#Vegetariánská paštika
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vegetariánská paštika
Tento recept na VEGETARIÁNSKOU PAŠTIKOU vznikl při přípravě mé první degustační večeře. Držela jsem se konceptu #UPGRADE kuchařky a chtěla netradičním způsobem připravit něco zcela tradičního. Paštika je známá chutí jater. Moje #UPGRADE verze je chuťově podobná, ale játra ani žádné maso jsem nepoužila. Hlavními ingrediencemi jsou čočka, žampiony a vlašské ořechy.
Suroviny
Na paštiku
- 300-400 g zelené francouzské čočky
- olivový olej
- 200 g másla pro výrobu hnědého (oříškového) másla
- 2 velké šalotky
- 250 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- čerstvé bylinky: rozmarýn, šalvěj, tymián
- sůl a pepř
- 2 lžíce třtinového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 2 lžíce brandy (cherry)
- možnost využít i olej z vlašských ořechů
- citronová šťáva (podle chuti)
Na namazání
- bruschetta nebo pide chléb nebo chleba
Postup
V osolené vodě si doměkka uvařím čočku dle návodu na obalu.
Mezitím si připravím hnědé (oříškové) máslo, neboli beurre noisette. Máslo vyklopím do rendlíku a nechám pomalu přepouštět na středním plameni. Jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu. Počkám, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu, a začne vonět po oříšcích. V tu chvíli ho odstavím a přeliju přes sítko s gázou do nerezové misky.
Na pánvi si na troše olivového oleje opeču nakrájené šalotky. Po chvíli přidám na plátky nakrájené žampiony, nasekaný česnek a bylinky. Opékám na středním plameni. Přidám cukr, nechám zkaramelizovat, přidám brandy a dochutím solí.
V mixéru si do hladka rozmixuju uvařenou čočku společně se žampiony, vlašskými ořechy a postupně přilévám hnědé máslo. Dle své chuti dochutím solí, pepřem a citronovou šťávou. Dám si pozor na to, že čím je čočka chladnější, tím je hutnější a sušší. Proto se nebojím přidat víc tekutiny (vody z vývaru čočky, citronovou šťávu nebo máslo nebo olej z vlašských ořechů).
Paštiku můžu hned po vychladnutí podávat na chlebu, nebo si ji dám do zavařovací skleničky, zaliju trochou rozpuštěného hnědého másla, a odložím do lednice na později.