#Čokoládovo-kaštanový koláč

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
kastany varecha2
Sladké Bez lepku

kastany_varecha2

#Čokoládovo-kaštanový koláč

 

8 - 10 60 min 1

Jednoduchý recept na koláč z kaštanů a čokolády s vanilkovým krémem a šlehačkou může být skvělým nedělním dezertem pro celou rodinu. V receptu uvádím opravdu malé množství mouky, které můžete nahradit oříškovou (kaštanovou) moukou a rázem máte bezlepkovou variantu koláče.

Jdu na to

Suroviny

Na korpus

  • 500 g mražené kaštanové pyré (seženete v obchodech v mrazácích)
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g kvalitní čokolády na vaření
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 balení cukr skořice
  • třtinového cukru dle chuti
  • máslo a holandské kakao na formu

Na vanilkový krém (omáčku)

  • 2 vaječné žloutky
  • 200 ml mléka
  • vanilkový lusk (1 vanilkový cukr nebo pasta)
  • třtinový cukr

Na šlehačku

  • 1 smetana na šlehání (1 x 250 ml)

Na dozdobení a servis

  • plátky opečených kaštanů nebo jiných oříšků

Postup

KOLÁČ

Nad vodní lázní si nechám za stálého míchání metličkou propustit čokoládu s máslem. Odstavím a dám na chvíli stranou.

Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky do dvou větších misek.

Mixérem vyšlehám do pěny žloutky s třtinovým a skořicovým cukrem a postupně do ní zašlehávám roztopenou čokoládu s máslem. Postupně přidávám rozmrazené a mezi prsty rozdrobené kaštanové pyré (dá se koupit v obchodě) a jednu polévkovou lžíci hladké mouky a opět prošlehám, aby se všechny suroviny propojily. Pro bezlepkovou variantu lze mouku nahradit oříškovou moukou, nejlépe kaštanovou.

V druhé míse si vyšlehám bílky do opravdu tuhého sněhu. Musím mít jistotu, že sníh drží, jinak mi korpus nenabyde na výšce při pečení a spadne. Sníh pomocí cukrářské silikonové stěrky zapracuji do těsta.

Připravím si obdélníkovou formu na pečení, kterou pořádně vymažu máslem. Pro dodržení "bezlepkové" úpravy jí vysypu kakaem, aby se během pečení korpus nepřilepil a naliju do ní těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 40 - 45 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo. Po upečení nechám korpus vystydnout při pokojové teplotě a až pak ho obrácením formy vyklopím na připravenou desku na krájení. Odkrojím ostrým nožem tolik porcí koláče, kolik budu s krémem a šlehačkou servírovat.

VANILKOVÁ OMÁČKA A ŠLEHAČKA

V nerezové misce si vyšlehám dva žloutky s třtinovým cukrem, pokud se cukr zcela nerozpustí. Mléko se semínky z vanilkového lusku (nebo s vanilkovou pastou) přivedu v rendlíku k varu, na chvíli odstavím a přimíchám do žloutkové směsi. Omáčku pak za stálého míchání metličkou na plotně zahřeji do mírného zhoustnutí.

Vysokoprocentní smetanu ke šlehání vyšlehám do tuhé šlehačky a můžu servírovat kompletní dezert.

Připravím si talíř s vysokým okrajem, do kterého dám kousek kaštanového koláče, kopeček šlehačky a vanilkový krém (omáčku). Můžu posypat na másle opečenými plátky kaštanů nebo na sucho opečenými jádry lískových oříšků.

Možná se vám bude hodit VIDEORECEPT

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu