Piniové ořechy (100 g)
Piniové oříšky mají jemnou, máslovou chuť a jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerály. Využívají se na saláty, těstoviny, omáčky, polévky i dezerty, kterým dodávají jemnou máslovo-oříškovou chuť a křupavý prvek.
Obsah balení: 100 g v uzavíratelném sáčku
Kategorie: | Dobroty a dochucovadla |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Hmotnost: | 0.1 kg |
Piniové ořechy (100 g)
na salát, těstoviny a dezerty
Piniové ořechy, známé také jako piniové semínka, jsou jedlá semena borovic, které rostou v šiškách. Mají jemnou, máslovou chuť a jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerály.
Piniové ořechy jsou všestrannou ingrediencí, která se hojně využívá v kuchyni po celém světě. Jsou oblíbené v italské, středomořské a asijské kuchyni. Používají se v různých pokrmech jako jsou saláty, těstoviny, omáčky, pestos a dezerty.
Piniové oříšky doporučuji před podáváním opéct na rozehřáté suché pánvi. Získají tím intenzivnější chuť i extra křupavost.
- Složení: 100% piniové semínka
- Obsah balení: 100 g v uzavíratelném sáčku
- Skladování: uzavřené na suchém a tmavém místě (nejlépe v lednici nebo mrazáku)
- Datum spotřeby: minimální trvanlivost je uvedena na obalu
Piniové ořechy uchovávejte v chladu a suchu, nejlépe v uzavíratelném obalu v lednici nebo mrazáku, aby si co nejdéle zachovaly svou čerstvost a chuť.
Piniové oříšky jsou jednou z nejstarších potravin, které lidé konzumovali. Jejich historie sahá až do doby paleolitu. Byly důležitou součástí stravy starověkých civilizací, včetně Řeků a Římanů, kteří je považovali za delikatesu. Ve starověkém Římě byly piniové oříšky součástí různých pokrmů a dokonce se používaly jako afrodiziakum. Dodnes jsou piniové oříšky ceněné pro svou výživovou hodnotu, jemnou máslovou chuť a všestrannost v kuchyni.
Piniové semínka se získávají z určitých druhů borovic jako je borovice kamenná (Pinus pinea) v oblasti Středomoří, borovice čínská (Pinus armandii), borovice korejská (Pinus koraiensis) ve východní Asii, a také z borovice americké (Pinus edulis) v Severní Americe. Tyto stromy dorůstají až do výšky 30 m. Jejich šištice mají válcovitý tvar a obsahují semínka, tedy piniové oříšky. Jejich chuť je velmi jemná a lahodná. Jsou zdrojem vitaminu K, vitaminu E, hořčíku a zinku.
Piniové ořechy Salvia pocházejí z pečlivě vybraných plantáží, kde se sklízí a úroda zpracovává s důrazem na zachování její vysoké kvality a čerstvosti.
proč je cena vyšší?
Celý proces od sběru šišek až po získání čistých piniových ořechů je velmi pracný, náročný a časově nákladný, vyžadující pečlivost a trpělivost - což je hlavní důvod, proč jsou piniové oříšky dražší než mnoho jiných druhů ořechů. Probíhá takto:
-
Ruční sbírání šišek z 30 metrů vysokých stromů borovice pinie,
-
Sušení šišek zabere několik týdnů až měsíců. Suší se na slunci nebo v sušárnách a během sušení se šišky postupně otevírají a uvolňují svá semínka (piniové ořechy),
-
Vytřepávání ořechů z dostatečně suchých a otevřených šišek probíhá ručně nebo s pomoci speciálních strojů,
-
Čištění a loupání, protože ořechy z pinie jsou stále v tvrdé skořápce. Ořechy se musí čistit a poté se z nich opatrně odstraní skořápky tak, aniž by se poškodila jejich jemná jádra uvnitř. Toto loupání je často prováděno ručně, což zvyšuje časovou náročnost,
-
Kontrola kvality a balení probíhá na konci procesu a piniové ořechy se třídí podle velikosti a kvality a balí se do prodejních balení.
inspirace na recepty
Piniové oříšky se nejčastěji využívají na:
- Pesto, které se jednoduše připraví z čerstvých lístku bazalky nebo třeba medvědího česneku, stroužkem česneku, parmazánu, olivového oleje a dostatečného množství piniových ořechů. Hotové pesto lze využít jako omáčku na těstoviny nebo jako příchuť do sendvičů a salátů.
- Saláty, kterým piniové oříšky dodají extra křupavý prvek a příjemnou máslovou chuť.
- Pečení - do receptů na chleba, sušenky nebo koláče, kterým dodávají piniové ořechy jemnou oříškovou chuť.
- Zdobení, na teplé i studené pokrmy, i dezerty a pro zvýraznění chutě oříšků je doporučuji opéct na suché rozehřáté pánvi.
- Snack, opečené piniové ořechy na suché rozehřáté pánvi do zlatova použijte jako samostatnou chutnou a zdravou svačinku nebo jako přísadu do müsli.
#Salát z grilovaného lilku
Na grilu opečený lilek, čerstvá rajčata, burrata nebo mozzarella, kapary, lístky čerstvé bazalky a na suché pánvi opečené piniové oříšky. Vše zakápnuto kvalitním olivovým olejem a balzamikovým octem. Osolit a opepřit Kampotským pepřem. Skvělá letní večeře ke sklence bílého vína na terase.
Do jakéhokoli salátu využijete piniové oříšky, dodají mu křupavost.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Salvia Paradise je česká značka specializující se na výrobu a prodej vysoce kvalitních přírodních produktů, bylinných doplňků a zdravé výživy. Značka byla založena s cílem vyrábět čistě přírodní produkty bez chemických přísad a tak si zakládá na pečlivém výběru surovin a jejich šetrném zpracování, aby byla zachována jejich přirozená účinnost a kvalita.
Široký sortiment bylinných čajů, tinktur, extraktů, koření, superpotravin a dalších doplňků stravy, které jsou vyrobeny podle tradičních receptur a moderních vědeckých poznatků, bez umělých barviv, konzervantů a dalších chemických látek, což zajišťuje jejich čistotu a zachová jejich vlastnosti.