#Banketky

V kuchyni mojí babičky Pavlínky, která se mnou udělala kuchařku #UPGRADE, je rozhodně na prvním místě kynuté těsto. Dělá ho často a ráda a když ji překvapí návštěva, nelení a zamísí nové, aby hostům nachystala něco dobrého. BANKETKY jsou její alternatíva k chlebíčkům a plní je česnekovou pomazánkou. Napadlo mě, že by se hodily i na přípravu miniburgerů. Tak pojďme na ně! 

banketky2

Suroviny

Na banketky (90 ks)

  • 42 g droždí (standardní kostka droždí)
  • 1 kg hladké mouky
  • 6 lžiček cukru krystal
  • 600 ml mléka
  • 1 lžíce soli
  • 100 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sezamových semínek 

Recept

Do misky rozdrolím droždí, přidám lžíci hladké mouky, lžičku cukru, zaliju 50 ml vlažného mléka a na teplejším místě nechám vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem, zabere to přibližně 10 minut. 

Do větší mísy vsypu mouku, sůl, cukr, přiliju vzešlý kvásek a pomalu začnu těsto vypracovávat v robotu. Postupně přilévám olej i mléko a hnětu v robotu asi 10 minut. Odstavím, posypu trochou mouky, přikryju utěrkou a nechám kynout na teplejším místě hodinu.

Vykynuté těsto vyválím na pomoučněném vále na tloušťku 1 cm a vykrajuju kolečka o průměru 3 cm. Kolečka pak skládám s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a potřený olejem. Každé kolečko potřu rozšlehaným vejcem, posypu sezamovými semínky a nechám ještě 10 minut kynout. Troubu rozehřeju na 180 °C a banketky v ní peču 15 minut.

Moje babička je nejraději plní česnekovou pomazánkou, kterou si připraví z nastrouhaného tvrdého sýru, pár lžic majonézy, špetky soli a z jednoho prolisovaného stroužku česneku. 

Můj tip

Když vám zbydou banketky, protože jich napečete z 1 kg mouky opravdu mnoho, můžete je zamrazit a vytáhnout, až se vám budou hodit. Naplnit je můžete jakoukoliv pomazánkou nebo z nich udělat miniburgery. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni38

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarmaJenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!

baner_recepty_kniha_general