#Vegetariánská paštika

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Vegetariánská paštika | Kristína Nemčková
Vegetariánské Pomazánka Slané

IG_pastika4

#Vegetariánská paštika

 

4 - 6 35 min 1

Tento recept na VEGETARIÁNSKOU PAŠTIKOU vznikl při přípravě mé první degustační večeře. Držela jsem se konceptu #UPGRADE kuchařky a chtěla netradičním způsobem připravit něco zcela tradičního. Paštika je známá chutí jater. Moje #UPGRADE verze je chuťově podobná, ale játra ani žádné maso jsem nepoužila. Hlavními ingrediencemi jsou čočka, žampiony a vlašské ořechy.

Jdu na to

Suroviny

Na paštiku

  • 300-400 g zelené francouzské čočky
  • olivový olej
  • 200 g másla pro výrobu hnědého (oříškového) másla 
  • 2 velké šalotky
  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky: rozmarýn, šalvěj, tymián
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce brandy (cherry)
  • možnost využít i olej z vlašských ořechů
  • citronová šťáva (podle chuti)

Na namazání

Postup

V osolené vodě si doměkka uvařím čočku dle návodu na obalu.

Mezitím si připravím hnědé (oříškové) máslo, neboli beurre noisette. Máslo vyklopím do rendlíku a nechám pomalu přepouštět na středním plameni. Jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu. Počkám, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu, a začne vonět po oříšcích. V tu chvíli ho odstavím a přeliju přes sítko s gázou do nerezové misky.

Na pánvi si na troše olivového oleje opeču nakrájené šalotky. Po chvíli přidám na plátky nakrájené žampiony, nasekaný česnek a bylinky. Opékám na středním plameni. Přidám cukr, nechám zkaramelizovat, přidám brandy a dochutím solí.

V mixéru si do hladka rozmixuju uvařenou čočku společně se žampiony, vlašskými ořechy a postupně přilévám hnědé máslo. Dle své chuti dochutím solí, pepřem a citronovou šťávou. Dám si pozor na to, že čím je čočka chladnější, tím je hutnější a sušší. Proto se nebojím přidat víc tekutiny (vody z vývaru čočky, citronovou šťávu nebo máslo nebo olej z vlašských ořechů). 

Paštiku můžu hned po vychladnutí podávat na chlebu, nebo si ji dám do zavařovací skleničky, zaliju trochou rozpuštěného hnědého másla, a odložím do lednice na později.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení