#Kaštanový dort

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
gastany bezlepkac8 web
Sladké Bez lepku

gastany_bezlepkac9

#Kaštanový bezlepkový dort

 

6 - 8 45 min 1

Jednodušší recept na skvělý bezlepkový dort neexistuje. Pro upečení korpusu vám stačí jen 2 suroviny a když přidáte další dvě na krém, máte zaděláno na KAŠTANOVÝ DORT!

Jdu na to

Suroviny

Na korpus

  • 4 vajec
  • 1 kostka kaštanového pyré (200 - 250 g) - seženete v obchodech v mrazácích

Na 1.vrstvu krému

  • 1 vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr (dle sladkosti kaštanového pyré)
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 1 - 2 lžíce holandského kakaa

Na 2.vrstvu

  • 2 smetany na šlehání (2 x 250 ml)
  • 1 kostka kaštanového pyré (200 g)
  • 2 vanilkové cukry

Na dozdobení

  • 1 - 2 uvařené a nastrouhané kaštany
  • případně nastrouhaná čokoláda

Postup

Kaštanové pyré se dá koupit jenom mražené, proto si jej nechám rozmrazit a s korpusem začnu až když je opravdu povolené.

Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky do dvou větších misek. Žloutky rozšlehám se semínky z vanilkového lusku, nebo s vanilkovým cukrem a postupně přidávám změklé kaštanové pyré. I když do původního receptu nepatří, přidávám pro hezčí barvu 2 lžíce holandského kakaa. Někdy cukr nahrazuji agavé sirupem.

V druhé míse si vyšlehám bílky do opravdu tuhého sněhu. Musím mít jistotu, že sníh drží, jinak mi korpus nenabyde na výšce při pečení a spadne. Postupně a velice jemně zapracuju do sněhu kaštanovou směs a mám hotovo. Tedy mohlo by být hotovo, ale pokud chcete mít korpus vymazlený, můžete ještě pokračovat dál. Já posledně přidala kůru z jednoho pomeranče. Hezky doladí chuť korpusu a skvěle se hodí k zemité chuti kaštanů a kakaa.

Připravím si dortovou formu přibližně o průměru 20 cm a pořádně ji vymažu máslem. Pro dodržení "bezlepkové" úpravy ji vysypu kakaem, aby se mi korpus nepřilepil při pečení a naliju do ní těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.

Korpus nechám vystydnout při pokojové teplotě. Když bych ho dala ven (zejména v zimním období při velkém teplotním rozdílu), mohl by mi rychle klesnout.

Korpus mám hotový a dá se už takhle servírovat. Stačí ho posypat kakaem, ozdobit čerstvými malinami a podávat třeba s vanilkovým šodó nebo s kopečkem šlehačky.

Ale můžete si z něj rovno udělat skvělý dort! 

Na krém nechám povolit další kostku kaštanového pyré. Ve větší míse si vyšlehám jednu smetanu do tuhé šlehačky, přidám vanilkový cukr (nebo agavé sirup) a postupně zapracuji do šlehačky změklou kostku kaštanového pyré. Krém navrstvím na vychlazený korpus.

V další misce si vyšlehám poslední smetanu do tuhé šlehačky, přidám vanilkový cukr (nebo agavé sirup) a navrstvím na kaštanový krém. Uhladím a posypu přes sítko holandským kakaem a když mám doma pečené kaštany, tak jeden až dva jemně nastrouhám na dozdobení. Přidám tak dortu chuť i pečeného kaštanu.

Co by se vám mohlo hodit?

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 27.3.2022
Gaštanové pyré máme veľmi radi. Pohár so šľahačkou a nastrúhaným gaštanovým pyré je moje detstvo!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení