V kuchyni mojí babičky Pavlínky, která se mnou udělala kuchařku #UPGRADE, je rozhodně na prvním místě kynuté těsto. Dělá ho často a ráda a když ji překvapí návštěva, nelení a zamísí nové, aby hostům nachystala něco dobrého. BANKETKY jsou její alternatíva k chlebíčkům a plní je česnekovou pomazánkou. Napadlo mě, že by se hodily i na přípravu miniburgerů. Tak pojďme na ně!
Suroviny
Na banketky (90 ks)
- 42 g droždí (standardní kostka droždí)
- 1 kg hladké mouky
- 6 lžiček cukru krystal
- 600 ml mléka
- 1 lžíce soli
- 100 ml oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce sezamových semínek
Recept
Do misky rozdrolím droždí, přidám lžíci hladké mouky, lžičku cukru, zaliju 50 ml vlažného mléka a na teplejším místě nechám vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem, zabere to přibližně 10 minut.
Do větší mísy vsypu mouku, sůl, cukr, přiliju vzešlý kvásek a pomalu začnu těsto vypracovávat v robotu. Postupně přilévám olej i mléko a hnětu v robotu asi 10 minut. Odstavím, posypu trochou mouky, přikryju utěrkou a nechám kynout na teplejším místě hodinu.
Vykynuté těsto vyválím na pomoučněném vále na tloušťku 1 cm a vykrajuju kolečka o průměru 3 cm. Kolečka pak skládám s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a potřený olejem. Každé kolečko potřu rozšlehaným vejcem, posypu sezamovými semínky a nechám ještě 10 minut kynout. Troubu rozehřeju na 180 °C a banketky v ní peču 15 minut.
Moje babička je nejraději plní česnekovou pomazánkou, kterou si připraví z nastrouhaného tvrdého sýru, pár lžic majonézy, špetky soli a z jednoho prolisovaného stroužku česneku.
Můj tip
Když vám zbydou banketky, protože jich napečete z 1 kg mouky opravdu mnoho, můžete je zamrazit a vytáhnout, až se vám budou hodit. Naplnit je můžete jakoukoliv pomazánkou nebo z nich udělat miniburgery.
Dobrou chuť,
vaše Kristína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!