#Jablečno-bezové řezy

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Jablečno-bezové řezy | Kristína Nemčková
Sladké

b́aza_MAIL5

#Jablečno-bezové řezy

 

30 60 min 2

Bez černý, neboli bezinka, je nejstarší léčiva bylina u nás. Roste volně v přírodě a léčivé účinky mají lístky, květy i plody. Já ráda sbírám právě aromatické květy a dělám z nich sirup pro sestru, kyselejší marmeládu a ocet. Teď jsem zkusila v bezové šťávě podusit jablka pro tento lehký letní koláč a vyplatilo se. Zkuste si upéct tyto jablečno-bezové řezy na celý plech a i tak jich bude málo :)

 

Jdu na to

Suroviny

Na korpus

  • 4 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 150 ml mléka
  • 130 g hladké mouky
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1 prášek na pečení

Na jablečnou střední vrstvu

  • 1 kg jablek
  • 200 - 300 ml bezového sirupu
  • 1 vanilkový lusk (vanilkový cukr)
  • 6 - 8 plátků želatíny

Na vrchní tvarohovou vrstvu

  • 2 (400 ml) smetany ke šlehání 33% tuku
  • 2 vaničky (400 ml) plnotučného tvarohu
  • 100 ml bezového sirupu
  • 3 - 4 plátků želatíny
  • práškový cukr na dochucení

Postup

Oddělím si bílky od žloutků. Do misky se žloutky přidám cukr a vyšlehám do pěny. Postupně přimíchávám olej, mléko a obě mouky smíchané s práškem na pečení. 

Ve vedlejší misce vyšlehám z bílků tuhý sníh a pomocí cukrářské stěrky ho jemně zapracuju do žloutkového těsta. 

Připravím si velký hlubší plech na pečení s rozměrem 40 x 30 cm, který vymažu máslem, vysypu hrubou moukou nebo krupicí a naleju do něj hotové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na 20 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo. Upečený korpus vytáhnu z trouby a nechám vystydnout.

Během pečení korpusu si očistím škrabkou jablka od slupky, středy zbavím jádřinců a nastrouhám je na největších otvorech struhadla do rendlíku. Promíchám se šťávou z půlky citronu, aby mi jablka hned nezhnědly, přidám semínka z vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr) a podleju přibližně 200 ml bezové šťávy (když nemám sirup k dispozici, ale čerstvé bezové květy - musím počítat s časem na louhování bezových květů v jablečném džusu minimálně pár hodin). Jablka nechám dusit na mírném plameni do jejich změknutí. Nesladím, protože jablka i bezová šťáva jsou sladké a chci zachovat jejich chuť. V malé misce si během dušení jablek namočím do studené vody plátky želatiny a přidám je do směsi, když jsou jablka uvařená a měkká. Já používám běžně dostupnou želatinu od Dr. Oetker, nejlépe v plátcích. Odstavím z plotny a důkladně vařečkou promíchám, aby se želatina zcela rozpustila. Směs nechám vychladnout a dám ji na chvíli i do lednice mírně ztuhnout.

Vrhnu se na krém. Nejdřív namočím plátky želatiny do misky se studenou vodou a v kastrůlku si nechám ohřát bezový sirup, do kterého zamíchám nabobnanou želatinu. Míchám dokud se želatina zcela nerozpustí. Odstavím a nechám vystydnout. Smetanu s vyšším podílem tuku (33%) vyšlehám do tuhé šlehačky, přimíchám plnotučný tvaroh a přidám bezový sirup se želatinou. Ten mi tvarohovou směs dosladí a dochutí. V případě potřeby můžu dochutit moučkovým cukrem. Tvarohovou směs dám na chvíli do lednice do doby vrstvení.

Když mám hotový a vychlazený korpus, jablečnou směs a tvarohovou šlehačku, pustím se do vrstvení. Na korpus, ponechán v plechu, ve kterém se pekl, navrstvím dušená jablka a pomocí cukrářské špachtle je rovnoměrně rozložím a uhladím. Na ně navrstvím tvarohovou šlehačku a čistou špachtli tuto vrstvu rovnoměrně uhladím. Celý plech dám do lednice vychladit nejlépe do druhého dne.

Vychlazený koláč nožem nařežu na stejně velké kousky (čtverce) a servíruji. Nic víc není třeba :)

Co by se vám mohlo hodit?

5
1x
4
0x
3
1x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
3
J Avatar autora | 3.6.2022
Zdravim Kristi! Dnes jsem kolac zkusila, chutove vyborny, ale zelatina bohuzel v jablcich neztuhla. Udelala jsem vse podle navodu. A take ve slehacce zustaly kusy zelatiny, nesly rozmichat.. napsala byste k receptu jakou znacku zelatiny jste pouzila? Dekuji Janca
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 3.6.2022
Dobrý den, moc děkuji za upozornění, při popisu krému to nebylo zcela zřejmé, jak želatínu zapracovat. Upravila jsem popis. Co se týče želatíny, používám běžně dostupné plátky od Dr.Oetker. Koláč je zapotřebí nechat vychladit, nejlépe do druhého dne a měly by vrstvy ztuhnout. Moc mě mrzí, že vám napoprvé nevyšel :(
5
J Avatar autora | 1.6.2022
Koláč vyzkouším a dám vědět. Nenapadlo mě doplnit o bezovou chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení