#Banketky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Banketky
V kuchyni mojí babičky Pavlínky, která se mnou udělala kuchařku #UPGRADE, je rozhodně na prvním místě kynuté těsto. Dělá ho často a ráda a když ji překvapí návštěva, nelení a zamísí nové, aby hostům nachystala něco dobrého. BANKETKY jsou její alternatíva k chlebíčkům a plní je česnekovou pomazánkou. Napadlo mě, že by se hodily i na přípravu miniburgerů.
Suroviny
Na banketky (90 ks)
- 42 g droždí (standardní kostka droždí)
- 1 kg hladké mouky
- 6 lžiček cukru krystal
- 600 ml mléka
- 1 lžíce soli
- 100 ml oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce sezamových semínek
Na jednoduchou česnekovou pomazánku
- tvrdý sýr
- pár lžic majonézy
- špetka soli
- 1 strouček česneku
Postup
Do misky rozdrolím droždí, přidám lžíci hladké mouky, lžičku cukru, zaliju 50 ml vlažného mléka a na teplejším místě nechám vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem, zabere to přibližně 10 minut.
Do větší mísy vsypu mouku, sůl, cukr, přiliju vzešlý kvásek a pomalu začnu těsto vypracovávat v robotu. Postupně přilévám olej i mléko a hnětu v robotu asi 10 minut. Odstavím, posypu trochou mouky, přikryju utěrkou a nechám kynout na teplejším místě hodinu.
Vykynuté těsto vyválím na pomoučněném vále na tloušťku 1 cm a vykrajuju kolečka o průměru 3 cm. Kolečka pak skládám s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a potřený olejem. Každé kolečko potřu rozšlehaným vejcem, posypu sezamovými semínky a nechám ještě 10 minut kynout. Troubu rozehřeju na 180 °C a banketky v ní peču 15 minut.
Moje babička je nejraději plní česnekovou pomazánkou, kterou si připraví z nastrouhaného tvrdého sýru, pár lžic majonézy, špetky soli a z jednoho prolisovaného stroužku česneku.