#Švestkovo-makový koláč

Tento koláč vznikl při jednom z mých experimentů v kuchyni. Od té doby si ale vydobyl čestné místo. Je to kombinace dvou druhů těst, křehkého máslového těsta a nadýchaného těsta plného máku. K tomu jsem přidala čerstvé švestky a byla to dobrota! Musím přiznat, že koláč nestihl ani vystydnout.  

Křehký švestkový koláč - Made by Kristína

Suroviny

Křehké, základní, těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g studeného másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky vody
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetička soli

Nadýcháné, makové, těsto

  • 4 žloutky
  • 6 bílků
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletého máku
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • cca 10 švestek/blumy

 

Recept

V mixéru rozmixuju všechny ingredience na křehké, základní, těsto. Směs spojím do bochánku, zabalím do fólie a dám odpočinout do lednice.
Na druhé těsto si oddělím žloutky od bílků do samostatných misek. V jedné vyšlehám do pěny žloutky s cukrem, přileju olej, mléko a postupně přisypávám hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Přidám namletý mák, skořicí a špetičku soli.

Vyšlehám si bílky do tuhého sněhu a jemně je přimíchám k žloutkovému základu těsta.

Na desce si vyválím vychlazené máslové těsto a pomocí válečku ho přenesu do kulaté formy na pečení. Na něj naleju makové těsto a na vrch vyskládám očistěné a rozpůlené švestky nebo blumy.

Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 35 minut. Po upečení nechám vystydnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem. 

 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Kristína Nemčková

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.