#Vegetariánská paštika

Tento recept vznikl při přípravě mé první degustační večeře. Držela jsem se konceptu #UPGRADE kuchařky a chtěla netradičním způsobem připravit něco zcela tradičního. Paštika je známá chutí jater. Moje #UPGRADE verze je chuťově téměř k nerozeznání, ale játra jsem nepoužila. Nepoužila jsem vlastně žádné maso. Hlavními ingrediencemi jsou čočka, žampiony a vlašské ořechy. Vyzkoušejte tuto VEGETARIÁNSKOU PAŠTIKU a napište mi, jak vám chutnala. Tento recept najdete i v receptáři My #UPGRADE.

IG_pastika4

Suroviny

Na paštiku

  • 300-400 g zelené francouzské čočky
  • olivový olej
  • 200 g másla pro výrobu hnědého (oříškového) másla 
  • 2 velké šalotky
  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky: rozmarýn, šalvěj, tymián
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce brandy (cherry)
  • možnost využít i olej z vlašských ořechů
  • citronová šťáva (podle chuti)

Na namazání

Recept

V osolené vodě si doměkka uvařím čočku dle návodu na obalu.

Mezitím si připravím hnědé (oříškové) máslo, neboli beurre noisette. Máslo vyklopím do rendlíku a nechám pomalu přepouštět na středním plameni. Jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu. Počkám, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu, a začne vonět po oříšcích. V tu chvíli ho odstavím a přeliju přes sítko s gázou do nerezové misky.

Na pánvi si na troše olivového oleje opeču nakrájené šalotky. Po chvíli přidám na plátky nakrájené žampiony, nasekaný česnek a bylinky. Opékám na středním plameni. Přidám cukr, nechám zkaramelizovat, přidám brandy a dochutím solí.

V mixéru si do hladka rozmixuju uvařenou čočku společně se žampiony, vlašskými ořechy a postupně přilévám hnědé máslo. Dle své chuti dochutím solí, pepřem a citronovou šťávou. Dám si pozor na to, že čím je čočka chladnější, tím je hutnější a sušší. Proto se nebojím přidat víc tekutiny (vody z vývaru čočky, citronovou šťávu nebo máslo nebo olej z vlašských ořechů). 

Paštiku můžu hned po vychladnutí podávat na chlebu, nebo si ji dám do zavařovací skleničky, zaliju trochou rozpuštěného hnědého másla, a odložím do lednice na později.

Můj tip

Paštiku nejčastěji podávám na chlebovém chipsu, nebo v bramborové lokši (recept najdete v mé kuchařce #UPGRADE). Stačí jen opravdu tence odříznou plátek chleba a opéct ho v toustovači. Pomocí cukrářského sáčku ozdobím chips paštikou, a přidám kapičku brusinkového džemu. Dozdobím brusinkovým prachem. A nebo paštiku jednoduše natřu na jemně opečený plátek chleba, a posypu čerstvými bylinkami. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE