#Steak & hranolky

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Steak a hranolky | Kristína Nemčková
Hovězí Slané Grilování

bedna_masa13

#Steak & hranolky

 

4 - 5 45 min 2

STEAK z masa vyzrálého metodou suchého zrání, tedy dry aged, nepotřebuje žádný komplikovaný recept, naopak! Vyplatí se vsadit na jednoduchost a zachovat tak výbornou chuť masa, kterou získalo suchým zráním, neboli stařením, kdy maso několik týdnů odpočívalo ve speciálních podmínkách a je díky tomu křehčí, měkčí a má intenzivnější chuť.

Jdu na to

Suroviny

Na 4 porce

Na bylinkovou omáčku (chimichurri)

  • 150 ml olivového oleje
  • 50 ml červeného vinného octa
  • hrst čerstvých bylinek - kopr, petrželová nať, oregano
  • stroužek česneku
  • sušená rajčata
  • paprička (kdo chce)
  • sůl a pepř

Na glazovanou zeleninu

  • 4 ks mrkve
  • 3 ks petržele
  • kopr
  • 1/2 lžíce cukru krystal
  • sůl
  • 1 lžíce másla

Na hranolky

  • brambory
  • vepřové sádlo
  • přepuštěné máslo
  • sůl

Na servis

Postup

Chimichurri

Připravím si bylinkovou omáčku, které se říká chimichurri (čte se čimičuri). Je to argentinská salsa, která krásné doplňuje a zvýrazňuje chuť hovězího masa.  Existuje mnoho receptů, takže se nic nestane, když si do ní přidáte chilli papričky nebo další bylinky, které vám chutnají.

Bylinky nasekám nadrobno, přidám k nim prolisovaný stroužek česneku, nadrobno nasekaná sušená rajčata, popřípadě chilli papričku. Když mám k dispozici hmoždíř, vše v něm rozemelu a zamíchám do oleje a octa. Na závěr dochutím solí a pepřem a mám hotovou omáčku.

Glazovaná zelenina

Očištěnou a na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev a petržel) zaliji v rendlíku vodou tak, aby byla ponořená. S vodou opatrně, opravdu stačí, aby byla zelenina ponořená jen lehce. Přimíchám sůl, 1/2 lžíce cukru krystal a celou lžíci másla a nechám odkryté pomalu vařit do změknutí zeleniny na "al dente" a odpaření tekutiny, aby mi vzniklo tzv. glazé (lesklá glazura). Zelenina díky glazování získá jemnou lesklou omáčku. Na závěr jsem doplnila snítky čerstvého kopru a popřípadě dochutím solí.

Belgické hranolky

Oloupu brambory a nakrájím je na hranolky. Propláchnu ve studené vodě a důkladně osuším čistou kuchyňskou utěrkou nebo papírovými utěrkami. V pánvi rozpálím sádlo s máslem v poměru 1:1 (originální recept uvádí hovězí tuk) na teplotu přibližně 130-135 °C a smažím hranolky 5 minut, pak vytáhnu. Hranolky nechám odležet přibližně 10 minut, kdy také vystydnou. Tuk v pánvi ohřeji na 160-170 °C a dopeču hranolky v druhé fázi. Hranolky ihned po vyndání osolím a ihned podávám. 

Maso

T-bone je jedna z nejlepších steakových partií, má v sobě křehkou svíčkovou a šťavnatou nízkou roštěnou. Dá se připravit jako jeden kus a servírovat na desce, ze které si každý vezme svůj kousek.

Maso si vyndám z lednice minimálně 15-20 minut před jeho přípravou. Těsně před pečením jsem maso potřela rostlinným olejem, pořádně osolila a opepřila a položila ho na rozpálenou suchou pánev. Peču z každé strany 6 minut a po upečení přemístím na dřevěné prkénko a nechám ho stejný čas odpočinout z každé strany 3 minuty (tj odpočívá 6 minut celkem). Otočením masa během odpočívání zabezpečím, že se rovnoměrně rozprostře šťáva uvnitř masa. Na závěr posypu vločkovou solí, která zvýrazní chuť masa a před podáváním rozřežu na menší části.

Servis

Hotové maso servíruji nejraději na dřevěném prkýnku a v miskách jednotlivé další komponenty. Každý si tak může naložit dle své chuti. Na obrázku je vidět i vepřové maso, které jsem si objednala spolu s T-bone v Bedně masa.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu