#Domácí piškoty (savoiardi)
Kategorie: | Recepty |
---|
#Savoiardi (piškoty)
Savoiardi je italský název pro dlouhé piškoty. Tyto sušenky byly vytvořeny ve vévodství Savojském (v oblasti Piemontu v Itálii) na počest návštěvy francouzského krále Karla VIII. na konci 15. století, kde se podávaly jako slavnostní dezert. Jejich lehkost, jemná struktura a schopnost nasáknout tekutinu z nich udělaly ikonickou sušenku pro vrstvené dezerty jako je tiramisu, charlotte nebo trifle. Chutnají i samotné ke kávě nebo čaji.

Suroviny
Na těsto
- 3 vejce
- 75 g krupicového nebo krystalového cukru
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 van.lusk)
- 95 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
Na dokončení
- 50 g moučkového cukru
Postup
Do samostatných misek si oddělím žloutky od bílků.
Bílky vyšlehám ručním mixérem s metličkami do tuhého sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr, až mi vznikne lesklý a hustý sníh.
Do žloutků pomocí silikonové stěrky zapracuji citronovou kůru, kterou si najemno nastrouhám Microplane struhadlem. Pro tento recept je jemnost nastrouhané kůry důležitá. Přidám vanilkový extrakt nebo semínka z jednoho vanilkového lusku, která si z lusku vyškrábnu ostrým nožem. Jemnými pohyby stěrkou opatrně přimíchám tuhý sníh a vše promíchám tak, aby se vše propojilo a směs zůstala nadýchaná.
Do vaječné směsi přes sítko proseju hladkou mouku, kukuřičný škrob a špetku soli. Opět silikonovou stěrkou opatrně promíchám – důležité je zachování lehkosti směsi, kterou si nese z vyšlehaných bílků.
Těsto na piškoty si přendám do cukrářského (trezírovacího) sáčku se špičkou s hladkým širokým otvorem (Ø 1–1,5 cm), který si zachytím o okraje vysoké nádoby (například odměrky). Ta mi zaručí stabilní pozici sáčku a lépe se mi do něj přendá krém pomocí stěrky a taky zachytím vše, co přes špičku ze sáčku vyteče během jeho plnění.
Pečicí plech vystelu papírem na pečení nebo silikonovou podložkou AirMat a pomocí sáčku na něj aplikuji těsto ve stejných délkách, přibližně 10–12 cm, přičemž mezi piškoty udržuji rozestup přibližně 1–2 cm. Z dávky mi vyjde cca 30 dlouhých piškotů.
Do jemného sítka si dám moučkový cukr a ten rovnoměrně proseju přes piškoty na plechu a nechám působit 5 minut. Cukr se na těstě rozpustí a bude vypadat mokře. Tento krok zopakuji a opět popráším moučkovým cukrem. Tímto vznikne během pečení charakteristická kůrka na piškotech.
Plech s piškoty dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a peču 10 minut. Po této době plech otočím o 180° a peču dalších 5 minut, abych docílila rovnoměrnosti propečení. Vyndám z trouby a nechám cca 5 minut vychladnout. Pomocí zahnuté kovové špachtle piškoty odlepím od podložky a nechám zcela vychladnout.
Takto upečené savoiardi jsou připravené k použití do receptů jako je:
- tiramisu – klasický italský recept
- jahodové tiramisu
- pistáciové tiramisu
- nepečený jablečný dort
Pokud chci piškoty uskladnit, nechám pečicí troubu vychladnout na 100 °C. Plech se savoiardi vrátím do trouby a nechám je tam přibližně hodinu vysušit. Vysušené piškoty skladuji v uzavíratelné nádobě až 2–4 týdny.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.