně posypaný moukou, ručně propracuji a nechám kynout dalších 15 minut. Pak z těsta válečkem vyválím 1,5 cm vysoký plát a vykrájím kolečka s průměrem přibližně 10 cm a ty si přenesu na pečící papír. Schválně je již neukládám na pomoučenou plochu, abych na nich neměla přebytečnou mouku, která by se mi usadila během smažení v pánvi s olejem. Koblihám nechám dostatečné rozestupy, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a dopřeju jim poslední nakynutí po dobu 15 minut. Na vykrajování z těsta použiju vykrajovátko na koblihy nebo jeden z kruhů ze sady vykrajovátek.

Během posledního kynutí si v hrnci nebo v hluboké pánvi rozpálím dostatek rostlinného oleje. Snažím se olej nepřepálit, ale taky nedávám koblihu do pánve, dokud je olej chladný. Kobliha musí v oleji plavat, proto olejem v pánvi nešetřím. Pokud by se smažila na dně pánve, neudělá se jí světlý kroužek po obvodu. Než do oleje vložím kolečko z těsta, vždy ho uprostřed trochu promáčknu. Koblihy pak smažím nejdřív vrchní stranou dolů a po minutě otočím. Smažím tedy jednu minutu z každé strany dozlatova. K manipulaci při smažení používám špejli nebo speciální kleště ke smažení. Je pro mě důležité, abych koblihu během smažení nepropíchla. Usmaženou koblihu přenesu na talíř s papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.

Do důlku ve středu koblihy dám lžičku oblíbené marmelády, jemně posypu moučkovým cukrem a podávám. Když mám více času, připravím si vanilkový nebo čokoládový pudink, nebo čokoládový krém nebo třeba i marmeládu do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a naplním koblihu propíchnutím a vtlačením krému dovnitř koblihy.

NACO SI DÁVAT POZOR U KYNUTÉHO TĚSTA?

  • všechny suroviny, které se přidávají do těsta, by měly mít stejnou teplotu (to platí všeobecně pro jakékoliv pečení),
  • mouka se prosívá přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo (ale taky nato někdy zapomenu :o),
  • kvalita mouky pro jakékoliv kynuté těsto je zásadní a každá mouka obsahuje jiný poměr lepku, tedy i jinak absorbuje vlhkost. Chce to více pokusů, až si najdete tu pravou.
  • přidání cukru do kynutého těsta má svůj důvod - pomáhá kynutí, během kterého vyživuje kvasinky. Při správném poměru a čase kynutí pak v těstě sladkost z cukru nezůstává. Případná sladká chuť pečiva, které by sladké nemělo být, je způsobena nedostatečným kynutím, kdy kvasinky nestihly cukr zcela spořádat.
  • teplota během kynutí je alfa-omega a měla by se pohybovat kolem 30 - 35 °C, kdy se nejlépe daří kvasinkám. Při nižší teplotě, tedy pokojové, kynutí zabere více času a proto se v receptech s kynutými těsty uvádějí vždy přibližné časy. Při teplotě více než 35 °C dochází tzv spaření těsta a kynutí se přeruší, protože se kvasinky přestanou množit. Proto si opravdu dávejte pozor a při použití pečící trouby na proces kynutí si hlídejte teplotu teploměrem nebo nebo použijte automatický program na kynutí. Třeba pečící trouby Miele mají tento speciální program ve výbavě a já jej ráda využívám.
  • čerstvé droždí je čerstvé jenom 14 dnů a to při skladování v lednici. Neskladujte jej déle! Když víte, že čerstvé droždí po nákupu do 2 týdnů neupotřebíte, zamrazte jej uschované v uzavíratelné potravinové dóze. Před spotřebou ho nechte 24 hodin v lednici rozmrazit a další den spotřebujte.
  • droždí se aktivuje v teplé vodě nebo v teplém mléce s lžící krystalového cukru. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 35°C.
  • čerstvé droždí se dá nahradit instantním (sušeným) a to v poměru: 2,5 gramu čerstvého droždí = 1 gram sušeného droždí.
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál.
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut opět kynout.
  • každý dotyk a práce s těstem vyžaduje následné dokynutí, takže když jej vytvarujete do buchet, rohlíků či jiných tvarů, před pečením je nechte 20-30 minut dokynout.

Co by se vám mohlo hodit?

5
8x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
VB Avatar autora | 10.2.2024
Milá Kristínko. Nikdy jsem koblihy doma nepekla. Moji synové je nechtěli. Raději klasické koláče. Ale už jsou dospělí, tak je vyzkouším. Ty Vaše jsou tak lákavě, že kdybych měla doma kvasnice, tak bych asi zadělala na ně. Pivo taky přidám i když jsem to nikdy neslyšela. Ale vyzkoušet se má všechno. Mějte se krásně a ať se Vám plní sny. Barabášová Věra. 😊🙏💝
Zpět do obchodu