#Vafle
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vafle
O víkendu si rádi dopřejeme sladké snídaně. Nejčastěji si pečeme croissanty nebo VAFLE. Abyste si na nich mohli pochutnat i vy, sepsala jsem pro vás náš osvědčený recept na křehké a jemné vaflové těsto.
Suroviny
Na přibližně 10-12 vaflí
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 75 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 balení prášku do pečiva (kypřící prášek)
- 500 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
Na servis
- 1 smetana na šlehání (33%)
- tvaroh
- čerstvé ovoce
- vanilkový cukr
Postup
V kastrůlku si nechám rozehřát máslo. Ve větší míse smíchám všechny sypké suroviny (mouku, cukr, sůl a kypřící prášek) a přiliju rozehřáté máslo, mléko a celá vejce. Na elektrickém šlehači zvolím mírný stupeň a vše vyšlehám do hladkého řídkého těsta.
Zapojím si vaflovač a nechám ho rozehřát. Vaflovač není nutné pomazávat a promašťovat. Díky tomu, že je v těstě máslo, se nemusíte bát připálení. Hned tedy začnu nalévat těsto a peču dozlatova (doba pečení záleží na výkonu vaflovače).
Počet vaflí se odvíjí od vášho vaflovače, ja používám standartní velikost obdélníku a tato dávka těsta mi vystačí na přibližně 12 vaflí.
Vafle podávám s pěnou z čerstvého ovoce. Rozmixuju ovoce (jahody, rybíz nebo maliny) a jemně zašlehám do vyšlehané šlehačky. Někdy přidávám i tvaroh nebo bílý jogurt. Vše zasypu čerstvým ovocem, na fotce granátovým jablkem a ozdobím mikrobylinkami nebo jedlými kytkami.