#Tiramisu

Víte, jaký význam se ukrývá ve slově TIRAMISU? Vzniklo ze spojení tirame su, ve volném překladu něco jako “vytáhni mě”, nebo “povzbuď mě”. Každopádně je po tomto dezertu vždy skvělá nálada! Možná to bude kombinaci likéru a silného espressa.

tiramisu4

Suroviny

Na tiramisu

  • 3 žloutky
  • 2 celé vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 750 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml koňaku Grand Marnier
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 500 ml studené silné kávy (espresso)
  • 50 ml kávového likéru Kahlúa nebo Amaretto
  • 50 ks savoiardi (speciální italské piškoty)
  • tmavé kakao

Recept

Začínám s kávou - pro sebe i na tento dezert. V kávovaru udělám několik espresso káv (500 ml). Když nemám kávovar, můžu nahradit i silnou filtrovanou kávou. Kávu nechám vystydnout a připravím si krém. 

V kovové misce nad vařící vodou, tedy na vodní lázni, vyšlehám společně žloutky, vajíčka a cukr. Počkám, než dosáhne směs teploty přibližně 50-55 °C, pak mám hotovo. Dávám si pozor, aby teplota nebyla vyšší, pak by se vajíčka uvařila a směs by se nedala použít. Tímto procesem zajistím pasterizaci vajec, aby v dezertu vydržela a nezpůsobila žádné zdravotní komplikace. Vajíčkovou směs pak rychle zchladím ponořením misky do ledové lázně.

V další míse vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a přimíchám mascarpone. Přidám pomerančový koňak Grand Marnier a nastrouhanou kůru z pomeranče. Doporučuji použít opravdu tento koňak, dodá Tiramisu specifickou pomerančovou chuť. Jemně přimíchám vajíčkovou směs a krém mám hotový.

Do vychlazené kávy přimíchám kávový likér. 

Připravím si větší nádobu na tiramisu (já používám skleněnou zapékací mísu) a začnu s vrstvením. Každou piškotu namočím do espressa tak rychle, aby se mi nepromočila a vyskládám první vrstvu savoiardů do nádoby. Přiznám se, že savoiardi kupuji hotové, ale při nákupu hlídám, aby to byly opravdu italské dlouhé piškoty obalené v cukru s označením "savoiardi". 

Na vrstvu piškotů navrstvím krém a pokračuji opět s piškotami a dalším krémem. Všechny vrstvy ukončím krémem a zasypu tmavým kakaem přes sítko. Hotové tiramisu dám do lednice vychladit, nejlépe přes celou noc. Stojí zato nechat tiramisu "odležet". Na druhý den servíruji.

Můj tip

Suroviny ničím nenahrazujte! Do TIRAMISU nepatří tvaroh, rum, nescafe ani dětské piškoty! Můj tip pro tento recept je dodržet použití surovin a tiramisu se vám za to odvděčí.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce. Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na mém webu najdete i cenově zvýhodněné sety se zástěrou nebo nově s receptářem. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína