#Švestkovo-makový koláč

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Švestkovo-makový koláč | Kristína Nemčková
Sladké

svestkovy_krehky-kolac

#Švestkovo-makový koláč

 

10 - 12 45 min 2

Tento koláč vznikl při jednom z mých experimentů v kuchyni. Od té doby si ale vydobyl čestné místo. Je to kombinace dvou druhů těst, křehkého máslového těsta a nadýchaného těsta plného máku. K tomu jsem přidala čerstvé švestky a byla to dobrota! Musím přiznat, že ŠVESTKOVO-MAKOVÝ KOLÁČ nestihl ani vystydnout.

Jdu na to

Suroviny

Na základní křehké těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g studeného másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky vody
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetička soli

Na nadýcháné makové těsto

  • 4 žloutky
  • 6 bílků
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletého máku
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • cca 10 švestek (blum)

Na servis

  • moučkový cukr

Postup

V mixéru rozmixuju všechny ingredience na křehké, základní, těsto. Směs spojím do bochánku, zabalím do potravinové fólie a dám odpočinout do lednice.

Na druhé těsto si oddělím žloutky od bílků do samostatných misek. V jedné vyšlehám do pěny žloutky s cukrem, přileju olej, mléko a postupně přisypávám hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Přidám namletý mák, skořicí a špetičku soli.

Vyšlehám si bílky do tuhého sněhu a jemně pomocí cukrářské stěrky je přimíchám k žloutkovému základu těsta.

Na desce si válečkem vyválím vychlazené máslové těsto a pomocí válečku ho přenesu do máslem vymazané kulaté formy na pečení (nejlépe s vlkovými okraji). Na něj naleju makové těsto a na vrch vyskládám očistěné a rozpůlené švestky nebo blumy.

Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 35 minut.

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem. 

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu