#Turecký chléb pide

CHLÉB PIDE je skvělou alternativou klasického chleba nebo pečiva. Můžete z něj udělat výborný obložený sendvič, nebo ho přikusovat k salátům a polévkám. Je to tradiční turecká placka chleba zasypaná sezamem, která se nejčastěji připravuje v období ramadánu. Já jsem na něj narazila mezi nahranými recepty v Thermomixu, se kterým se teď v kuchyni seznamuju a bavím :) 

turkish_bread2_web

Suroviny

Na turecký chleba

  • 360 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
  • 20 g cukru krystal
  • 500 g hrubé mouky (plus na pomoučnění)
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 - 1 ½ čajové lžičky soli (podle chuti)
  • 1 vejce lehce vyšlehané s čajovou lžičkou vody - na potření

Na posypání

  • sezamová semínka
  • celý kmín 

Recept

Začnu přípravou kvásku - do misky naliju teplou vodu (měla by mít pokojovou teplotu, ne víc než 30°C), nadrobím 1/2 kostky čerstvého droždí, přisypu cukr, promíchám a nechám kvásek vzejít na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To trvá přibližně 10-15 minut. Ve větší míse si smíchám přes sítko prosetou mouku se solí a olivovým olejem. Přimíchám kvásek a v robotu nechám vypracovat lepivé těsto.

Mísu přikryju čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout 1,5 hodiny na teplém místě.

Já na míchání a kynutí těsta použila Thermomix. Je to opravdový pomocník v kuchyni. Nádoba nahřívá a hněte, na kynutí vám stačí následovat pokyny na barevném displeji.

Připravím si plech vyložený pečicím papírem. Když je těsto vykynuté, vyklopím ho na pomoučněný vál a rozdělím na 2 díly. Ruce si posypu moukou a z každého dílu si vytvaruju ovál, přibližně 28-30 cm dlouhý a přeložím ho na plech. S těstem pracuju velice opatrně a rychle, aby neztratilo na objemu. Opět přikryju čistou utěrkou a nechám kynout 30 minut.

Ve sklence si rozmíchám vajíčko s lžící vody a potřu s ním ovály před pečením. Zasypu sezamem nebo kmínem, použít se dají i slunečnicová semínka, nebo třeba nasekané ořechy.

Předehřeju si troubu na 225°C a peču 20 minut. Pokud by vaše trouba měla možnost pečení na 250°C, tak pečte na toto maximum přibližně 15-16 minut. Chleba je nejlepší v den upečení a proto se do něj doporučuju pustit hned po vystydnutí!

Můj tip

Pide chléb je možné použít i jako bruschettu, nakrájené plátky potřete panenským olivovým olejem a zapečte na grilu. Chléb si můžete připravit i jako chlebíčky natřené skvělou řepovou nebo tuňákovou pomazánkou.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni28

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarmaJenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!

4_RECEPTY_baner