#Hovězí vývar

Když bych mohla poradit úplnému začátečníkovi v kuchyni, s čím ve vaření začít, byl by to POCTIVÝ HOVĚZÍ VÝVAR! Je to tzv. bezezbytkové jídlo, ve kterém ze surovin využijete opravdu vše a získáte nejen skvělou polévku, ale také základ do omáček. Delší doba vaření se vám vrátí v silné chuti vývaru. 

polievka2_web

Suroviny

Na silný hovězí vývar

  • 1 lžíce oleje
  • 2 kg morkových kostí
  • 500 g hovězího krku
  • 4 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • sůl 

Na servírování

  • vaječné nudle
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • nasekaná petrželová nať 

Recept

Neoloupané cibule překrojím na poloviny, rozložím na pečicí plech a dám do předem vyhřáté trouby na 200 °C péct na přibližně 10-15 minut. Cibule by měly změnit barvu a hezky se opéct. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) do vývaru také neloupu, jen zbavím větších nečistot, omyju a překrojím na třetiny.

V tom největším hrnci, který mám doma (cca 10 litrů) rozpálím lžíci oleje a ze všech stran zprudka opeču morkové kosti. Jakmile ztmavnou (do tmavší hnědé barvy) vyndám je z hrnce na talíř. Do hrnce vložím hovězí krk, který stejným způsobem opeču ze všech stran a také odložím na talíř. 

Pokud mám v hrnci až moc tuku (nemělo by tam být více než cca 4 lžíce tuku), trochu z něho odeberu. Do hrnce vhodím nakrájenou kořenovou zeleninu, neoloupané stroužky česneku a vše opeču dozlatova. 

Díky jednotlivým krokům opékání (cibule, zeleniny a masa) docílím, že výsledný vývar bude krásně tmavý a bude mít výraznou chuť. Nebojím se neoloupané zeleniny - vývar se bude vařit dostatečně dlouhou, takže se všech “nečistot” zbaví.

K opečené zelenině přidám cibuli, maso, kosti, všechno koření a sůl. Zaliju studenou vodou a přivedu k varu. Poté stáhnu na mírný plamen a nechám vývar "táhnout" 4-6 hodin. Během vaření vývar sleduju, nemíchám a pomocí polévkové lžíce opatrně z hladiny odebírám pěnu, která se mi tvoří na povrchu. Já na odběr pěny používám starou polévkovou lžíci, kterou jsem si ohnula do pravého úhlu v rukojeti – lépe se mi pak nabírá pěna. Díky tomu, že nebudu vývar během vaření míchat a budu odebírat pěnu z hladiny, se mi vývar nezakalí. 

Jakmile je vývar uvařený, zprudka ho zchladím, nejlépe vložením do kuchyňského dřezu se studenou vodou a dám do druhého dne vychladit do lednice.

Druhý den mi přebytečný tuk krásně ztuhne na povrchu a já ho tak lehce odeberu. Vývar přes sítko přecedím do čistého hrnce a přendám do něj i uvařený hovězí krk. 

Před podávání vývaru jako polévky si oloupu čerstvou kořenovou zeleninu, nakrájím ji na malé kostičky, které vložím do studeného vývaru s hovězím masem a přivedu k varu. Vařím, dokud není zelenina hotová. Pokud je potřeba, vývar dosolím dle chuti.

V menším hrnci si ve vařící osolené vodě zvlášť uvařím vaječné nudle.

Silný hovězí vývar se zeleninou podávám s nudlemi a nasekanou čerstvou petrželovou natí.

Můj tip

Čistý přecezený hovězí vývar si můžu zamrazit a použít později do základu omáček. A obrané hovězí maso od kostí, které se vařilo ve vývaru, si doma dáváme k obědu spolu s opečenými bramborami a domácí tatarskou omáčkou. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni4

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarmaJenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!

RECEPTY_baner_KNIHA