#Kaštanový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Kaštanový bezlepkový dort
Jednodušší recept na skvělý bezlepkový dort neexistuje. Pro upečení korpusu vám stačí jen 2 suroviny a když přidáte další dvě na krém, máte zaděláno na KAŠTANOVÝ DORT!
Suroviny
Na korpus
- 4 vajec
- 1 kostka kaštanového pyré (200 - 250 g) - seženete v obchodech v mrazácích
Na 1.vrstvu krému
- 1 vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr (dle sladkosti kaštanového pyré)
- kůra z jednoho pomeranče
- 1 - 2 lžíce holandského kakaa
Na 2.vrstvu
- 2 smetany na šlehání (2 x 250 ml)
- 1 kostka kaštanového pyré (200 g)
- 2 vanilkové cukry
Na dozdobení
- 1 - 2 uvařené a nastrouhané kaštany
- případně nastrouhaná čokoláda
Postup
Kaštanové pyré se dá koupit jenom mražené, proto si jej nechám rozmrazit a s korpusem začnu až když je opravdu povolené.
Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky do dvou větších misek. Žloutky rozšlehám se semínky z vanilkového lusku, nebo s vanilkovým cukrem a postupně přidávám změklé kaštanové pyré. I když do původního receptu nepatří, přidávám pro hezčí barvu 2 lžíce holandského kakaa. Někdy cukr nahrazuji agavé sirupem.
V druhé míse si vyšlehám bílky do opravdu tuhého sněhu. Musím mít jistotu, že sníh drží, jinak mi korpus nenabyde na výšce při pečení a spadne. Postupně a velice jemně zapracuju do sněhu kaštanovou směs a mám hotovo. Tedy mohlo by být hotovo, ale pokud chcete mít korpus vymazlený, můžete ještě pokračovat dál. Já posledně přidala kůru z jednoho pomeranče. Hezky doladí chuť korpusu a skvěle se hodí k zemité chuti kaštanů a kakaa.
Připravím si dortovou formu přibližně o průměru 20 cm a pořádně ji vymažu máslem. Pro dodržení "bezlepkové" úpravy ji vysypu kakaem, aby se mi korpus nepřilepil při pečení a naliju do ní těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.
Korpus nechám vystydnout při pokojové teplotě. Když bych ho dala ven (zejména v zimním období při velkém teplotním rozdílu), mohl by mi rychle klesnout.
Korpus mám hotový a dá se už takhle servírovat. Stačí ho posypat kakaem, ozdobit čerstvými malinami a podávat třeba s vanilkovým šodó nebo s kopečkem šlehačky.
Ale můžete si z něj rovno udělat skvělý dort!
Na krém nechám povolit další kostku kaštanového pyré. Ve větší míse si vyšlehám jednu smetanu do tuhé šlehačky, přidám vanilkový cukr (nebo agavé sirup) a postupně zapracuji do šlehačky změklou kostku kaštanového pyré. Krém navrstvím na vychlazený korpus.
V další misce si vyšlehám poslední smetanu do tuhé šlehačky, přidám vanilkový cukr (nebo agavé sirup) a navrstvím na kaštanový krém. Uhladím a posypu přes sítko holandským kakaem a když mám doma pečené kaštany, tak jeden až dva jemně nastrouhám na dozdobení. Přidám tak dortu chuť i pečeného kaštanu.