#Švestkovo-makový koláč

Tento koláč vznikl při jednom z mých experimentů v kuchyni. Od té doby si ale vydobyl čestné místo. Je to kombinace dvou druhů těst, křehkého máslového těsta a nadýchaného těsta plného máku. K tomu jsem přidala čerstvé švestky a byla to dobrota! Musím přiznat, že koláč nestihl ani vystydnout.  

svestkovy_krehky-kolac

Suroviny

Křehké, základní, těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g studeného másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky vody
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetička soli

Nadýcháné, makové, těsto

  • 4 žloutky
  • 6 bílků
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletého máku
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • cca 10 švestek/blumy

 

Recept

V mixéru rozmixuju všechny ingredience na křehké, základní, těsto. Směs spojím do bochánku, zabalím do fólie a dám odpočinout do lednice.
Na druhé těsto si oddělím žloutky od bílků do samostatných misek. V jedné vyšlehám do pěny žloutky s cukrem, přileju olej, mléko a postupně přisypávám hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Přidám namletý mák, skořicí a špetičku soli.

Vyšlehám si bílky do tuhého sněhu a jemně je přimíchám k žloutkovému základu těsta.

Na desce si vyválím vychlazené máslové těsto a pomocí válečku ho přenesu do kulaté formy na pečení. Na něj naleju makové těsto a na vrch vyskládám očistěné a rozpůlené švestky nebo blumy.

Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 35 minut. Po upečení nechám vystydnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem. 

 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.