#Domácí piškoty (savoiardi)

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
piskoty3
Sladké Cukroví

Savoiardi

#Savoiardi (piškoty)

30 - 35 40 min 2

Savoiardi je italský název pro dlouhé piškoty. Tyto sušenky byly vytvořeny ve vévodství Savojském (v oblasti Piemontu v Itálii) na počest návštěvy francouzského krále Karla VIII. na konci 15. století, kde se podávaly jako slavnostní dezert. Jejich lehkost, jemná struktura a schopnost nasáknout tekutinu z nich udělaly ikonickou sušenku pro vrstvené dezerty jako je tiramisu, charlotte nebo trifle. Chutnají i samotné ke kávě nebo čaji.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na těsto

  • 3 vejce
  • 75 g krupicového nebo krystalového cukru
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 van.lusk)
  • 95 g hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli 

Na dokončení

  • 50 g moučkového cukru

Postup

Do samostatných misek si oddělím žloutky od bílků.

Bílky vyšlehám ručním mixérem s metličkami do tuhého sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr, až mi vznikne lesklý a hustý sníh.

Do žloutků pomocí silikonové stěrky zapracuji citronovou kůru, kterou si najemno nastrouhám Microplane struhadlem. Pro tento recept je jemnost nastrouhané kůry důležitá. Přidám vanilkový extrakt nebo semínka z jednoho vanilkového lusku, která si z lusku vyškrábnu ostrým nožem. Jemnými pohyby stěrkou opatrně přimíchám tuhý sníh a vše promíchám tak, aby se vše propojilo a směs zůstala nadýchaná.

Do vaječné směsi přes sítko proseju hladkou mouku, kukuřičný škrob a špetku soli. Opět silikonovou stěrkou opatrně promíchám – důležité je zachování lehkosti směsi, kterou si nese z vyšlehaných bílků.

Těsto na piškoty si přendám do cukrářského (trezírovacího) sáčku se špičkou s hladkým širokým otvorem (Ø 1–1,5 cm), který si zachytím o okraje vysoké nádoby (například odměrky). Ta mi zaručí stabilní pozici sáčku a lépe se mi do něj přendá krém pomocí stěrky a taky zachytím vše, co přes špičku ze sáčku vyteče během jeho plnění.

Pečicí plech vystelu papírem na pečení nebo silikonovou podložkou AirMat a pomocí sáčku na něj aplikuji těsto ve stejných délkách, přibližně 10–12 cm, přičemž mezi piškoty udržuji rozestup přibližně 1–2 cm. Z dávky mi vyjde cca 30 dlouhých piškotů.

Do jemného sítka si dám moučkový cukr a ten rovnoměrně proseju přes piškoty na plechu a nechám působit 5 minut. Cukr se na těstě rozpustí a bude vypadat mokře. Tento krok zopakuji a opět popráším moučkovým cukrem. Tímto vznikne během pečení charakteristická kůrka na piškotech.

Plech s piškoty dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a peču 10 minut. Po této době plech otočím o 180° a peču dalších 5 minut, abych docílila rovnoměrnosti propečení. Vyndám z trouby a nechám cca 5 minut vychladnout. Pomocí zahnuté kovové špachtle piškoty odlepím od podložky a nechám zcela vychladnout.

Takto upečené savoiardi jsou připravené k použití do receptů jako je:

Pokud chci piškoty uskladnit, nechám pečicí troubu vychladnout na 100 °C. Plech se savoiardi vrátím do trouby a nechám je tam přibližně hodinu vysušit. Vysušené piškoty skladuji v uzavíratelné nádobě až 2–4 týdny.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: