#Švestkovo-makový koláč
Kategorie: | Recepty |
---|
#Švestkovo-makový koláč
Tento koláč vznikl při jednom z mých experimentů v kuchyni. Od té doby si ale vydobyl čestné místo. Je to kombinace dvou druhů těst, křehkého máslového těsta a nadýchaného těsta plného máku. K tomu jsem přidala čerstvé švestky a byla to dobrota! Musím přiznat, že ŠVESTKOVO-MAKOVÝ KOLÁČ nestihl ani vystydnout.
Suroviny
Na základní křehké těsto
- 300 g hladké mouky
- 250 g studeného másla
- 2 žloutky
- 2 lžičky vody
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetička soli
Na nadýcháné makové těsto
- 4 žloutky
- 6 bílků
- 150 g moučkového cukru
- 100 g mletého máku
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- špetka soli
- 2 lžičky skořice
- cca 10 švestek (blum)
Na servis
- moučkový cukr
Postup
V mixéru rozmixuju všechny ingredience na křehké, základní, těsto. Směs spojím do bochánku, zabalím do potravinové fólie a dám odpočinout do lednice.
Na druhé těsto si oddělím žloutky od bílků do samostatných misek. V jedné vyšlehám do pěny žloutky s cukrem, přileju olej, mléko a postupně přisypávám hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Přidám namletý mák, skořicí a špetičku soli.
Vyšlehám si bílky do tuhého sněhu a jemně pomocí cukrářské stěrky je přimíchám k žloutkovému základu těsta.
Na desce si válečkem vyválím vychlazené máslové těsto a pomocí válečku ho přenesu do máslem vymazané kulaté formy na pečení (nejlépe s vlkovými okraji). Na něj naleju makové těsto a na vrch vyskládám očistěné a rozpůlené švestky nebo blumy.
Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 35 minut.
Po upečení nechám vystydnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem.